Ketika semua penduduk dunia mengalami fasa ekonomi tidak menentu akibat penularan pandemik COVID-19, ramai yang hilang pekerjaan dan cuba mencari alternatif demi kelangsungan hidup. Apabila sukar mencari kerja, berniaga secara kecil-kecilan adalah alternatif untuk mencari rezeki halal.

IKLAN
Foto: Koleksi Majalah NONA
Foto: Instagram @anzalnanasir88

Kegigihan seorang penjual nasi lemak yang tidak mempunyai kedua-dua belah tangan mencari rezeki telah menarik perhatian seluruh rakyat Malaysia termasuk selebriti terkenal, Anzalna Nasir. Pelakon cantik ini kagum melihat usaha lelaki yang dikenali sebagai Muhammad Nor Abdullah itu yang tidak ‘meminta-minta’.

Foto: Instagram @anzalnanasir88

“Tolong kira jap berapa nasi lemak atas meja tu. I want to buy all sebab nak tolong abang ni. Respect! walaupun OKU but still rajin mencari rezeki. Please help me to past this message to him dan tolong bagi number dia kalau ada yang kenal. Thank you,” tulis wanita yang mempunyai darah kacukan Cina-Punjabi ini.

Foto: Instagram @anzalnanasir88

Mulia sungguh hati ibu kepada Mohamad Eidrees Mohd Hanif sehingga ramai yang terkesan temasuk selebriti Sherry AlHadad, Adelien Tsen dan kakaknya, Diana Nasir serta mahu turut sama membantu lelaki tersebut. Mungkin kerana Anzalna sendiri pernah bercerita tentang kejayaan yang dikecapnya ini adalah hasil usaha sendiri tanpa mengharapkan bantuan keluarga.

IKLAN
Foto: Instagram @anzalnanasir88

“Ala you berdua boleh lah sebab anak orang kaya,”. Tidak sebenarnya sebab kami berdua bekerja keras dan berusaha untuk mencapai apa yang diperoleh sekarang. Kami berdua ada bisnes sendiri and we don’t depend on our own family. We know our family can support us but for me, lagi bagus dan lagi bangga bila apa yang dikecap kini adalah hasil titik peluh sendiri,” bicara Anzalna.

IKLAN
Foto: Koleksi Majalah NONA

Hanif yang setia di sisi Anzalna pula menambah, “Saya sebenarnya bukan lah anak orang kaya sangat, anak orang biasa-biasa saja. Kalau saya anak orang kaya, saya tak perlu bekerja pun. Memang betul we both start from zero, from nothing. Kerjaya kami tak ada kena mengena dengan famili. Famili kami hanya support, apa yang kami berdua nak, until where we got today.

Foto: Instagram @anzalnanasir88
Foto: Koleksi Majalah NONA

Dan saya percaya lagi satu yang paling penting, semua orang kena fokus dekat strength atau kekuatan masing-masing. Setiap orang ada kekuatan dan kelebihan masing-masing jadi fokus pada kekuatan itu. Jangan fokus weakness atau kelemahan, insyallah kejayaan akan menyusuli,” tutur Hanif Zaki yang bekerja sebagai Pengurus di DRB-Hicom.

Foto: Koleksi Majalah NONA