
Datin Paduka Eina Azman bukan sahaja terkenal sebagai seorang pelakon yang mempunyai seraut wajah yang cantik, berkulit putih dan tinggi lampai tetapi juga terkenal kerana suka berkongsi resipi masakan di laman media sosialnya. Tagline “it’s done” begitu sinonim dengan wanita yang mempunyai sebenar Datin Paduka Ainur Syakina binti Azman ini.

Walaupun baharu sahaja berusia 25 tahun tetapi sangat kagum melihat Datin Paduka Eina Azman ini cekap masak dalam portion yang besar setiap hari. Bukan calang-calang wanita boleh masak dalam kuantiti yang besar dan banyak.

Tergoda tengok ayam rendang yang dimasak oleh ibu kepada sepasang anak kembar, Karl Kareef dan Arianna Aubrey ini. Kali ini Datin Paduka Eina Azman berkongsi resipi Rendang Ayam Pedas Berapi dengan sukatan 3 ekor ayam.

Namun, seperti yang sering Datin Paduka Eina Azman beritahu, beliau tidak mempunyai sukatan yang tepat dalam setiap masakannya. Menjadi kebiasaan isteri kepada Kaiser Gurmeet Harden ini masak ikut sukatan ‘agak-agak’ sahaja. Jom tengok macam mana Datin Paduka Eina Azman masak rendang ayamnya.
Bahan kisar
- Bawang
- Lengkuas
- Kunyit hidup
- Cili Padi
- Sedikit Air
Bahan-bahan;
- Serai
- Asam keping
- 3 ekor ayam
- Santan
- Garam & gula
- Kerisik
- Daun kunyit
Cara membuat;
- Kisar bahan kisar dalam mesin pengisar.




2. Tumis bahan kisar



3. Kacau sebentar dan masukkan ayam.

4. Perisakan dengan garam kasar dan gula.

5. Kacau sebentar dan akhir sekali masukkan daun kunyit yang telah dihiris nipis.
REZEKI DATO’ FAZLEY, Kolaborasi Bersama STARBUCKS Meraikan Makanan Tradisi MALAYSIA.

Starbucks Malaysia bekerjasama sekali lagi dengan Dato’ Fazley Yaakob untuk memperkenalkan menu baharu yang dipilih merangkumi elemen klasik digemari ramai dan street food kegemaran yang terkenal. Menu baharu ini telah dilancarkan secara rasmi pada 29 Ogos 2022 dan bakal dilancarkan di negeri-negeri Timur pada akhir tahun ini.
Menu edisi terhad menawarkan pelbagai ciptaan inovatif diilhamkan daripada tradisi makanan yang sentiasa dekat di hati Chef Dato’ Fazley, menggabungkan bahan-bahan berkualiti tinggi dan sentuhan elemen barat.
“Kami teruja untuk bekerjasama dengan Dato’ Fazley sekali lagi membawa menu yang benar-benar unik ke jenama kami. Menu baharu yang mencerminkan keselesaan dan khasiat makanan tradisi yang kita membesar bersama,” kata Dato’ Sydney Quays, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Berjaya Food Berhad dan pengarah urusan Starbucks Malaysia & Brunei.
“Hidangan dalam menu baharu ini benar-benar menggambarkan suasana tempat kami di sini, sebagai jenama yang sangat digemari rakyat Malaysia, terutamanya menjelang Hari Malaysia akan datang. Ia bukan sahaja meraikan perpaduan, tetapi juga meraikan pelbagai budaya dan tradisi Malaysia.
Antara menu yang diperkenalkan termasuklah Pau Sambal Malaysia. Pau Sambal sentiasa menjadi hidangan Malaysia yang unik. Di Starbucks, hidangan tradisional ini telah diimaginasikan semula dengan donut istimewa yang diisi dengan sambal cili, telur, timun dan ikan bilis goreng.
Menu kedua pula ialah Croissant Roti John. Street food yang popular kini boleh didapati di Starbucks dengan sentuhan Perancis! Menampilkan roti croissant istimewa, ia dibakar dengan ayam berempah, telur dadar dan coleslaw segar.
Brioche Murtabak Ayam pula menampilkan keranggupan di tepi tetapi berisi di tengalipatan daging lazat yang sering ditemui di gerai penjaja jalanan di seluruh Malaysia telah sampai ke Starbucks. Lempeng persegi tradisional ini diisi dengan isi kari ayam dan herba serta rempah (rempah empat Malaysia).
Ayam Percik Linguine merupakan makanan ikon Bazar Ramadan di seluruh Malaysia akan membuat kemunculannya di Starbucks, tetapi kali ini dalam bentuk hidangan pasta Itali. Ayam yang diperap, dihiris dan diletakkan di atas linguine yang baru ditos dengan sos manis dan pedas yang lazat.

Manakala Kuih Bakar Cheesecake, yang menampilkan gabungan kuih bakar dan kek keju yang menambat rasa. Di Starbucks, kek berperisa pandan bertekstur seperti kastard diimaginasikan semula sebagai kek keju, mengekalkan teksturnya yang kaya, lembut dan telur dengan rasa cheesy.
Selain daripada memberi pengalaman kopi yang luar biasa, Starbucks sentiasa menghubungkan manusia dan penjenamaan, penglibatan komuniti dan meraikan budaya. Di mana sahaja Starbucks berada di dunia, kami sentiasa komited untuk menghormati warna-warni budaya yang diraikandi sesebuah negara.
.Mencipta menu pilihan istimewa dengan bakat tempatan, seperti Chef Dato’ Fazley Yaakob, menyerlahkan lagi sokongan berterusan Starbucks Malaysia untuk meningkatkan perniagaan dan jenama tempatan serta berkongsi dengan komuniti di setiap outlet.
Hidangan lazat daripada Starbucks dan Dato’ Fazley berharga bermula RM11.90 dan kini boleh didapati di semua kedai Starbucks di Semenanjung Malaysia dengan pelancaran ke Malaysia Timur akhir tahun ini.
Buat Ayam Masak Tiram Serai & Kari Ikan Jenahak, Pengurus Siti Nurhaliza, Rozi Sangdewi Share Resipi Sebagai Manfaat

Nama pengurus peribadi yang juga bekas kakak ipar kepada Dato’ Sri Siti Nurhaliza iaitu Rozi Abdul Razak cukup sinonim dengan figura penyanyi No. 1 Malaysia itu. Selain menguruskan karier Siti, wanita lembut yang mesra disapa Kak Rozi itu juga mahir memasak serta memiliki sebuah restoran iaitu Resipi Sangdewi di Cheras.
Kecur liur melihatkan aneka juadah lauk-pauk, kuih-muih, nasi ayam geprek serta masakan panas yang ditawarkan di restorannya. Kata Kak Rozi, pengunjung boleh datang berbuka puasa di sini atau bungkus, nak hantar pun boleh!
Tengok tu, Dato’ Sri Siti Nurhaliza pun suka jamu selera di restoran Kak Rozi. Nampak sedap betul lauk-pauk kat sini…
Walaupun sibuk menguruskan kerjaya dan restoran dalam satu masa, tapi Kak Rozi sebenarnya masih melapangkan waktu untuk memasak sendiri di rumah.
Kalau tengok sharing ibu anak tiga ni di media sosial, macam-macam menu dimasaknya untuk keluarga tersayang.
“Menu berbuka puasa hari ini. Sempat sediakan juadah kari ikan merah, sayur taugeh, daging masak kicap dan terung bakar bersantan bersama budu dan ikan masin.
Nabil ulang makan 2 kali, masa berbuka dan lepas Isyak/Terawih. Sedaplah gamaknya tu…” Kak Rozi
Paling suka tengok Kak Rozi buat Ayam Masak Tiram Serai pada hari pertama berpuasa lepas. Tulisnya, kalau zaman awal Facebook dulu hari-hari dia akan muat naik gambar menu yang dimasak sebelum keluar bekerja. Siap selang-seli dengan sajak puitis dan madah lagi!
“Seiring waktu berlalu… dah lama rasanya tidak berbuat demikian. Balik kerja tadi, saya terus memasak 2 menu utama ini iaitu ayam masak tiram serai dan kari ikan jenahak.
Menu berbuka hari pertama berpuasa. InsyaAllah sesiapa yang nak resipi saya tulis nanti kerana walaupun ini adalah posting makanan tetapi saya mahu berkongsi resipi sebagai manfaat.” Kak Rozi
Pada yang berada di sekitar Cheras, bolehlah cuba masakan Kak Rozi di Restoran Sangdewi miliknya. Restoran ni dibuka bermula jam 3.30 petang hingga 9.00 malam.
KEKACANG, Tingkatkan Kadar Metabolisme Tubuh dan Otak. Lebih enak dijadikan sebagai Manisan!

Hidangan manisan seperti kek sememangnya sering menjadi pilihan untuk mengakhiri hidangan utama. Bertambah enak jika gabungan aneka kekacang menjadi pelengkap manisan bersama tersayang. Kepelbagaian khasiat kekacang menjadikan hidangan ini lebih enak dan menambat selera.
Kekacang dan legum diambil sebagai sumber protein menggantikan daging. Ia juga membantu menstabilkan paras glukos dalam darah, menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh dan meningkatkan kadar metabolisme serta fungsi tubuh dan otak.
- CHOCOLATE LARVA ALMOND
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
3 biji kunign telur
110gm gula aising
60gm tepung gandum
60gm serbuk badam
110gm mentega
170gm coklat gelap
CARA MEMBUAT:
Pukul telur, kuning telur bersama gula aising sehingga ia menjadi kembang. Masukkan pula tepung gandum diikuti serbuk badam. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati. Cairkan coklat gelap dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian cairkan mentega dan masukkan ke dalam adunan dan pastikan ia diadun sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan yang sesuai dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit. Keluarkan dan sedia untuk dihidangkan bersama sos coklat.
- GRANOLA PARCEL
BAHAN-BAHAN:
19gm oatmeal
90gm kelapa kering
200gm kacang badam
90 gm cip coklat
30gm ceri merah
60gm gula perang
160gm madu
10gm serbuk kayu manis
CARA MEMBUAT:
Campurkan kesemua bahan kecuali cip coklat. Gaulkan sehingga adunan menjadi sebati. Ratakan di atas dulang pembakar dan masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 10 minit. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan cip coklat dan gaulkan sehingga sebati.Masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 15 minit pada suhu 170C.Keluarkan dari ketuhar dan potong ketika ia masih panas supaya ia tidak pecah. Setelah sejuk, rendamkan ke dalam coklat gelap yang telah dicairkan dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
3.HAZELNUT DOME MOUSSE CAKE
BAHAN UNTUK HAZELNUT SPONGE KEK:
9 biji telur ayam
500gm tepung campuran kek
80gm air
80gm minyak
BAHAN UNTUK HAZELNUT MOUSSE CREAM
4 biji telur ayam
70gm gula kastor
200gm krim putar
20gm serbuk gelatin
150gm jam perisa hazelnut
CARA MEMBUAT
Untuk menyediakan kek span kacang hazel, pukul telur bersama campuran tepung kek bersama air. Pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan minyak dan kacau sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 15 minit pada suhu 180C. Setelah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika.Untuk menyediakan Hazelnut Mousse Cream pula, pukul krim putar sehingga naik dan asingkan seketika. Pukul telur dan gula sehingga kembang.Kemudian masukkan krim yang telah dipukul terlebih dahulu dan kacau sehingga sebati. Masukkan jam perisa kacang hazel yang telah dicairkan ke dalam adunan dan kacau sebati. Masukkan serbuk gelatin yang telah dicairkan. Potong ia mengikut acuan dan lapiskan bersama kek span hazel. Simpan di dalam peti sejuk sehingga keras sebelum dihidangkan.
4.PINE NUT PIE
BAHAN UNTUK DOH:
200gm mentega
100gm gula kastor
1 biji telur
330gm tepung gandum
10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN UNTUK INTI:
3 biji telur
75gm gula
125gm madu
45gm mentega(dicairkan)
75gm krim putar
200gm kacang pine
CARA MEMBUAT:
Untuk bahan A, gaulkan mentega bersama gula kastor sehingga sebati.Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga sebati. Masukkan pula tepung gandum dan susu tepung. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam acuan pai pilihan anda. Untuk menyediakan bahan B pula, pecahkan telur ke dalam bekas dan masukkan gula, madu dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula krim dan gaulkan sehingga sebati.Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan. Masukkan pula kacang pine ke dalam aduan dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit.
- WALNUT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN A:
425gm kacang walnut(dicincang)
75gm mentega
75gm gula
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK KEJU:
800gm krim keju
100gm gula kastor
70gm sirap maple
50gm kacang walnut
3 biji telur
CARA MEMBUAT:
Gaulkan kesemua bahan A dan masukkan ke dalam bekas pembakar kek dan ratakan. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C.Kemudian pukul krim keju bersama gula sehingga sebati dan masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan pula kacang walnut dan sirap maple ke dalam adunan kek dan kacau sebati. Setelah siap, masukkan adunan keju ke dalam acuan kek di atas bahan A dan bakar selama lebih kurang 50 minit pada suhu 160C.
6.BISKUT KACANG PISTACHIO
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
125gm gula kastor
3 biji telur
300gm tepung gandum
5gm baking powder
5gm garam
130gm kacang pistachio
1 sudu kecil kacang pistacio
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN UNTUK SOS KARAMEL:
200gm gula 150gm mentega
250ml krim
CARA MEMBUAT:
Pukul mentega bersama gula sehingga sebati.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam.Gaulkan sehingga sebati. Bentukkan doh dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit. Apabila sudah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika. Untuk menyediakan sos karamel pula, panaskan periuk kemudian masukkan gula dan kacau sehingga ia kekuningan. Masukkan mentega dan kacau seketika. Kemudian masukkan krim dan kacau sehingga pekat didalam api yang perlahan.
RESIPI DISEDIAKAN OLEH: MOHD SHAFIK ABDULLAH (PASTRY CHEF) & AZRAM RIZAL (EXECUTIVE CHEF) HOTEL HOLIDAY VILLA SUBANG JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN