Isu pembatalan kuliah Maghrib melibatkan pendakwah selebriti, Ustaz Azhar Idrus di Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong pada hujung minggu ini hangat diperkatakan. Walau bagaimanapun, pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pantas memberi penjelasan tentang pembatalan tersebut menurut undang-undang.

Pada Jumaat, UAI menerusi kemas kini di Facebook rasmi memohon maaf susulan kuliah maghrib di masjid tersebut dibatalkan atas kuasa JAIS.

IKLAN

“Mohon maaf kepada rakyat Selangor kerana tidak dapat menyampaikan kuliah di negeri anda. Oleh kerana itu Kuliah Maghrib pada tarikh 26 Februari 2023 ditukarkan ke Masjid Ar-Rahimah Kg Pandan, Kuala Lumpur. Mohon sebaran seluasnya.” Admin UAI

Minat Berbasikal, Mahir Bermain Gitar & Fotografi, Ustaz Azhar Idrus Bapa 12 Anak Yang Penyayang

 

Dalam masa yang sama, pihak JAIS turut tampil dengan penjelasan berkaitan isu tersebut.

“Semua individu yang mengajar tentang agama di Selangor perlu mematuhi undang-undang dan peraturan.

Pihak masjid atau surau tidak boleh menjemput individu yang tidak memiliki tauliah mengajar yang diberikan di bawah Seksyen 118 Enekmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 Pindaan 2016.” JAIS

Minat Berbasikal, Mahir Bermain Gitar & Fotografi, Ustaz Azhar Idrus Bapa 12 Anak Yang Penyayang

 

IKLAN

DIMINATI

Semenjak bergiat aktif sebagai penceramah bebas, kehadiran Ustaz Azhar Idrus banyak membawa perubahan dalam majlis-majlis ilmu. Personalitinya yang santai dan bersahaja, senang berbicara dalam bahasa yang mudah serta diselangi pula dengan lawak jenaka berjaya menarik perhatian anak muda.

Berusia 59 tahun, Ustaz Azhar Idrus juga dikenali sebagai lelaki aktif dan menggemari hobi berbasikal serta fotografi. Beliau juga mahir bermain muzik terutamanya gitar serta pernah berpengalaman menjadi artis grafik.

Meskipun jarang berkongsi kehidupan peribadinya dengan peminat, Ustaz Azhar Idrus dikhabarkan mempunyai lebih dari seorang isteri. Baru-baru ini, beliau baru sahaja menyambut kelahiran anak ke-12 hasil perkongsian hidup dengan isteri Khairul Izyan.

IKLAN

Minat Berbasikal, Mahir Bermain Gitar & Fotografi, Ustaz Azhar Idrus Bapa 12 Anak Yang Penyayang

 

Ada orang risau memikirkan anak yang ramai, ada juga bimbang memikirkan kewangan bila punya anak kecil berderet-deret. Tapi yakinlah setiap anak itu amanah-Nya dan Dia jugalah yang memberi rezeki kehadiran anak tersebut.

Dalam satu perkongsian SALAM Specialist Hospital Kuala Terengganu, figura hebat itu kelihatan tenang mengusap wajah anak lelakinya dengan penuh kasih sayang.

Bertuahnya si kecil dilahirkan dari zuriat alim ulama dan bijak pandai agama, semoga dapat mewarisi usaha dakwah ayahanda suatu hari nanti. Apa pun tahniah buat Ustaz Azhar Idrus dan isteri!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI