Hari ini dah raya, pasti macam-macam semalam macam-macam benda yang nak dimasak dan nak dikemaskan. Langsir pun belum gantung lagi. Tidurpun mesti pukul 2 atau 3 pagi. Itu pun kena sambung esok pagi untuk disiapkan. Musim perayaan ini tidur pun mesti kena jaga juga, terutama pagi raya kena bangun awal untuk solat sunat Aidilfitri di masjid.

Tidur sebenarnya dapat merehatkan tubuh setelah seharian mengerah tenaga. Tidur sering diabaikan oleh mereka yang kuat bekerja. Syukur kerana anda masih berupaya untuk tidur kerana jika dihidapi insomnia atau sukar untuk tidur boleh mengganggu kesihatan dan kualiti hidup. Tidur yang cukup selama lapan jam sehari boleh menyegarkan tubuh dan menajamkan fokus dalam kehidupan seharian. Selain itu, memiliki tidur yang berkualiti boleh meremajakan kulit dan kekal awet muda.

IKLAN

Patut Lah Dalam Islam Tak Digalakkan Tidur Siang, Begitu Rupanya…

Tahukah anda?

Tidur yang secukupnya membantu tubuh untuk membenarkan organ-organ berfungsi dengan baik. Ketika tidur proses detoksifikasi (pengeluaran racun daripada tubuh) berlaku di bahagian hati, hempedu dan paru-paru. Sedar atau tidak anda sering membuang air ketika tengah malam? Ini kerana proses detoks sudah berlaku dan berakhir di usus besar. Selain itu darah juga turut terhasil melalui sum sum tulang ketika sedang tidur.

Bahaya tidur lewat

Tidur lewat sering terjadi kepada penggemar media sosial ketika ini. Sebenarnya tidur lewat malam boleh mengundang kemerosotan kesihatan kepada seseorang. Amalan ini menjadi punca kerosakan hati dan mengganggu keseimbangan sistem tubuh yang lain. Tambah memburukkan keadaan jika makan lewat malam kemudian terus tidur.

Tidur tanpa bra

Tidur membantu tubuh untuk menghasilkan hormon imuniti. Tidur dengan bra atau pakaian dalam boleh menyekat proses pembaikan dan detoks tubuh. Menurut Penyelidik Sydney Singer, dalam bukunya Dressed To Kill: The Link Between Breast Cancer and Bras, menggunakan bra terlalu lama dapat meningkatkan suhu payudara dan wanita yang memakai bra memiliki kadar hormon prolaktin (hormon yang berfungsi merangsang kelenjar air susu) yang lebih tinggi. Kedua-dua faktor ini dapat meningkatkan risiko pembentukan kanser payudara.

Tidur dalam gelap?

Ada suka tidur di dalam bilik yang diterangi lampu atau gelap? Sebenarnya tidur di dalam bilik yang gelap memberi manfaat kepada tubuh. Ketika dalam gelap tubuh dapat menghasilkan hormon melatonin. Hormon melatonin ini sangat penting kepada tubuh kerana boleh membantu mencegah penyakit terutama kanser. Pengeluaran hormon ini tidak akan terhasil jika terdapat cahaya atau sinar yang menerangi.

Patut Lah Dalam Islam Tak Digalakkan Tidur Siang, Begitu Rupanya…

Tidur dan melatonin

Melatonin adalah sejenis bahan kimia semulajadi yang terhasil di dalam otak. Ketika malam paras melatonin ini mula meningkat. Peningkatan ini mempengaruhi rasa mengantuk dan memberi arahan supaya merehatkan tubuh dengan tidur. Kitaran melatonin ini penting kerana membantu tubuh menyeimbangi keperluan siang dan malam. Tubuh juga memerlukan zat kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

IKLAN

Xtra!

Apabila kita ke luar negara yang berbeza waktu pasti kita akan sukar untuk menyesuaikan diri untuk tidur. Namun paras melatonin akan cepat berubah sehingga akhirnya kita boleh mengubah dengan cepat tabiat tidur kita mengikut waktu.

Patut Lah Dalam Islam Tak Digalakkan Tidur Siang, Begitu Rupanya…

Kepentingan tidur

Tidur penting untuk melancarkan beberapa fungsi tubuh seperti menjana pembaikan otot,    menguatkan daya ingatan, mengawal atur bahan-bahan kimia tubuh (terutama hormon yang berkait dengan tumbesaran dan selera makan) dan menguatkan sistem imun.

IKLAN

Tidur seimbang berat badan

Tidur yang cukup memaksa anda untuk tidur awal. Apabila tidur awal secara tidak langsung membantu bangun lebih awal. Memiliki kehidupan yang sihat dengan memulakan hari bersarapan awal mampu menyeimbangkan berat badan. Apatah lagi jika anda bersenam di awal waktu, pasti berat badan tidak akan naik.

Bahaya tidur siang

Jika sekali-sekala tidur siang kerana kepenatan tidak mengapa. Bagaimana pula tidur siang dijadikan rutin? Sebenarnya tidur siang meningkatkan perubahan negatif kepada hormon kerana meningkatkan stres kepada tubuh ketika bangun. Ada juga yang mengatakan tidur siang menyumbang kepada mimpi buruk. Justeru, kita memang tidak digalakkan tidur selepas waktu asar.

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI