Ya Allah! Macam nak tercabut tangkai jantung ni bila terbaca perkongsian Puan Siti Umairah tentang peristiwa yang berlaku terhadap dia dan anaknya.

Hampir-hampir menjadi mangsa pedofilia, peristiwa yang baru berlaku semalam di Tesco Kulim, Kedah itu patut dijadikan iktibar buat kita semua.

IKLAN

Ikuti perkongsian beliau ketika berdepan detik mencemaskan ini di bahagian pakaian kanak-kanak di pasar raya tersebut. Anaknya dijadikan sasaran sekumpulan lelaki warga asing yang mencurigakan. Mujurlah dia cepat bertindak!

=====================

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Post kali ni mungkin panjang sikit tapi inilah yang berlaku kepada saya ketika membeli-belah di Tesco Kulim, Kedah. Tarikh kejadian 15.01.18, jam lebih kurang 9.00 malam. Saya tidak sesekali menyalahkan pihak Tesco dalam post ini. Harap anda semua baca sampai habis, baru komen. Dilarang maki hamun. Sila share post ini jika rasa berguna.

Saya dan #laylasalikin (anak), kakak ipar Zadariah Zakaria beserta anak 3 orang, masuk ke Tesco Kulim untuk beli diapers yang sedang offer. Sampai Tesco, saya terlintas di kawasan baju kanak-kanak yang sedang offer jugak. Mak dah ke bahagian ikan ayam. Tinggal saya, Layla dan anak sedara, Zahra.

Tengah syok-syok saya pilih seluar dan acukan ke kaki Layla, mata saya terpana. 5 hingga 6 orang Bangla, salah seorangnya sibuk snap gambar Layla (saya agak je masa ni sebab kamera hp beliau menghala ke arah Layla). Bergetar badan ni haa. Depa ramai. Saya seorang diri

Sy gagahkan diri, bertanya dalam nada marah “Buat apa?” Depa mula menjauhkan diri. Saya tolak troli n ikut. Sambil jari menuding dan beri isyarat (mai sini) mulut saya lantang berkata, “Open camera gallery. Delete. I call police”.

Dan. Makhluk bangla yang pegang hp tadi patah balik n mai depan saya. Yang lain dah tak senang duduk dan ushar panas. Makhluk tu open gallery hp. Ada gambar Layla Salikin!!!!!! Dan sy perasan banyak lagi gambar sepertinya gambar budak-budak!!!! Makhluk Bangla delete gambar Layla. Mulut tak berhenti cakap “Ok. Delete. Delete. Sorry. Sorry. I dont know. Sorry. No police”

Allah. Gais. Ampa rasa???? Saya ketaq segala-galanya. Saya pi cari Mak dan kakak ipar. Saya cerita. N saya bertekad nak inform pihak Tesco. Saya nampak 2 orang staf kat bahagian keju. Sy bagitau tapi depa tak layan!!!! Depa suruh pi customer services sebab manager ada sana. Seriuslah bhai???? Saya call suami Izmai Ikhlas, Mohd Izwan Othman Arshad bagitau semua yang berlaku tadi.

IKLAN

Saya teruskan ambil apa yang saya mau, masih nampak segerombolan makhluk Bangla tu masih berlegar-legar dengan tangan seorang tu masih pegang hp. Sy bayar, pi kaunter customer service n cerita. Staff tu cakap, “Ok. Kami akan berhati-hati.” What? Tu ja? Takmau tanya aku ka makhluk tu yg mana? (makhluk gerombolan tu sedang menuju keluar tanpa membeli apa-apa barang).

Demmit. Celaru. Ikut mak n kakak ipar yang tunggu kat food court. Segerombolan tu lalu dan benti kat kedai cermin mata sambil menerai. Saya snap gambar depa. Depa perasan bercakap-cakap. Saya buat-buat cakap kat hp. Lama depa tunggu situ. Saya tunggu abang Syakirin Ismail kat food court tu. Abg saya mai, bagi anak-anak main dulu, baru turun ke parking.

Turun parking, abam polis tunggu kat kereta dah. Nak ambil keterangan. Saya tunjuk gambar yang daku sempat snap tadi. Tapi bak kata abam polis, tak boleh buat apa-apa sebab segerombolan makhluk Bangla tu dah balik. Allah.

IKLAN

Gais out there. Parents out there. Maaf. Entah kenapa saya tak suruh ja makhluk tu delete semua gambar anak-anak. Maaf. Saya sangat blur. Entah dari mana daku dapat kekuatan pi ikut depa, saya pun taktau.

Please. Sambil kita cuci mata, rupanya ada yg ‘curi’ cahaya mata kita. Dalam kes ni, alhamdulillah, sy ‘terrr’ berani. Alhamdulillah segerombolan makhluk Bangla tu tak mengganas.

Ni ja yang saya nak bagitau. Abam polis cakap, “Kita takut kes penderaan seksual kanak-kanak ataupun kes culik”. Abam polis sangat frust sebab segerombolan tu dah blah. Nothing to do.

Terima kasih pihak Tesco sebab tolong call abam polis. Tapi staff anda kurang membantu. Terima kasih suami tercinta sbb call polis jgk. Syg, lain kali jgn kalut sgt. Huhuhu. Takut anak kita abam polis dok tunggu kat kereta. Ramai plak tu. Yg mata2, yg berseragam, yg bermotor besaq.

Masa sy taip ni, sy masih ketaq. Layla salikin dah tido. Kalau rasa penting, sila share. Tolong lah semua. Beringat. Beringat. Beringat.
Alhamdulillah, mata sy dpt tangkap kegiatan depa. Alhamdulillah, syukur Ya allah.

Sumber: Siti Umairah