Betapa bertuahnya insan bernama Datuk Hajah Rozzana Rahmat ini. Pengalaman beliau menghabiskan 10 malam terakhir Ramadan di Mekah dimanfaatkan untuk iktikaf dan memburu malam Lailatulqadar. Lebih istimewa, amalan ini turut ditemani seorang ‘sahabat setia’ dari Jeddah, Puan Khadijah, yang hanya dikenalinya sewaktu di sana.

“Tirai Ramadan berlabuh kini. Yang di CINTA ‘kan pergi, yang didamba ‘kan hilang… Hidup ‘kan terus berjalan meski penuh dengan tangisan.

IKLAN

Allah, Allahurobbi Ya Rahman Ya Rahim Ya Wadud, daku terus mencari cinta-Mu Ya Wadud di akhir Ramadan ini. Semakin terasa kasih dan rindu yang mendalam kepada-Mu Ya Wadud.

 

Kurniakanlah rezeki umur, rezeki kesihatan, rezeki masa, rezeki i’tikaf dan rezeki pemburu Lailatulqadar 10 malam terakhir di kota suci Mekah pada tahun-tahun akan datang.

Allahumma Ya Baaqi Ya Quddus kurniakanku istiqomah dalam menjadi abdi dan khalifahMu sehingga akhir hayatku.” Datuk Rozzana

 

PERTEMUAN ATURAN ALLAH

Seperkara yang menarik dalam kunjungan Datuk Rozzana kali ini, beliau berkongsi tentang kisah sahabatnya yang bernama ‘Khadijah’, wanita Jeddah yang sering menemani iktikafnya sepanjang 11 tahun.

Rezeki Iktikaf 10 Malam Terakhir Di Mekah, Datuk Rozzana Rahmat Kongsi Kenangan Manis Buru Lailatulqadar
Khadijah dan Datuk Rozzana

 

Rezeki Iktikaf 10 Malam Terakhir Di Mekah, Datuk Rozzana Rahmat Kongsi Kenangan Manis Buru Lailatulqadar

 

“Khadijah sentiasa berada disisiku selama 10 tahun aku menjadi pemburu lailatuqadar.

I must say she is my dream come true ataupun doa yang dimakbulkan. Every year bermusafir sendirian pada 10 akhir Ramadan, I pray Allah akan pertemukan dengan seorang teman di sepanjang tempoh iktikaf di Masjidil Haram.

We communicated like ayam dan itik since I hardly speak Arabic and she speaks very simple English.

However we have special bonding together dan atas dasar islam serta iman, kami disatukan. Lillahi Taala. Semuanya kerana Allah.

IKLAN

Khadijah is local Arab berketurunan Yemen menetap di Jeddah.

 

Every year she will spotted a port for us to iktikaf dari 21 Ramadhan sehingga ke malam khatam Quran.

Alhamdullilah I can be at peace as I know it will be secured whenever I enter back Haram. Khadijahlah peneman setiaku. Dia juga yang dapat menyelami hati dan perasaan ini setiap kali aku bersujud di depan Allah.

Dia jugalah yang akan mengesat air mata keinsafan, kerinduan, kekesalan, kekecewaan, ketakutan dan penyesalanku. Walaupun kami hanya berjumpa setahun sekali tetapi beliau amat memahami hati ini. Begitulah kehebatan Khadijah yang mempunyai banyak kelebihan dari segi spiritual.

IKLAN

Adanya Khadijah disisiku memberikan kekuatan dalam mengejar keampunan Allah.

Rezeki Iktikaf 10 Malam Terakhir Di Mekah, Datuk Rozzana Rahmat Kongsi Kenangan Manis Buru Lailatulqadar
Datuk Rozzana Rahmat

 

Our usual iktikaf place is at Level 1 door 88. But this time i told Khadijah I’m not able to go upstairs since I injured my knee a month ago.

Khadijah menangis bila tengok saya kena pakai kerusi untuk solat. To her, she can’t accept the fact that someone she knows for 10 years running and jumping with her in the mosque have to settle using chair to pray.

Begitulah lembutnya hati Khadijah. La tahzan habibti. Jangan bersedih kerana aku lagi sedih tak dapat bersujud menyembamkan muka ke lantai Masjidil Haram khususnya waktu solat tahajud.

Rezeki Iktikaf 10 Malam Terakhir Di Mekah, Datuk Rozzana Rahmat Kongsi Kenangan Manis Buru Lailatulqadar

 

Disitulah kenikmatan yang diberikan Allah setiap kali kita menyungkurkan diri sujud pada-Nya. Ya Allah aku redha dengan ujian ini.

Kau tarik nikmat sujudku yang amat kutakuti kehilangannya. Aku pohon keampunan pada-Mu Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim, kau berikanlah aku kesembuhan supaya aku dapat bersolat seperti biasa.

Jazakallah ya habibti Khadijah for this friendship till Jannah…”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI