Sejak dulu lagi, pelbagai reaksi dan pandangan timbul tentang keputusan ibu bapa menghantar anak-anak ke sekolah tahfiz. Ada yang bersuara,

“Kesian pula tengok masa depan anak Rogayah, dihantarnya ke sekolah tahfiz, kerja apalah yang akan dia buat nanti.”

“Tolonglah ikut perkembangan dunia, macam tak ada sekolah lain yang nak pilih. Kita sekarang perlu mendidik anak dengan pendedahan pelbagai teknologi baru.”

IKLAN

“Hari-hari kena mengaji dan hafal al-Quran, tak boring ke? Tak ada life! Sian anak muda ni tak boleh membesar dengan merasai kenikmatan dunia remaja.”

Pandangan sinis dan negatif daripada sebilangan masyarakat, kadangkala membuatkan hati anak-anak di sekolah tahfiz juga merasa sedih. Namun, itu dulu. Mungkin ramai yang memandang serong dan sinis tetapi kini semua telah berubah.

Semakin ramai ibu bapa mempunyai kesedaran dan berlumba-lumba menghantar anak-anak ke sekolah tahfiz.

Puan Salmiah menghantar kedua-dua anak lelakinya, Asraf dan Anas berusia 18 tahun dan 14 tahun di salah sebuah sekolah tahfiz di Jitra, Kedah. Ketika diajukan soalan apakah beliau tidak bimbang dengan laporan akhbar mengenai pelbagai kes yang berlaku di sekolah agama, Salmiah menegaskan kesemua itu, ketentuan Tuhan.

“Saya inginkan anak saya memiliki ilmu agama dunia dan akhirat dengan seimbang. Biarlah mereka dibimbing ke syurga dan saya percaya ramai ibu-bapa inginkan keadaan begitu. Saya percaya jika dari awal pendidikan dan pendedahan, anak yang masih mentah dan kosong itu akan mudah menghayati perjalanan hidup ini dengan begitu indah apabila mempelajari ilmu agama sebetulnya.

Dengan pendedahan awal, InsyaAllah tidak akan ada rasa bosan dan menolak untuk menuntut ilmu di sekolah tahfiz. Saya inginkan pendidikan anak terbentuk dengan baik, secara tidak langsung akan melahirkan personaliti yang terbaik sebagai umat Islam.

Malah saya percaya satu hari, pastinya si anak akan berterima kasih kerana kita telah memilih yang terbaik untuk masa depan mereka. Mengenai kebimbangan lain, tak adalah… itu semua Allah jaga tapi kalau dah nak jadi nak buat macam mana, kita terimalah qada’ dan qadar Allah,” jelas Puan Salmiah.

Menurut Pengerusi Pengelola, Madrasah Tahfiz Al Furqan, Mohd Samudin Mohd Samian, kesedaran ibu bapa terhadap kepentingan menghantar anak ke institusi tahfiz mulai meningkat saban tahun. Mungkin mereka sedar bahawa anak-anak perlu dibekalkan ilmu akhirat di samping cemerlang dalam akademik.

Memetik katanya dalam sisipan GPSBestari.com, “Cemerlang akademik saja tak cukup jika kita tak ada ilmu agama. Hidup sangat rugi.” Meskipun kebanyakan pusat tahfiz agak mahal dari segi yuran, namun ibu bapa juga tidak berkira tentang hal itu.

Apa yang penting bagi mereka, sekurang-kurangnya ada salah seorang dalam keluarga mempunyai didikan agama serta pengetahuan dan mendalami bidang berkaitan al-Quran, menjadi hafiz atau hafal al-Quran dan sebagainya.

Bagi Madrasah Tahfiz Al Furqan, yuran bulanan sebanyak RM550 merangkumi kemudahan asrama, makan minum, sebahagian buku diberi dan lain-lain.

“Yuran ini dikira murah terutama di kawasan bandar. Jika diikutkan memang tak cukup, tapi kami berusaha memberi keselesaan pada pelajar. Mujurlah dana dan sumbangan luar turut membantu, jika tidak kami juga berdepan masalah kewangan.

Konsep pengajaran dan pembelajaran di sini lebih kurang sama dengan sekolah lain. Cuma kami melebihkan kepada al-Quran. Pendek kata, akademik mereka cemerlang, al-Quran pun mereka cemerlang. Seimbang.

Nak sambung pengajian pun tak ada masalah lagi. Kini, banyak institusi pengajian tinggi menawarkan jurusan agama kepada pelajar tahfiz. Peluang pekerjaan juga terbuka luas. Jurutera, doktor atau peguam pun ramai daripada kalangan sekolah agama.

Sebagai bapa, sudah tentu kita menginginkan anak-anak berjaya di dunia dan akhirat. Walau mereka tidak cemerlang dalam akademik, sekurang-kurangnya mereka masih lagi ada ilmu agama.”

Kelebihan atau ganjaran itu terbahagi kepada dua iaitu di dunia dan di akhirat.

Persoalan Lazim

Adakah anak saya layak masuk ke sekolah tahfiz?

Layak atau tidak bergantung pada temuduga atau ujian yang dijalankan. Seeloknya mestilah pandai membaca Al-Quran, bukan baru nak belajar membaca al-Quran. Kerana sekolah tahfiz adalah melahirkan penghafaz al-Quran. Kalau baru nak belajar Iqra’, bila pula nak mula menghafal al-Quran?

Kebanyakan sekolah tahfiz swasta, TIDAK ADA belajar akademik macam sekolah biasa. Kalau anda mahu anak anda menjadi hafiz atau hafizah dalam usia muda tetapi akademik failed pun tak guna juga. Ini adalah risiko. Kesan buruk adalah anak tak pandai mengira (matematik), tak pandai buat karangan, surat rasmi atau tidak rasmi dan pelbagai masalah lagi.

Jadi sekurang-kurangnya anak mestilah bersekolah hingga darjah 3 atau sebaiknya darjah 6 agar dia tidak ketinggalan daripada segi penulisan dan pengiraan.

Paling baik, pastikan anak dapat ambil SPM agar senang untuk melanjutkan pelajaran di mana-mana institut pengajian tinggi. Walaupun menjadi pelajar tahfiz, ilmu duniawi juga tidak boleh dipandang enteng.

Apakah ganjaran bagi anak-anak tahfiz di dunia?

(a) Penghafaz al-Quran merupakan VVIP Allah S.W.T di dunia

“Sesungguhnya Allah memiliki kerabat-kerabatnya di kalangan manusia. Lalu mereka bertanya: Siapakah mereka ya Rasulullah S.A.W? Jawab Baginda : Mereka adalah ahli al-Quran, merekalah kerabat Allah (Ahlullah) dan dan orang-orang pilihannya.” (Riwayat Ibnu Majah)

(b) Penghafaz al-Quran juga diangkat sebagai pemimpin

“Yang menjadi imam suatu kaum adalah yang paling banyak hafalannya.” (Riwayat Muslim)

IKLAN

(c) Penghafaz al-Quran mendapat certificate (pengiktirafan) dari Nabi S.A.W

“Adalah Nabi mengumpulkan di antara dua orang syuhada Uhud kemudian beliau bersabda, “Manakah di antara keduanya yang lebih banyak hafal al-Quran, ketika ditunjuk kepada salah satunya, maka beliau mendahulukan pemakamannya di liang lahat.” (Riwayat Bukhari)

(d) Al-Quran menjanjikan kebaikan

“Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari Al Qur’an dan yang mengajarkannya” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Bagaimana pula dengan ganjaran di akhirat kelak?

Ibu bapa penghafaz al-Quran mendapat kemuliaan

Sesiapa membaca Al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari, sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah rumah kamu di dunia ini. (Riwayat Imam Ahmad, Abu Daud)

Penghafaz al-Quran akan mendapat syafaat (penolong)

Dari Abi Umamah RA ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu Al-Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).” (Riwayat Muslim)

Penghafaz al-Quran mendapat bonus berlipat kali ganda

Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (Al-Quran) maka baginya (pembaca) dengannya (Al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa ‘alif laam mim’ itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf (Riwayat Tarmizi)

IKLAN

Nah, hebatkan ganjaran yang Allah berikan buat penghafaz al-Quran serta ibu bapanya? Marilah kita berdoa agar dalam keluarga kita mempunyai sekurang-kurangnya seorang penghafaz al-Quran.

PANDUAN MEMILIH SEKOLAH TAHFIZ YANG IDEAL

(1) Kedudukan atau Geografi

Dicadangkan supaya anda memilih sekolah tahfiz yang kedudukannya agak jauh dari kesibukan kota. Misalnya di kawasan kampung atau sedikit pedalaman. Keadaan ini akan membantu anak2 anda memberi fokus yang lebih maksima dalam usaha mereka menghafaz Al-Quran.

(2) Latar belakang

Apa yang dimaksudkan adalah latarbelakang sekolah atau madrasah tersebut. Sebaiknya carilah tempat yang lebih ‘veteran’ di mana telah banyak melahirkan huffaz yang berjaya. Tidak menjadi masalah jika lebih berminat kepada sekolah-sekolah tahfiz yang lebih baru, namun sebaiknya selidiklah prestasi sekolah tersebut terlebih dahulu.

Terutama sekali statistik bilangan huffaz yang berjaya dilahirkan saban tahun, juga statistik pelajar yang keluar masuk sama ada dibuang atau berhenti. Ini penting supaya anda tidak tersilap menghantar anak ke sekolah tahfiz yang tiada prestasi.

(3) Guru

Pilihlah sekolah tahfiz yang mempunyai guru tahfiz berpengalaman. Misalnya telah 10 atau 20 tahun mengajar tahfiz di sekolah tersebut. Sebuah sekolah yang mempunyai bilangan guru tetap lagi berpengalaman menunjukkan kecemerlangan serta iltizam sekolah yang tinggi dalam misi dan visi mereka.

Elakkan dari sekolah tahfiz yang tidak mempunyai guru tahfiz berpengalaman, guru sementara, guru kerap berhenti, berkonflik dan sebagainya. Jangan biarkan anak anda menjadi mangsa apabila hafazan mereka terhenti di tengah jalan akibat guru bermasalah.

(4) Sistem

Cadangan kepada anda supaya memilih sekolah tahfiz yang mempunyai sistem pengajian yang baik. Sistem yang dimaksudkan adalah sistem tahfiz yang tersusun dan konsisten, Sistem paling baik dan TERBAIK tetap adalah sistem tahfiz sepenuh masa.

Madah lain seperti fardu ain tetap perlu, tetapi hanya diperuntukkan masa yang sedikit. Sistem-sistem tahfiz bercampur akademik atau bercampur pondok rata-ratanya tidak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.

Dengan kata lain, kesannya tidak menyeluruh. Mungkin ada yang mampu, tetapi sebahagian kecil sahaja. Justeru, pilihlah sekolah tahfiz yang benar-benar hardcore dalam bidang tahfiz jika anda mahu anak-anak anda menjadi al-hafiz.

(5) Bi’ah Tarbiyyah

Terakhir, berilah keutamaan untuk memilih sekolah tahfiz yang mempunyai suasana mendidik atau bi’ah tarbiyyah yang baik. Sekolah tahfiz terutamanya yang veteran, sudah sebati dengan keadaan ini. Para pelajar dibiasakan berjubah, berserban, wajib solat berjemaah dan sebagainya.

Ini penting bagi menjadikan jiwa anak-anak anda terdidik dan lembut seterusnya memudahkan Al-Quran mendiami hati mereka. Sebaiknya, 40 hari pertama jangan benarkan mereka balik ke rumah. Biarkan mereka benar-benar sebati dengan keadaan madrasah, InsyaAllah mereka akan lebih mudah melalui proses2 seterusnya. KR

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI