Tubuh manusia mengandungi air sebanyak 70 peratus, menunjukkan air merupakan salah satu elemen terpenting dalam tubuh. Oleh itu, air perlu diambil dalam kuantiti yang mencukupi agar sistem dalam tubuh mampu bekerja pada tahap optimum dan minda menjadi cergas dan bertenaga. Air perlu diambil pada waktu dan jumlah yang tepat serta konsisten.

IKLAN

Minum 2 Gelas Air Lepas Bangun Tidur Boleh Buang Racun Dalam Badan & Awet Muda

Kita sering mendengar nasihat tentang perlu minum dua liter air atau 8 gelas air setiap hari. Benarkah amalan ini boleh dipraktikkan oleh setiap individu? Kajian daripada Institute of Medicine’s Food and Nutrition Board menyatakan bahawa wanita memerlukan 2.6 liter air sehari manakala lelaki pula memerlukan 3.7 liter air setiap hari. Sebenarnya jumlah air ini bukan datangnya daripada air putih semata-mata malah boleh datang daripada sup atau buah-buahan yang mengandungi air.

Minum 2 Gelas Air Lepas Bangun Tidur Boleh Buang Racun Dalam Badan & Awet Muda

Waktu Yang Tepat Untuk Minum Air Putih

1. Minum Dua Gelas Air Selepas Bangun Tidur
Seperti yang diketahui tidur di waktu malam membenarkan tubuh berehat dan organ melakukan proses detoksifikasi. Ketika ini tubuh akan mengalami dehidrasi atau kekurangan cecair. Sebaik-baik sahaja bangun daripada tidur adalah waktu terbaik untuk minum air putih. Air putih ini boleh membantu menggiatkan organ dalaman, merangsang metabolisme dan membuang racun di dalam tubuh.

2. Minum Satu Gelas Sebelum Mandi
Kuasa air putih memang tidak perlu disangkal lagi. Sebelum masuk ke bilik air disarankan untuk mengambil segelas air suam kerana jumlah air ini dapat membantu mengembangkan pembuluh darah yang mengakibatkan tekanan darah turun. Kemampuan air putih ini turut mencairkan tingkat natrium dalam tubuh juga turut membantu menurunkan tekanan darah dalam tubuh.

Minum 2 Gelas Air Lepas Bangun Tidur Boleh Buang Racun Dalam Badan & Awet Muda

IKLAN

3. Minum Satu Gelas Air 30 Minit Sebelum Makan
Makan bersulamkan air adalah suatu amalan yang patut ditinggalkan. Sebaik-baiknya minum segelas air setengah jam sebelum makan untuk membantu penghadaman. Sementara itu, selepas makan digalakkan untuk minum air semula selepas 30 minit. Air yang terlalu banyak selepas makan boleh merosakkan pencernaan kerana mengganggu sistem semula jadi asid dan hempedu yang diperlukan dalam perut untuk proses penghadaman.

4. Minum Air Ketika Penat
Hampir setiap organ tubuh memerlukan air untuk berfungsi terutamanya otak dan sistem saraf. Memiliki jumlah air yang mencukupi dapat membenarkan otak berfungsi dengan lebih baik. Kekurangan air pada otak bukan sahaja mempengaruhi fungsi otak malah boleh menyebabkan tubuh cepat penat, hilang fokus, sakit kepala, cepat marah dan mempunyai masalah tidur.

IKLAN

Minum 2 Gelas Air Lepas Bangun Tidur Boleh Buang Racun Dalam Badan & Awet Muda

5. Minum Air Sebelum Dan Sesudah Bersenam
Keperluan air selepas bersenam tidak perlu disangkal lagi. Tubuh secara automatik akan mencari air putih untuk menghilangkan penat selepas bersenam. Ironinya dalam situasi ini air putih lebih berharga berbanding dengan jus oren atau tembikai. Minum air putih dengan banyak sebelum dan sesudah bersenam juga boleh membantu meningkatkan daya otot tubuh.

6. Minum Satu Gelas Air Sebelum Tidur
Ramai yang tidak suka untuk minum air putih sebelum tidur kerana khuatir perlu bangun malam untuk membuang air kecil. Sebenarnya minum air sebelum tidur adalah tindakan yang baik untuk membuang toksik yang tidak diperlukan dalam tubuh. Minum segelas air putih sebelum tidur juga boleh membantu mengelak serangan angin ahmar dan serangan jantung. Selain itu, minum segelas air putih sebelum tidur juga akan membuat tidur kita terasa lebih nyenyak.

Minum 2 Gelas Air Lepas Bangun Tidur Boleh Buang Racun Dalam Badan & Awet Muda

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI