Untuk pengetahuan anda, Republik Islamik Iran bukanlah sebuah republik yang tua, sebaliknya ia merupakan hasil dari penggulingan sistem kerajaan monarki pada tahun 1979 yang menyaksikan sistem kerajaan monarki dihapuskan secara menyeluruh di negara terbabit. Antara figura popular yang terkesan dengan penggulingan ini adalah maharani Iran ketika itu, Farah Diba Pahlavi. Sehingga kini ceritanya selalu sahaja didendangkan di media massa dan kehadirannya di majlis-majlis menjadi bualan ramai. Biarpun tidak lagi memiliki negara, dia tetap dihormati di kalangan keluarga diraja seluruh dunia.

IKLAN
Kisah Permaisuri Dalam Buangan. Farah Diba Pahlavi, Permaisuri Terakhir Iran
Potret Rasmi Sebagai Maharani Iran

PENGGULINGAN

Kisah tragis Farah Diba bermula pada awal tahun 1978, beberapa faktor yang menyumbang kepada ketidakpuasan dalaman dengan institusi kerajaan monarki semakin ketara. Ketidakpuasan hati dalam negara terus meningkat dan kemudian pada tahun ini membawa kepada demonstrasi menentang monarki yang diketuai oleh suaminya Maharaja Mohammad Reza Pahlavi . Pada awal tahun 1978, beberapa faktor telah menyumbang kepada ketidak puasan dalaman terhadap pemerintahan keluarga beraja ini. Semakin lama ketiak puasan hati terus meningkat dan membawa kepada demonstrasi besar-besaran menentang sistem pemerintahan monarki. Ketika itu segala aktiviti permaisuri ini telah disekat kerana  bimbang terhadap keselamatan beliau.

Kisah Permaisuri Dalam Buangan. Farah Diba Pahlavi, Permaisuri Terakhir Iran
Keanggunan Maharani Iran Ini Sewaktu Muda Cukup Mempesonakan Mata

Menjelang hujung tahun, keadaan politik semakin merosot. Rusuhan demi rusuhan semakin kerap berlaku pada bulan Januari 1979. Kerajaan menggubal undang-undang tentera di kebanyakan bandar utama di Iran dan menjadikan negara itu berada di ambang revolusi terbuka. Pada masa ini, sebagai tindak balas terhadap protes ganas, Maharaja Mohammad Reza dan Permaisuri Farah Diba memutuskan untuk meninggalkan negara ini. Akhirnya pada  tanggal 16 Januari 1979 keluarga diraja Iran ini meninggalkan negara menggunakan pesawat.

HIDUP DALAM BUANGAN

IKLAN

Selepas kematian suaminya yang sakit sewaktu berada dalam buangan, beliau berada di Mesir selama hampir dua tahun. Presiden Sadat memberi beliau dan keluarganya menggunakan Istana Koubbeh di Kaherah sebagai tempat tinggal. Beberapa bulan selepas pembunuhan Presiden Sadat pada bulan Oktober 1981, beliau dan keluarganya meninggalkan Mesir. Presiden Ronald Reagan memberitahunya bahawa beliau dialu-alukan di Amerika Syarikat. Keterbukaan Amerika Syarikat yang membuka pintu kepada keluarga diraja ini telah menyebabkan pergolakan hubungan antara negara ini dengan kerajaaan baru Iran sehingga terjadinya serangan di kedutaan Amerika Syarikat di Tehran, Iran.

IKLAN
Kisah Permaisuri Dalam Buangan. Farah Diba Pahlavi, Permaisuri Terakhir Iran
Maharani Farah bersama anak lelaki sulungnya Putera Mahkota Iran, Reza Pahlavi serta menantu dan cucu.

Beliau pertama kali menetap di Williamstown, Massachusetts, tetapi kemudian membeli sebuah rumah di Greenwich, Connecticut. Selepas kematian puteri Puteri Leila pada tahun 2001, dia membeli rumah yang lebih kecil di Potomac, Maryland, berhampiran Washington, D.C untuk berada lebih dekat dengan anaknya dan cucu-cucunya. Farah kini membahagikan masa antara Washington, D.C dan Paris. Farah menyokong amal, termasuk Malam Gala Tahunan Alzheimer INFRAD (Peningkatan Dana Antarabangsa untuk Penyakit Alzheimer) yang diadakan di Paris.

Kisah Permaisuri Dalam Buangan. Farah Diba Pahlavi, Permaisuri Terakhir Iran
Maharani Farah Diba(tengah) di Washington D.C pada tahun 2016

Biarpun berstatus permaisuri dalam buangan serta tidak lagi memiliki negara secara sah, Beliau terus muncul di beberapa acara diraja antarabangsa, seperti perkahwinan  Putera Mahkota Frederik dari Denmark pada tahun 2004, tahun 2010 perkahwinan Nikolaos dari Greece dan Denmark, perkahwinan Albert II, Putera Monaco dan perkawinan Mahkota  Putera Leka II dari Albania.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI