Kagum! Lisdawati Tetap ‘Curi’ Masa Menyusu Anak Sebelum Keluar Bersenam

507

Pelakon Lisdawati baharu sahaja melahirkan anak keempatnya yang diberi nama Ahmad Nurfayyadh pada 24 Julai lalu. Kagum dengan semangat Lisdawati yang mahu menyusukan anaknya secara eksklusif. Menginjak ke usia 40 tahun, Lisdawati berusaha mengamalkan gaya hidup sihat dengan berlari. Mungkin pada sesetengah orang terpaksa melupakan acara larian kerana mempunyai anak kecil.

IKLAN

IKLAN

Lisdawati boleh dijadikan inspirasi untuk terus mengamalkan gaya hidup sihat dan tetap tidak mengabaikan anaknya yang baru berusia 7 bulan itu. Lisdawati turut berkongsi di laman Instagrammya, “Assalamualaikum, semangat nak senam sihat? Jom mulakan dengan bismillah… Langkah pertama selain kerja rumah seperti biasa sampai berpeluh (tutup kipas atau aircond). Pagi ni saya mula dengan berjalan-jalan 2 km sahaja kawasan rumah,”.

Tip daripada Lisdawati kalau kat rumah tengah menyapu atau mop lantai tak perlu bukan kipas atau pendingin hawa. Baharu keluar semua peluh dan dalam masa yang sama mengeluarkan toksin dalam badan. Selepas itu sambung berjalan kaki sambil mendukung anak. Patut lah Lisdawati maintain cantik dan langsing dalam usianya.

Tambah Lisdawati di Instagram, “ALHAMDULILLAH Larian completed. Cerita saya bila balik rumah mengeluh sebab timing problem, dah lari habis tapi…..Tiba-tiba semangat datang balik bila tengok tasik 200 meter kat kawasan rumah (berapa pusingan nak buat 4km?)… Susukan Ahmad Nurfayyadh jap then terus sambung lari balik untuk cabaran akhir… so kita belanja selfie senyum ni…,”

Bersemangat sungguh Lisdawati untuk mencapai goalnya. Namun Lisdawati juga ada berkongsi perkara lucu dalam cabarannya mencapai gaya hidup sihat, “Siapa pernah bila target lari 7km untuk sampai ke check point, tengok times rupanya dah stop kat larian 3km then you tak sedar…so maknanya apa??? patutnya dah habis larian. Mencari pelangi lari la jawapnya petang ni or malam ni,”.

Manfaat Berlari

Berlari meningkatkan kapasiti otak – berlari meningkatkan tenaga dan menambah serotonin dalam otak. Serotonin adalah hormon dalam otak yang berfungsi sebagai mengawal otak seperti mengatur kestabilan emosi, pemahaman dan nafsu makan. Biasanya mereka yang bersukan dapat meningkatkan produktiviti tidak kira sebagai pelajar atau pekerja kerajaan mahupun swasta. Produktiviti ini merangkumi kualiti yang baik dan sumbangan suasana kerja yang baik.

Berlari menghilangkan stres – Bersukan memberi kesan rehat yang baik kepada tubuh. Ketika tubuh mula bersukan stres semakin berkurangan kerana fokus hanya tertumpu kepada sukan semata-mata.

Berlari meningkatkan tenaga – Walau hanya berlari hanya 30 minit sehari tetapi dapat mengubah hari seseorang. Ketika endorphin dilepaskan ke dalam darah ketika bersukan, seseorang akan merasa lebih bertenaga sepanjang hari. Endorphin adalah senyawa kimia dalam otak yang merangsang otak menjadi rileks.  Sakit-sakit badan akibat bersukan hanya buat permulaan. Jika tubuh sudah terbiasa tiada lagi istilah sakit badan kerana bersenam.

Berlari mengepam jantung lebih baik – Bersukan dapat menjadikan jantung lebih kuat. Fungsi jantung dan sistem kardiovaskular bekerja lebih efektif dan dapat mengurangkan plak dalam pembuluh darah. Oleh itu jantung dapat mengepam darah dengan lebih baik.