Kira-kira 2 tahun lalu pengacara dan pelakon cantik berusia 29 tahun yang sedang rancak membina nama dalam dunia lakonan, Uyaina Arshad pernah disahkan menghidap komplikasi jantung.

Bertitik tolak daripada itu, Uyaina kini terpaksa menjalani kehidupan yang berbeza apabila tidak lagi dibenarkan melakukan aktiviti lasak yang sememangnya menjadi minat Uyaina sebelum ini.

IKLAN

“Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan

Walaupun sekarang tahap kesihatan Uyaina semakin baik namun dia masih perlu bergantung kepada ubat-ubatan serta melakukan rawatan susulan mengikut jadual yang ditetapkan.

AKTIF SUKAN

“Saya seorang yang workaholic and enjoy working. Saya juga sukakan aktiviti berlari. Ketika di bangku sekolah saya memang aktif dalam aktiviti sukan seperti hoki, lompat tinggi, lompat jauh dan bola jaring.

Kalau di tempat kerja lama dulu, waktu masuk pejabat pukul 9 pagi. Tapi saya akan sampai awal pukul 7 pagi dan akan pergi berlari dulu di kawasan sekitarnya.

“Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan “Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan

Selesai berlari saya akan membersihkan diri dan bersiap seperti biasa. Saya masuk ke pejabat dengan badan yang sangat segar dan cergas.

Pada Mac 2019 saya didiagnos sakit jantung. Menurut doktor yang merawat, ianya berlaku kerana jantung ‘dipaksa’ untuk bekerja secara berlebihan.

Kebetulan tahun lalu saya terlalu bekerja keras, rehat pun kurang. Namun selepas kesihatan semakin baik saya betul-betul menjaga kesihatan termasuk pemakanan. Selain itu, saya turut amalkan gaya hidup sihat, minum air putih dan melakukan senaman ringan.

“Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan

NASIHAT

IKLAN

Sesiapa saja atau berapa pun usia kita tetap berisiko diserang penyakit. Rajin-rajinlah membuat check-up kerana kita tak tahu apa yang berlaku dalam badan. Kadang-kadang badan dah bagi signal tapi kita tak sedar atau buat-buat tak sedar.

Ingat, badan kita bukan mesin. Sampai masa ia perlukan rehat secukupnya. Mungkin ada yang beruntung kerana bebas penyakit walaupun dah berusia. Tapi saya pula mengalaminya sekarang, masih muda. Dalam masa yang sama harus bekerja.

“Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan

Maka ekstra usaha diperlukan untuk menjaga kesihatan. Saya tak anggap ia satu halangan walaupun banyak aktiviti lasak yang saya dah tak boleh buat lagi.”

IKLAN

Kesimpulannya sakit tidak mengira usia, siapa, bila dan bagaimana ia terjadi. Oleh itu, hargai kesihatan kerana ia adalah harta paling berharga selagi kita diberikan nikmat untuk bernafas di muka bumi ini.

“Sakit Tak Kira Umur” Pernah Alami Komplikasi Jantung, UYAINA Kini Lebih Hargai Kesihatan

Uyaina merupakan Juara Puteri Muslimah Asia 2018 dan kini sedang komited mengembangkan kerjayanya di Indonesia. Semoga Uyaina kekal sihat seterusnya berjaya menggapai apa yang diimpikan.

Kredit Foto: Instagram Uyaina Arshad

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI