Untuk memiliki kulit wajah yang cerah dan yang penting sihat di pagi hari, rawatan kulit pada waktu malam adalah kuncinya. Jangan pandang remeh perkara ini kerana ia rutin ‘wajib’ yang perlu diamalkan sebelum tidur. Waktu malamlah waktu terbaik untuk merawat kulit.

IKLAN

Berikut 5 senarai rutin rawatan sebelum tidur yang perlu anda amalkan kalau nak miliki kulit sihat dan bersih.

BERSIHKAN KULIT

Ketika tidur kulit akan dipulihkan secara semula jadi. Jadi, membersihkan kulit sebelum tidur cara paling asas bagi membantu memaksimakan proses ini. Ia juga mencegah daripada jerawat dan gatal-gatal. Bersihkan solekan dengan makeup remover dulu diikuti dengan pembersih wajah.

TONER WAJAH

Toner tak boleh ditinggalkan kerana sangat penting untuk membantu mengembalikan pH semula jadi kulit. Ia juga sekaligus membersihkan kotoran yang masih bersisa di kulit selepas cucian. Pilih toner sesuai dengan jenis kulit. Usap lembut di wajah dan leher.

Miliki Kulit Sihat & Cerah Dengan 5 Rutin Penjagaan Di Malam Hari Ini

IKLAN

KRIM MALAM

Membantu membaiki kulit secara semula jadi ketika tidur. Krim dengan bahan aktif membantu proses ini. Jangan salah pilih krim malam sebaliknya pilih yang mengandungi centella asiatica. Ia bukan hanya membaiki kulit malah melembapkan pada waktu malam.

IKLAN

SERUM WAJAH

Mengandungi zat anti penuaan paling kuat berbanding produk penjagaan lain antaranya antioksidan dan zat pencerah. Proses penyerapannya juga cepat kerana serum mempunyai molekul yang sangat kecil. Selepas disapu ke kulit segera ratakannya. Anda cuma perlukan 1-2 titis serum untuk disapu sebelum tidur.

PELEMBAP BADAN

Waktu malam kulit cenderung untuk kering. Pilih pelembap yang menghidrasi kulit dengan baik sehingga ke pagi hari. Bukan saja kulit wajah, tangan dan kaki pun memerlukannya. Sapu pelembap selepas membersihkan dengan sabun. Boleh sapu sedikit tebal di malam hari.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI