Wanita dan barang kemas memang sukar dipisahkan. Perhiasan barangan kemas ini dikatakan mampu menaikkan seri wajah. Sejak akhir-akhir ini trend memakai barang kemas semakin menjadi-jadi. Tiba-tiba nama ‘Pulut Dakap’ menjadi sebutan dan bermain di bibir penggemar barangan kemas.

IKLAN
Foto: Instagram @mawarashid
Foto: Instagram @puterisarahliyana

Jika dulu emas kuning menjadi pilihan wanita yang lebih berusia mungkin kerana nilainya yang tinggi dan kini wanita muda semakin meminati emas. Mungkin sebagai pelaburan jangka panjang atau mungkin rekaan barangan kemas kini yang mengikut peredaran semasa.

Foto: Instagram @fikryibrahim
Foto: Instagram @rozitachewan1

Sebenarnya pemilihan barang kemas ada caranya. Tak sangka warna urat kita merupakan cara yang tepat untuk memilih barangan kemas. Patutlah kadang-kadang tengok sesetengah orang pakai barangan kemas cantik saja dan setengah orang pakai tak naik seri.

Foto: Instagram @datoserivida

PERIKSA WARNA URAT

Bawah cahaya matahari, tengok warna urat pada pergelangan tangan. Jika nadi berwarna biru, bermakna anda memiliki jenis kulit sejuk. Jika urat berwarna hijau pula anda memiliki tona kulit panas. Jika keliru kerana kadang-kala urat anda kelihatan hijau dan kadang-kala berwarna biru? Itu bermakna anda neutral!

IKLAN

Kulit tona sejuk = Barang kemas perak (silver/emas putih)

IKLAN

Kulit tona panas = Barang kemas asli (emas kuning)

Neutral = Bertuah! Sesuai sama ada memakai barang kemas rona perak mahupun emas kuning.

Foto: Instagram @nelydiasenrose