Sebaknya baca perkongsian Ustazah Asma’ Harun sewaktu dalam penerbangan beliau ke Ghana, Afrika. Sebelum bermulanya misi kemanusiaan di sana lagi, pertemuan manis asatizah ini dengan pramugari bertugas menjadi mukadimah terindah.

Cerita Ustazah Asma’, beliau bertemu dengan dua orang pramugari dari Malaysia itu yang bertugas dengan syarikat penerbangan antarabangsa. Penerbangan tersebut membawa team NGO Sahabat Amal Care (SAC) yang berlepas dari KLIA pada 7 Februari lepas.

IKLAN

Dalam gambar yang dikongsi di Facebook, kedua-dua pramugari ini sebetulnya tidak bertudung tetapi telah diedit sebagai tanda hormat dan sayang keduanya.

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

“Ketika dalam perjalanan menuju ke Ghana, saya bertemu dengan dua orang pramugari Malaysia, pramugari tersebut menyapa dengan penuh teruja.

‘Ustazah, saya tak pernah rasa teruja macam ni.’ Sambil air mata mengalir, saya terus peluk dengan seikhlas hati.

Cerita mereka, ‘Kebiasaannya kami yang bertugas sebagai pramugari akan berjumpa dengan ramai orang yang terkenal seperti selebriti, perdana menteri dari seluruh dunia, dan ramai lagi orang ternama.

Namun kami tak pernah sangat teruja seperti ini, saat bertemu dengan ustazah, tapi kami segan sebab penampilan kami.

Syukur ustazah tidak langsung memandang kami berbeza, itu membuatkan kami sangat terharu.’ Saya peluk keduanya sekali lagi.

Cerita mereka, sudah 20 tahun berikhtiar untuk mencari pekerjaan lain sambil menitiskan air mata, namun sehingga saat ini, belum rezeki.

Bahkan, kebanyakan pramugari di syarikat penerbangan itu juga bukan Muslim. Pengakuan begini bukanlah kali pertama, para pramugari tempatan juga kerap luahkan perkara yang sama.

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

IKLAN

Allahu Akbar, sambungnya lagi, ‘Ustazah, kenapa kami tetap bertahan sehingga kini, antaranya… kerana jika bukan kami yang bertugas, bagaimana dengan penumpang Muslim yang akan bertanya setiap kali penerbangan terutamanya soalan tentang waktu solat, arah kiblat, kerana itulah kami tetap bertahan.’

Mereka ada juga bertanya kepada saya tentang solat jamak, ‘Ustazah, rumah saya di Dubai, setiap hari akan sentiasa musafir ke luar negara. Jadi, bolehkan saya solat jamak setiap kali bertugas?’

Jawapan saya, ‘boleh, selagi mana dalam perjalanan dan tidak ada niat menetap melebihi 3 hari, namun jika sudah ada perancangan menetap melebihi 3 hari (tidak termasuk hari pergi dan pulang) maka hanya dibolehkan jamak ketika perjalanan musafir sahaja, dan apabila sampai di rumah tidak boleh melakukan solat jamak.’

Tersenyum dan mengangguk pramugari itu mendengar penjelasan saya, tanda dirinya faham.

Saya titipkan nasihat buat mereka berdua supaya terus sabar dengan ujian ini, tidak redha dengan pakaian ini – bermaksud di dalam hati tidaklah gembira, tetap usaha menutup aurat diluar kerja, meneruskan ikhtiar untuk mencari pekerjaan lain, InsyaAllah semua usaha itu akan dipandang oleh Allah.

Bukan itu saja, mereka juga perlu untuk berusaha menyampaikan isu ini kepada pihak atasan supaya diberikan pilihan kepada pramugari Islam untuk memakai pakaian sesuai semasa bertugas.

Dua orang pramugari ini kelihatan sangat manis, dengan tasbih sentiasa ada bersama digantung pada telefon bimbit. Jujurnya dalam hati sangat kagum dan malu dengan mereka berdua.

Mereka berjuang dan bertahan demi memastikan Islam terus tersebar dan dipelihara, sedangkan kita sering terleka dan selesa dengan apa yang ada.

IKLAN

Semoga Allah sentiasa bersama mereka, dipermudahkan segala urusan untuk berhadapan dengan ujian ini.

Muhasabah bersama, jangan kita mudah bersangka tidak baik kepada orang lain, elakkan menghukum sesiapa yang kita lihat di sekeliling, namun latihlah diri untuk mendoakan kebaikan serta berilah saranan dan nasihat yang terbaik, semoga Allah permudahkan dan buka jalan keluar buat mereka.

Marilah kita mendoakan satu hari nanti, semua syarikat penerbangan memberi pilihan kepada para pramugari Muslimah untuk memakai pakaian indah menutup aurat dan patuh syariah. Allahumma aamin.” Ustazah Asma’ Harun

 

*****************

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang (link)

*****************

 

SELAMAT TIBA

“Kami Segan Sebab Penampilan Kami” – Pramugari Menangis Jumpa Ustazah Asma’ Harun!

 

Antara objektif misi kemanusiaan di Benua Afrika ini antaranya adalah untuk mendapatkan kemudahan asas seperti bekalan air dan elektrik; membaik pulih dan membina surau untuk keselesaan beribadah; membaik pulih dan membina bangunan sekolah untuk pendidikan serta menyebar luaskan kepada masyarakat tentang keperluan membantu masyarakat Ghana.

Ikuti catatan perjalanan Ustazah Asma’ Harun dan team SAC yang kini masih berada di Ghana melalui Facebook beliau (klik sini).

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI