Jika satu-satunya keju cair yang anda pernah cuba ialah ketika menikmati piza atau roti bakar, ini bermakna banyak lagi yang perlu anda tahu mengenai keju cair ini. Tetapi apabila ia berkaitan dengan keju cair, tidak semua keju sama. Sesetengahnya mencair lebih baik daripada yang lain, membolehkan teksturnya terurai, dan membangkitkan rasa serta cita rasa.

IKLAN

Cef Pierre Gay, seorang artisan dan pakar keju yang berasal dari Perancis bukan sahaja mahir tentang keju tetapi juga merupakan seorang guru dan pakar mengenai keju telah berkongsi pengetahuannya mengenai keju Eropah pada parti Raclette bersama pihak media. Majlis yang dianjurkan bersama oleh Organisasi Tenusu Antara Perancis (CNIEL) dan Kesatuan Eropah (EU) bertujuan untuk mempromosikan kelebihan dan kehalusan keju Eropah.

Peminat Keju Patut Nikmati Rasa Mengagumkan RACLETTE, Ini Sebabnya!

Raclette merupakan konsep baharu di Malaysia dan bagi negara yang sangat sukakan keju, ini adalah pengalaman yang pastinya rakyat Malaysia tidak mahu ketinggalan,” jelas Cef Pierre Gay. “Raclette merupakan keju yang diperbuat daripada susu lembu dan dipanggang atau dicairkan di bawah haba sehingga cair, sedikit ranggup dan biasanya diparut ke atas kentang, sayur-sayuran rangup atau daging kering.”

Dengan misi untuk mendidik rakyat Malaysia mengenai kepelbagaian jenis keju Eropah dan cara terbaik untuk menikmatinya, Cef Pierre Gay memberi pandangan mengenai dunia keju Eropah pada Parti Raclette baru-baru ini di Cocott’ KL.

Cef menggunakan keju Raclette yang dicairkan dalam mesin Raclette yang besar, kemudian dilapis di atas daging kering dan lain-lain makanan sampingan yang semestinya menggembirakan para tetamu. “Keju Raclette adalah keju cair yang terbaik dan keju utama yang digunakan dalam raclette dan fondue. Mempunyai bau yang kuat tetapi sedap, tahap pH Raclette memberikan titik cair yang sempurna menghasilkan cecair yang berserabut tetapi masih mengekalkan bentuk yang sama,” katanya.

Peminat Keju Patut Nikmati Rasa Mengagumkan RACLETTE, Ini Sebabnya!

Peminat Keju Patut Nikmati Rasa Mengagumkan RACLETTE, Ini Sebabnya!

IKLAN

Rakan-rakan media dan tetamu juga berpeluang mencairkan keju dan menikmati keju Brie, Reblochon, Fourme D’Ambert, Comte, Saint Nectaire, Gouda dan Scamorza di atas mesin Raclette bersama dengan sayur-sayuran mentah dan juga yang telah dimasak seperti hirisan lada Benggala, cendawan butang, tomato, jagung, hirisan bawang, nanas, kentang bakar, lobak merah dan kacang pis yang dimasak, hirisan buah pear, epal hijau dan anggur tanpa biji, bersama beberapa jenis daging seperti kambing, daging lembu, ayam dan sosej salai. Hidangan juga disertakan dengan roti baguette, hirisan seperti bawang kecil, timun, dan rempah seperti garam, lada hitam dan kepingan cili.

Dari sejuk ke panas, manis hingga pedas dan dari pembuka selera hingga pencuci mulut, kebanyakan resipi keju hanya memerlukan beberapa bahan tambahan untuk menjadikannya hebat. Dengan kawalan kualiti dan peraturan yang ketat di Eropah, keju Eropah sentiasa berkualiti tinggi, dan merupakan produk keju terbaik yang sentiasa tersedia untuk pengguna di Malaysia.

IKLAN

Raclette yang merupakan konsep baharu di Malaysia adalah cara terbaik untuk menikmati keju Eropah dan boleh dilakukan dengan mudah di rumah untuk dinikmati bersama rakan-rakan dan keluarga, memberikan hidangan keju tradisional yang segar dan menyeronokkan. Rancang Parti Raclette anda sendiri dan bersedia untuk cair dengan keju Eropah yang terbaik di dunia!

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI