Namanya mula dijulang saat menjuarai program realiti masakan popular iaitu MasterChef Malaysia musim pertama. Dr Ezani Farhana Md Monoto atau lebih dikenali sebagai Dr Ezani wajar dijadikan inspirasi oleh seluruh wanita kerana selain bergelar Cef selebriti, Dr Ezani juga memikul tanggungjawab sebagai Pegawai Pergigian di Pusat Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang.

IDOLA

IKLAN

Sejak kecil Dr Ezani sangat cemerlang dalam akademik serta bercita-cita untuk menjadi seorang doktor gigi. Dilahirkan dalam sebuah keluarga yang mengutamakan pendidikan sementelah bapa beliau merupakan Pegawai Pendidikan. Ibunya pula merupakan seorang Pengetua.

“Sejak kecil saya menjadikan kejayaan kakak dalam pelajaran sebagai pendorong untuk saya sukses. Dari sudut memasak pula semestinya ibu sebagai inspirasi. Semasa kecil saya sering membantu ibu berniaga makanan secara kecil-kecilan. Saya dan suami berimpian untuk membuka restoran sendiri. Sebab itulah kami sering kali menyertai festival-festival makanan. Suami juga minat memasak dan sering membantu saya di dapur.

Dalam bidang perubatan saya sangat mengagumi dan menghormati Prof Dr Muhaya Mohamad. Beliau memberi inspirasi buat saya untuk menjadi seorang wanita yang kuat dalam kehidupan. Sesibuk mana pun beliau tetap ada masa untuk bersama suami dan anak-anak. Beliau merupakan bekas pelajar Sekolah Tun Fatimah.

Saya menganggap beliau sebagai srikandi kerana ketika masih bergelar pelajar perubatan di universiti beliau berkahwin namun tetap cemerlang dalam pelajaran dan bergelar pelajar terbaik. Beliau seorang yang sangat impresif. Beliau juga tersohor dalam bidang motivasi dan perniagaan,” bicara Dr Ezani yang kini bergelar duta Scotchbrite Malaysia dan Nestle CERELAC.

Kebijaksanaan Prof Dr Muhaya Jadi Pembakar Semangat Dr Ezani

PERUBAHAN

“Saya merupakan graduan jurusan pergigian di Universiti Adelaide, Australia. Sementara menunggu panggilan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) saya menyertai program realiti MasterChef Malaysia musim pertama terbitan Astro.

Sebenarnya semasa belajar di luar negara pun saya gemar memasak. Rakan-rakan ramai yang menyokong saya untuk menyertai program tersebut. Tawaran menyertai MasterChef Malaysia datang serentak bersama surat panggilan KKM untuk berkhidmat di Sabah.

IKLAN

Saya memohon penangguhan jawatan selama setahun dari KKM atas alasan terikat dengan program MasterChef Malaysia,” kongsi anak jati Muar, Johor ini.

Percaturan ibu kepada seorang anak ini tidak sia-sia apabila beliau menjuarai program MasterChef Malaysia musim pertama. Nama Dr Ezani semakin popular sekali gus mengubah kehidupannya secara total.

Sering berkongsi hobi mencipta resipi baharu bersama kakak dan ibunya, doktor muda ini turut menjadikan mereka sebagai sumber inspirasi. Selain mengagumi kepetahan dan kemahiran Datuk CHef Wan dalam dunia masakan. Menyentuh obsesi dan kemahiran yang dimilikinya, Dr Ezani mengakui gemar menghasilkan pastri dan pencuci mulut.

IKLAN

TUGAS HAKIKI

Pada tahun 2013 Dr Ezani bergelar Pegawai Pergigian di Pusat Kesihatan UPM Serdang. Bermula secara kontrak akhirnya kini beliau bertugas secara sepenuh masa di universiti tersebut.

“Tugas saya sebagai doktor gigi bermula pada hari Isnin hingga Jumaat. Saya bertanggungjawab membantu pesakit menyelesaikan masalah berkaitan. Kebanyakan pesakit atau klien terdiri daripada pelajar dan kakitangan universiti UPM. Setakat ini saya gembira dengan kerjaya ini dan tiada stres.

Hujung minggu saya peruntukan untuk aktiviti berkaitan masakan seperti program televisyen, fotografi dan sebagainya. Saya bersyukur suami turut membantu menjaga anak kerana masanya fleksibel. Suami merupakan Doktor Sakit Puan dan Pensyarah di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM),” kongsi Dr Ezani.

“Cabaran kerjaya saya ialah bagaimana menyelesaikan masalah pesakit. Cari punca mengapa giginya sakit di samping menerapkan kepentingan pemeriksaan secara teratur selain menitikberatkan penjagaan sendiri. Cabut gigi tiada masalah tetapi sebagai doktor saya perlu tahu prosedur dan risikonya terhadap pesakit,” akhiri Dr Ezani dengan senyuman. Dr Ezani turut memiliki produk sendiri iaitu Supreme Belgian Chocolate Cookies keluaran Pastri Bella by Dr Ezani. AMYMOHD

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI