Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan bahawa pemakaian pelitup muka tidak lagi diwajibkan ketika menaiki kapal terbang berkuat kuasa serta merta hari ini.

IKLAN

“Pemakaian Pelitup Muka Dalam Kapal Terbang Tidak Lagi Wajib” -KHAIRY JAMALUDDINMenteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata keputusan itu dibuat dengan menggunakan pendekatan berasaskan risiko dan telah mengambil kira penambahbaikan dalam teknologi kapal terbang serta beban kes COVID-19 di Malaysia yang lebih terkawal ketika ini.

“Pemakaian Pelitup Muka Dalam Kapal Terbang Tidak Lagi Wajib” -KHAIRY JAMALUDDIN
Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.

“(Hal ini termasuk) pengidaraan yang baik di dalam kabin, penggunaan penapis partikel udara yang mempunyai kecekapan tinggi (HEPA) untuk mengeluarkan bahan cemar bawaan udara, susunan tempat duduk ke hadapan dan kekerapan penjadualan disinfeksi kapal terbang,”katanya.

Bagaimanapun, Khairy berkata KKM amat menggalakkan agar pemakaian pelitup muka terus diamalkan bagi kumpulan individu bergejala seperti demam, batuk dan selesema, individu berisiko tinggi seperti warga tua, orang dengan penyakit kronik, individu dengan imuniti rendah serta ibu hamil.

“Pemakaian Pelitup Muka Dalam Kapal Terbang Tidak Lagi Wajib” -KHAIRY JAMALUDDINSelain itu, individu yang mengembara bersama orang yang berisiko tinggi seperti warga emas dan kanak-kanak juga digalakkan untuk terus memakai pelitup muka di dalam kapal terbang.

IKLAN

Khairy memaklumkan kelonggaran pemakaian pelitup muka di kapal terbang itu selaras dengan syor kesihatan dari negara seperti Kesatuan Eropah, United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Singapura.

Menurutnya lagi, keperluan pemakaian pelitup muka di dalam kapal terbang bagaimanapun masih tertakluk syarat yang ditetapkan oleh negara yang dikunjungi.

IKLAN

“Pemakaian Pelitup Muka Dalam Kapal Terbang Tidak Lagi Wajib” -KHAIRY JAMALUDDINKerajaan mewajibkan pemakaian pelitup muka bermula 1 Ogos 2020, namun pada 7 September 2022 KKM telah mengumumkan pemakaian pelitup muka di dalam bangunan adalah atas pilihan masing-masing.

Sumber: Bernama

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI