Dari Shah Alam ke Ipoh, fikiran penulis ligat berputar memikirkan cara untuk memendekkan tempoh penggambaran. Kasihan kalau Dato’ Ustaz Kazim perlu berlama-lama di depan kamera dengan kesihatan sekarang. Kami harus ekstra pantas, itu rancangannya.

Namun sangkaan kami terhadap komitmen pendakwah selebriti itu jauh meleset. Tiba di Pusat Pendidikan Al-Barakah, Kg. Manjoi di Ipoh, penerima anugerah Darjah Panglima Mahkota Wilayah (PMW) sempena Hari Wilayah Persekutuan 2015 dan Darjah Dato’ Paduka Mahkota Perak (DPMP) ini sudah menunggu dengan senyuman manis. Nampak lebih segak daripada biasa, Ustaz Kazim memberi kerjasama luar biasa demi Majalah Nona.

IKLAN

“Jemputlah makan tengah hari dulu, baru semangat nak bekerja…” pelawa beliau sedari melihat kami sampai dari jauh.

Rela Mati Kerana Berdakwah, Hikmah TERKENA BUATAN ORANG Angkat Martabat Dato’ Ustaz Kazim Elias
Segak dan profesional, gaya Dato’ Ustaz Kazim Elias mencuri perhatian

 

Saksikan rakaman eksklusif di sebalik tabir Majalah Nona bersama Dato’ Ustaz Kazim di Pusat Pendidikan Al-Barakah ini…

 

Sifat ramah dan menyenangkan itu jelas menyerlahkan ciri-ciri Tokoh Maal Hijrah 1437H Negeri Perak itu yang selama ini terkenal dengan kebaikan hati. Sentiasa tenang. Suka tersenyum. Dan cool!

Selesai mengancing kemeja dan menyarung kot, Ustaz Kazim membetulkan posisi songkok hitam di kepala. Memang segak orangnya!

Karisma penulis buku dan penceramah asal Perak itu makin terserlah saat berbicara, diam-diam siapa sangka kalau beliau sebenarnya langsung tidak pernah tidur, apatah lagi menderita sakit kulit akibat buatan orang.

IKLAN
Rela Mati Kerana Berdakwah, Hikmah TERKENA BUATAN ORANG Angkat Martabat Dato’ Ustaz Kazim Elias
Dato’ Ustaz Kazim Elias sebagai penghias cover digital Nona Julai 2022

 

Rela Mati Kerana Berdakwah, Hikmah TERKENA BUATAN ORANG Angkat Martabat Dato’ Ustaz Kazim Elias
Baju Melayu: Wak Doyok Clothing

 

25 tahun ‘berlawan’ dengan penyakit sihir, Dato’ Ustaz Kazim Elias yang bakal mencecah umur 50 tahun kini terbuka berbicara tentangnya, bukan untuk menakutkan tapi mencari jalan penyelesaian.

IKLAN

“Orang-orang cakap Ustaz Kazim tu sakit, tapi boleh buat kerja. Dulu-dulu kalau saya sakit, banyaklah orang bantu saya. Tapi lama-kelamaan saya tak boleh duduk diam, tak boleh tidur atau duduk saja layan sakit tu.

Saya kena bangun, sebab tu sakit pun saya buat kerja. Sekurangnya ia melupakan saya tentang penyakit dan saya boleh buat kerja macam biasa.” Ustaz Kazim

Rela Mati Kerana Berdakwah, Hikmah TERKENA BUATAN ORANG Angkat Martabat Dato’ Ustaz Kazim Elias
Penyepit baju ini dikatakan dapat menahan darah yang tiba-tiba keluar daripada cuping telinga

 

Di atas jalan dakwah dan jihad fisabilillah, Ustaz Kazim berjuang meninggikan kalimah Allah, membangun pusat tahfiz dan melindungi orang tua dengan sisa kudratnya yang terbatas.

Rela mati demi meneruskan perjuangannya berdakwah di jalan Islam, Ustaz Kazim bercerita panjang kepada penulis tentang respons isteri dan anak-anak ketika beliau diuji dengan penyakit sihir. Bersambung…

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI