Setiap pengeluar minyak masak semestinya ingin memastikan produk keluarannya adalah yang terbaik serta menyihatkan.

Kita biasa melihat di label-label produk minyak masak terteranya perkataan-perkataan seperti mengandungi Omega-3 dan Omega-9, melalui dua kali proses penyaringan, mengandungi pelbagai jenis vitamin dan sebagainya. Perkara-perkara seperti inilah yang selalu membuatkan para pengguna keliru.

IKLAN

Agar anda tidak lagi keliru, info minyak masak ini boleh dijadikan panduan untuk membuat pertimbangan secara bijaksana ketika memilih minyak masak.

(a) Fungsi minyak masak

Khasiat minyak masak ini sebenarnya tidaklah mempunyai banyak perbezaan. Minyak masak yang berada di pasaran sekarang umumnya dihasilkan daripada sumber-sumber seperti bunga matahari, jagung, kacang tanah, kelapa atau kelapa sawit.

Meskipun berbeza sumbernya namun hampir semua minyak masak ini mempunyai fungsi yang sama iaitu sebagai medium pemanas untuk memasak.

(b) Omega-3 dan Omega-9

Anda harus tahu bahawa sebenarnya minyak masak tidak mengandungi Omega-3. Ini kerana Omega-3 berasal daripada sumber haiwan.

Sekiranya Omega-3 ini ditambahkan kepada proses pembuatan minyak masak, sama sekali tiada manfaat untuk tubuh. Mengapa? Ini kerana jumlah minyak masak yang kita ambil setiap hari sangatlah sedikit jumlahnya.

Manakala Omega-9 pula merupakan sebahagian daripada minyak yang berbentuk cecair yang dikenali sebagai olein. Oleh itu, sekiranya dikatakan bahawa minyak masak itu mengandungi Omega-9 sememangnya ia adalah benar.

(c) Penyaringan dua kali

IKLAN

Selama ini, minyak masak yang sering kita gunakan adalah yang dihasilkan daripada kelapa sawit. Di dalam proses pembuatan minyak masak yang dihasilkan daripada kelapa sawit ini, terdiri daripada dua fasa yang berbeza iaitu fasa padat dan fasa cair.

Jenis fasa padat dikenali sebagai stearin dengan asid lemak iaitu stearat. Sementara minyak yang berbentuk cair adalah disebut sebagai olein dan nama asid lemak iaitu asid oleat atau Omega 9.

Proses penyaringan dua kali merupakan sebutan untuk menjelaskan pemisahan minyak fasa padat dari fasa cair tadi. Dilakukan double fractination atau penyaringan dua kali.

IKLAN

Sekiranya hanya dilakukan sekali sahaja penyaringan, kadang-kadang minyak tersebut masih boleh membeku. Biasanya ia disebut sebagai minyak masak ‘tidur’. Sebaliknya, jika melalui proses dua kali penyaringan, minyak masak ‘tidur’ itu tidak akan terjadi walaupun disimpan di dalam peti sejuk.

Di samping itu, minyak masak yang membeku atau ‘tidur’ tidaklah berbahaya dan sama sekali tidak mempengaruhi kesihatan. Justeru, minyak masak yang menjalani proses dua kali penyaringan akan lebih mahal harganya kerana kos pengeluarannya adalah besar.

(d) Minyak masak berkolesterol & tidak berkolesterol

Minyak masak yang dihasilkan daripada sumber tumbuh-tumbuhan seperti kelapa sawit, kelapa, kacang tanah, jagung dan biji bunga matahari semestinya tidak mengandungi kolesterol. Namun begitu, sekiranya minyak masak yang dihasilkan itu adalah daripada sumber haiwan maka barulah ia mengandungi kolesterol.

(e) Mengandungi vitamin

Kebanyakan produk minyak masak di pasaran mengandungi pelbagai jenis vitamin antaranya vitamin A, D dan E. Namun begitu, apa yang perlu anda ketahui ialah disebabkan oleh fungsi minyak masak adalah sebagai medium pemanas, maka vitamin-vitamin yang terkandung di dalam minyak masak akan hilang atau mudah rosak ketika proses menggoreng. Rosmah Idayu Abu Samah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI