Kepulangan Muhammad Nadir Al-Nuri Kamaruzaman, satu-satunya rakyat Malaysia di wilayah Palestin ke tanah air baru-baru ini agak berbeza dari sebelum-sebelumnya. Nadir, 35 tahun, pernah mengejutkan negara berkaitan kontroversi berkaitan sumbangan dana ke tanah Al-Aqsa itu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa tahun lepas.

Bagi yang mengenali Nadir, pasti maklum akan peribadinya yang cukup tenang dan menyenangkan. Pengasas Cinta Gaza Malaysia ini merupakan seorang yang suka membantu dan berbuat amal kebajikan, malah Nadir juga anak seorang ahli akademik terkenal bertaraf profesor serta dilahirkan di Scotland.

IKLAN

Seorang yang terpelajar, Nadir merupakan bekas mahasiswa Asasi Sains UM, graduan Ijazah Sains Marin (UMS), Diploma Syariah dan Bahasa Arab (Kolej Antarabangsa Damsyik) dan Ijazah Sarjana Muda Syariah (Universiti Islam Gaza).

Sebak Baca Coretan Nadir Al-Nuri, Balik Malaysia Ramai Nak ‘Bergambar’ Kerana Terkenal Di Media Sosial!

 

Lelaki yang mengahwini balu syahid Palestin itu turut berkongsi satu coretan yang menyentuh hati. Selain kisah viral yang pernah ‘melonjakkan’ nama Nadir, lelaki hebat ini rupanya disanjung tinggi oleh masyarakat Malaysia. Jom hayati kata-kata beliau…

“Saya mengambil masa agak lama untuk menulis tentang ini tetapi terlalu banyak pihak yang berjasa sampai saya merasakan kewajipan melahirkan rasa terima kasih kepada mereka.

Setelah 10 tahun berada di Palestin tipulah kalau saya tak menilai 10 tahun tersebut dan membisik di dalam hati kalaulah ia digunakan di tempat lain. Kalau digunakan untuk membangunkan bisnes mungkin saya sudah menjadi kaya. Kalau dibangunkan untuk melebarkan sayap kemanusiaan mungkin saya sudah menjejak majoriti negara di dunia. Kalau digunakan untuk menuntut ilmu di universiti idaman mungkin saya sudah bergelar Dr.

Tetapi saya ditakdirkan untuk menanam benih di bumi barakah ini, yang pucuknya mula kelihatan selepas 10 tahun.

Sebak Baca Coretan Nadir Al-Nuri, Balik Malaysia Ramai Nak ‘Bergambar’ Kerana Terkenal Di Media Sosial!
Isteri dan anak perempuan Nadir

 

Sebak Baca Coretan Nadir Al-Nuri, Balik Malaysia Ramai Nak ‘Bergambar’ Kerana Terkenal Di Media Sosial!
Anak perempuan Nadir, Haura

 

Dalam dua tahun terakhir, ia tempoh yang paling sukar untuk saya di sini. Dua tahun tidak balik ke Malaysia membuatkan setiap hari saya membelek laman-laman tempat peranginan dalam negara lalu menutup mata membayangkan berada di sana , berehat seketika.

Kemudian saya membuka group whatsapp keluarga membaca apa yang sedang keluarga lakukan bersama sedang saya berada kejauhan, kerinduan sambil mengenang bila dapat bertentang mata.

Di waktu tohmah dan fitnah meribut pasca perang tahun lepas saya berada dalam keadaan depresi yang teruk lebih-lebih lagi bidadari dan ahli keluarga di sini tak memahami pun hebatnya terjahan netizen yang melanda, mereka hanya nampak saya terjelupuk di bucu katil sambil mengesat air jernih yang tumpah mengalir ke pipi tanpa memahami apa yang boleh dilakukan untuk memujuk saya.

IKLAN

Tetapi betullah, dengan izin Allah, what doesn’t kill you makes you stronger.

Setelah 10 tahun berada di Palestin kepulangan saya ke tanah air baru-baru ini berbeza. Bukan semata-mata kerana sudah 2 tahun tak bertemu ahli keluarga dan kenalan tetapi lebih besar kerana ‘tercampak’ ke pentas utama walaupun dukacitanya, ia tak bermula dengan sebab perjuangan Palestin.

Tetapi begitulah kehendak Allah, dibukakan mata dan hati mereka yang dikasihi melalui apa cara yang dikehendakiNya.

Daripada langkah kaki pertama turun dari perut pesawat di ibu negara, saya mendengar ‘ground personnel’ berbisik, eh, tu Nadir yang di Gaza tu kan? Kemudian saya disapa pihak Kementerian Kesihatan yang bertugas bertanyakan khabar, diajak bergambar dengan pasukan medik yang melakukan ‘swab test’ sampailah ditegur kakitangan Jabatan Imigresen yang menguruskan pasport kecemasan.

Sepanjang berada di kuarantin puluhan peniaga menghantar mesej untuk membiarkan saya merasa produk mereka, hanya belasan yang sempat saya review dan kongsikan tentangnya. Setelah ‘merdeka’ saya bertemu pula puluhan insan yang sebelum ini hanya dikenali di medan maya begitu juga yang memberikan sokongan tanpa pernah bersua.

IKLAN

Ketika itu saya tahu bahawa rupanya wajah saya dikenali ramai rakyat Malaysia, sama ada yang menegur atau yang menjauhkan diri dengan sebab peribadi mereka.
Semasa itu saya memanjatkan kesyukuran kepada Allah bukan kerana saya dikenali, tetapi kerana Allah telah membuka mata masyarakat untuk isu Palestin melalui batang tubuh saya.

Ia bukan perjalanan yang pendek, 10 tahun daripada usia di tempoh ‘emas’ kehidupan, bermula umur 26 tahun sehingga 35 tahun dihabiskan di sini, setiap hari, setiap masa untuk bumi ini.

Untuk kalian yang sempat saya santuni dan yang tak sempat saya temui, nukilan ini untuk kalian. Kalian yang menyokong saya selama ini atau yang baru mengenali, kalian yang meniup semangat sampai saya tak tumbang dan terus berdiri, kalian yang punyai jutaan pengikut atau yang hanya dikenali makhluk langit.

Untuk kalian semula, dari sedalam hati saya, terima kasih kerana terus menyokong Nadir Al-Nuri. Terima kasih kerana mengetuk hatinya dengan budi kalian dan paling penting, terima kasih kerana membolehkan insan kerdil ini terus bertapak untuk Palestin.

Saya tak akan lama di sini tetapi biarkan waktu-waktu terakhir ini diisi dengan saham pahala kita bersama.

Biarkan jejak kita tinggal agar ia diinjak generasi baru yang akan mewarisi perjuangan ini.

Semoga Allah memberkati kalian.” Nadir Al-Nuri

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI