BLACKPINK mencipta rekod konsert dengan kutipan tertinggi oleh sebuah kumpulan muzik dalam sejarah, apabila memperoleh hampir AS$10 juta bagi satu malam konsert di Mexico.

IKLAN

Jelajah Dunia Born Pink BLACKPINK bermula di Seoul pada Oktober 2022 dan telah singgah ke Amerika Utara, Eropah dan Asia.

Menurut Touringdata dan Pop Base, konsert BLACKPINK di Mexico telah mengutip AS$9.9 juta (RM30 juta) untuk satu malam (AS$19.9 juta atau RM60.3 juta untuk dua malam), secara rasmi menjadi konsert dengan kutipan tertinggi bagi kumpulan muzik dalam sejarah. Tiket konsert dua malam itu juga habis dijual.

Sejarah Tercipta! BLACKPINK Pegang Rekod Kumpulan Muzik Dengan Kutipan Konsert Tertinggi Dalam Sejarah

Konsert jelajah Born Pink juga merupakan konsert jelajah dengan kutipan tertinggi oleh kumpulan wanita.

Ia telah mengutip lebih AS$78.5 juta (RM237.8 juta), mengatasi rekod AS$78.2 juta (RM236.9 juta) yang sebelum ini dipegang oleh Spice Girls.

Persembahan kumpulan itu di Stadium Nasional Bukit Jalil, baru-baru ini juga mencatatkan antara jualan tiket tertinggi untuk jelajah dunia Born Pink, dengan lebih 62,000 tiket terjual.

IKLAN

Sejarah Tercipta! BLACKPINK Pegang Rekod Kumpulan Muzik Dengan Kutipan Konsert Tertinggi Dalam Sejarah

Ia juga membantu meletakkan BLACKPINK sebagai kumpulan muzik dengan kutipan konsert tertinggi di Asia dengan memperoleh AS$9.1 juta (RM27.5 juta) untuk satu malam konsert.

IKLAN

Sumber: Astro Awani

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI