Dunia tak lagi sama dan tak selamanya memihak pada kita. Di saat kita mahu berusaha, di situlah kebahagiaan akan hadir indah pada waktunya. Dan saat kita sedang berikhtiar itu, percayalah perjuangan kita saat ini akan terbayar suatu saat nanti, insyaAllah.

Jantra Naqiah Thongcharoen, 33 tahun, pernah menjadi salah seorang daripada 60 Wanita Inspirasi Nona pada tahun 2015. Beliau memulakan kerjaya sebagai seorang pereka fesyen setelah tamat pengajian di Olympia College PJ & UCSI, Cheras (Sijil Fesyen).

IKLAN

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

Wanita kacukan Thailand ini juga mempunyai brand sendiri iaitu Jantra Naqiah Thongcharoen (JNT) dan turut berkhidmat sebagai seorang kolumnis fesyen. “Sebelum ini saya bekerja dengan arwah Atok saya selama 10 tahun di Lembaga Pemegang Amanah Kolej Islam Malaysia (LAKIM) sebagai Personal Assistant.

Di bawah jabatan kebajikan, banyak pengalaman manis yang tercipta. Saya dapat bersama dengan anak-anak yatim, warga emas dan golongan susah. Hakikatnya saya gembira buat kebajikan kerana di situlah saya akan lebih bersyukur, appreciate my life and less complain. Ramai orang susah di luar sana. Kita patut membantu mereka dan mensyukuri apa yang kita ada.

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYENJUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

Semasa bekerja, saya masih fokus dan aktif dalam bisnes fesyen saya. Impian untuk menjadi seorang pereka fesyen yang terkenal di Malaysia dan di luar negara tetap membara sampai ke saat ini.

Saya juga sedang belajar untuk menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya. Jika saya mahukan sesuatu, insyaAllah saya akan buat apa sahaja untuk mencapai cita-cita itu. Walaupun banyak halangan, namun saya tidak mahu mensiakan-siakan umur yang masih muda ini.

Saya baru sahaja menyiapkan koleksi yang terbaru iaitu Jantra Loves Fashion (JLF) bagi hujung tahun ini. Ia adalah himpunan RTW dan boleh mampu dimiliki oleh semua wanita. Harga pun berpatutan dan insyaAllah beberapa peratus dari keuntungan akan disalurkan ke dalam projek-projek kebajikan. Saya mahu menolong mereka yang terjejas pandemik COVID-19,” ujar Jantra penuh semangat.

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYENJUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

Ramai yang melalui saat pandemik dengan jalan cerita masing-masing, Jantra turut terkesan dalam keadaan ini. “Masalah utama ketika pandemik, saya tidak dapat berjumpa dengan pelanggan kerana dahulu saya akan pergi ke rumah mereka ataupun mereka akan datang ke boutique apartment saya.

Saya percaya hubungan seorang pereka fesyen dengan pelanggan adalah sangat penting. Ia akan berkekalan dengan masa yang panjang. Saya bukan sahaja menganggap mereka sebagai pelanggan bahkan mereka jadi kawan-kawan saya.

Selain itu saya juga boleh mengambil ukuran badan mereka dengan teliti kiranya dapat berjumpa. InsyaAllah, selepas ini kita hidup dalam norma baharu dan semoga dipermudahkan semuanya.”

Bila ditanya tentang pengalaman beliau sewaktu mula menjadi seorang pereka, Jantra mula bercerita panjang. “Selepas SPM sahaja, saya tahu saya mahu mereka pakaian saya sendiri because I love fashion and I want to prove to myself that I can do it.

My mom surprised me with a pink laptop on my 18th birthday. Ia untuk bagi semangat agar menyambung pelajaran di kolej pilihan saya. Tapi saya guna beberapa bulan sahaja. Tak lama kemudian saya jual sebab I was so eager to do my own brand, my label. I end-up beli kain-kain dan mesin jahit yang murah. When my mom found out she got so mad at me. Oops! Sorry, Mama. I love you,” ujar Jantra ketawa sendiri.

IKLAN

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

“Selepas tamat pengajian saya pada tahun 2008, saya menyertai beberapa pertunjukan fesyen seperti Youth ’09, No Man’s Land and a few more fashion shows. I can’t recall all. Tapi saya ingat lagi, saya potong kain senget sebab saya mahu cepat menyiapkan 10 pasang rekaan dalam masa 2 minggu. Akhirnya design saya jadi ‘Toga dress’ untuk my big fashion show at Youth ’09 yang dilangsungkan di PWTC.

So happy and excited for my new journey. Saya harus belajar dari pengalaman dan membuat lebih banyak rujukan dalam bidang fesyen, terutama dari segi teknik dan kemahiran.

Walaupun kena ikut perkembangan semasa tapi sebenarnya saya lebih suka pakaian tradisional seperti kain songket dan batik. Banyak koleksi rekaan saya juga diperbuat daripada kain songket dan batik serta sifon.”

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

IKLAN

Memegang prinsip ‘be kind to others, regardless of religions, races, cultures and backgrounds’. Bagi Jantra, kita semua sama sahaja. Layani semua orang dengan kasih sayang dan rasa hormat. InsyaAllah hidup lagi bertambah bahagia, ceria dan aman.

“Saya ingat ketika semangat ini rapuh dan mahu putus asa, arwah Atok always nasihat untuk percaya diri sendiri, bertabah menghadapi cabaran dan bersabar. Bukan senang untuk berjaya.

But you must believe in yourself no matter what. Sering ambil kritikan sebagai sesuatu yang positif, be better, do better. Jadikan ujian sebagai cabaran walaupun ramai meragui usaha kita.

Kita semua boleh berjaya, insyaAllah. Dengan azam yang kuat, doa, sifat konsisten dan pemikiran yang positif, anda pasti akan berjaya dalam bidang masing-masing,” jelas Jantra penuh semangat.

JUAL LAPTOP BELI MESIN JAHIT, JANTRA NAQIAH BUKTIKAN MINAT DALAM DUNIA FESYEN

Bagi Jantra semua wanita mempunyai kelebihan dan kekuatan tersendiri. “Setiap daripada kita mempunyai impian dan berusahalah untuk mencapainya. Biarpun ditimpa pelbagai cabaran, kita harus ingat kenapa kita mulakan bisnes dari awal.

Selain itu, jangan kedekut ilmu, selalu berkongsi tentang produk kita di kalangan keluarga dan kawan-kawan. Kalau ada masa, join kelas online untuk belajar ilmu perniagaan dan marketing. Carilah masa untuk mencari ilmu supaya kita lebih berpengetahuan,” bicara Jantra yang meletakkan harapan untuk bergelar seorang ibu suatu hari nanti.

“Saya mahu keluarga yang besar. Mungkin sejak kecil lagi jadi anak tunggal, jadi kadang-kadang rasa sunyi juga. Doakan saya ya, terima kasih!”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI