Khabar duka pada pagi sabtu  13 Ramadan menjengah ke pengetahuan semua apabila dikejutkan dengan berita kemalangan pengasas produk kecantikan Dnars Skincare, Faziani Rohban Ahmad, 40. Lebih mendukacitakan  Faziani menghembuskan nafas terakkhir dalam kemalangan jalan raya di Pattani, Thailand.  Faziani meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah  dan tersepit di bahagian penumpang hadapan.

Pengasas kosmetik ini difahamkan keluar dari kediamannya di Kampung Paloh, Tumpat Kelantan sekitar jam 8 pagi tadi atas urusan bersama suami tersayang, Ahmad Shah Rizal Ibrahim. Kemalangan membabitkan kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Estima yang dinaiki oleh Faziani yang bertembung dengan sebuah lori.

IKLAN
IKLAN

Faziani dan suami dikatakan dalam perjalanan ke Pondok di Yala, Thailand untuk menyerahkan sumbangan sempena Ramadan. Jenazah pengasas kosmetik ini kini ditempatkan di hospital  dan urusan membawa pulang jenazah yang akan dikebumikan di Tumpat sedang dalam perancangan.

NONA menjadi majalah pertama diberi peluang melihat kediaman indah milik Faziani dan suaminya pada awal Mac lalu. Malah, ketika kunjungan krew majalah NONA baru-baru ini, Faziani tidak habis-habis memanjatkan rasa kesyukuran di atas kurniaan rezeki terhadap perniagaan yang disuahakannya dan mengembangkan perniagaannya ke Indonesia pula.

Sikap ramah dan murah dengan senyuman menjadi trademark wanita berusia 40 tahun ini yang membina kediaman baharu bersama keluarga tersayang bersebelahan dengan kediaman ibu mentuanya yang lumpuh. Malah Faziani menganggap kediaman tersebut sebagai lokasi tempat mereka adik-beradik sering berkumpul dan gemar mengadakan majlis tahlil dan bacaan Yaasin di kediaman baharunya itu.

Penulis sendiri terkejut sebaik sahaja dimaklumkan oleh Editor Pengurusan Majalah NONA, Kiffy Razak mengenai berita yang menimpa arwah Faziani pagi tadi. Masih teringat pesanan Whats app penulis bersama Arwah beberapa hari sebelum menjelangnya 1 Ramadan di mana arwah memaklumkan akan berangkat mengerjakan umrah. Ternyata ketika itu, tidak sampai dua minggu selepas sesi fotografi bersama majalah NONA arwah menjadi tetamu di bumi Makkah dan Madinah. Dan ketika awal Ramadan tahun ini, arwah sekali lagi dijemput menjadi tetamu Allah. Malah, arwah baharu tiga hari pulang dari Tanah Suci dan memulakan urusannya dengan  majlis amal dan berbuka puasa bersama anak yatim di Jakarta, Indonesia.

 

Faziani pernah menjadi penghias muka hadapan Majalah NONA Mei 2016 merupakan seorang usahawan yang sentiasa ceria dan berusaha meningkatkan lagi jenama kosmetik keluarannya sehingga kini berjaya menembusi pasaran Indonesia. Ketika krew NONA berkunjung ke kediamannya baru-baru ini, Faziani rancak bercerita mengenai susah senang yang terpaksa dilaluinya untuk memastikan Dnars Skincare menembusi pasaran Indonesia. Ternyata, empat tahun mengusahakan jenamanya menembusi Indonesia memberi dimensi baharu untuk dirinya berjaya, Alhamdulillah.

 

Sesungguhnya, ajal dan maut itu di tangan Yang Maha Pencipta.  Tambahan pula jika seseorang itu ditakdirkan oleh Allah SWT  bahawa ajalnya pada bulan Ramadan atau pada waktu-waktu mulia yang lain seperti hari jumaat atau pada tempat yang mulia seperti di Tanah Haram, maka ia boleh dikategorikan sebagai salah satu tanda Husnul Khotimah atau pengakhiran yang baik. Al Fatihah untuk Faziani Rohban Ahmad. Semoga rohNya dicucuri rahmat.

(Kenangan Terakhir Team Majalah NONA ketika membuat liputan di kediaman Faziani Rohban Mac lalu)