
Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa menitipkan ucapan penghargaan kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang dijadualkan bersara wajib Jumaat ini, selepas 35 tahun menabur khidmat dan bakti dalam bidangnya.
Ahli Parlimen Sekijang itu menyifatkan tempoh pengalaman Dr Noor Hisham amat bermakna dan dimanfaatkan sepenuhnya untuk membina perkhidmatan kesihatan rakyat Malaysia supaya setanding dengan negara luar.
“Saya percaya khidmat Tan Sri tidak terhenti di sini, bahkan khidmat terbabit masih diperlukan untuk pembangunan perubatan dan kesihatan negara.
Banyak penglibatan dan pencapaian YBhg. Tan Sri sama ada di dalam negara mahupun di peringkat global, menunjukkan 35 tahun perkhidmatan yang begitu bermakna dan dimanfaatkan sepenuhnya untuk membina perkhidmatan kesihatan rakyat Malaysia agar setanding dengan negara luar,” jelasnya menerusi hantaran di Instagramnya.
“Saya mewakili pihak Kementerian Kesihatan ingin mengucapkan selamat bersara dan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Tan Sri Dr Noor Hisham di atas jasa, khidmat bakti dan sumbangan yang beliau sumbangkan sepanjang perkhidmatan di Kementerian ini,” katanya menerusi perkongsian di Facebook.
Dr Noor Hisham dianggap ‘wira’ rakyat melalui pencapaian terbaik pasukan kesihatan di bawah pimpinannya dalam memerangi penularan virus Covid-19. Mula menjawat sebagai Ketua Pengarah sejak 2013 dan sepanjang tempoh lebih tiga dekad dalam perkhidmatan cemerlangnya, beliau antara individu penting ketika negara berdepan krisis kesihatan akibat pandemik COVID-19.
Sumber: Berita Harian
***
Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona
***
Kenyang Sepanjang Hari, Ini 5 Jenis Makanan Yang Boleh Bantu Menahan Lapar Ketika Berpuasa!

Ketika berpuasa, antara cabaran yang paling besar ialah untuk menahan daripada rasa lapar. Walaupun sudah mengambil makanan yang berat ketika sahur, namun masih terasa lapar di siang hari. Oleh itu, bagi menghindari rasa lapar ketika berpuasa digalakkan mengambil makanan sihat dengan kandungan serat tinggi ketika bersahur.
Ini kerana, makanan berkenaan membuat kenyang lebih lama akan menjadikan perut tahan lapar, di samping proses pencernaan pada usus juga menjadi lebih sihat kerana makanan kaya serat. Jom kita lihat 5 jenis makanan yang sesuai diambil ketika bulan puasa yang mampu memberi kesan kenyang yang lebih panjang.
1. Makanan penuh dengan protein
Bagi membantu anda tahan lapar dengan lebih lama, tambahkan sajian berprotein tinggi dalam masakan. Masakan berasaskan protein mampu membantu dalam meminimumkan rasa letih dan anda akan lebih aktif sepanjang hari.
Ini kerana makanan ini mengambil masa lebih lama untuk dihadamkan dan anda akan berasa kenyang dalam jangka masa yang panjang. Jadi, anda mampu bertahan untuk sepanjang hari walaupun dipenuhi dengan pelbagai aktiviti harian.
Antara makanan yang anda boleh dapatkan sumber protein didalamnya ialah telur, keju, ikan, serta kekacang. Anda juga boleh mengambil tenusu seperti susu kacang soya atau badam. Jika anda penggemar makanan berprotein berasaskan ayam atau daging, anda sebaiknya memilih bahagian dada ayam atau daging merah pejal. Sistem pertahanan badan ketika berpuasa dapat ditingkatkan dan anda kekal aktif walaupun seharian berpuasa.
2. Buah-buahan dan sayur-sayuran
Dalam bulan puasa, anda paling mahu elakkan adalah masalah berkaitan penghadaman. Bagi atasi masalah seperti sembelit, anda disarankan untuk elakkan pengambilan makanna berlemak, bergoreng dan pedas sewaktu bersahur. Adalah sebaiknya anda mengambil buah-buahan dan sayuran dalam kadar yang mencukupi.
Ia bukan sahaja diperkaya dengan vitamin bahkan pelbagai jenis serat yang anda boleh dapati dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ini. Ia dapat elakkananda daripada masalah penghadaman terutama masalah sembelit. Ia diambil bagi mengekalkan sumber vitamin dan membekal pelbagai nutrisi yang baik untuk tubuh badan kita sepanjang bulan Ramadan ini.
Sayur-sayuran yang anda boleh amalkan dalam pemakanan sepanjang bulan puasa ialah sayur brokoli, sayur bayam, buah ara kering kacang lentil atau buah kurma. Bagi pengambilan buah-buahan, anda boleh menyediakan jus buah atau ambil air kelapa bagi mengekalkan tenaga dan kecergasan tubuh badan sepanjang hari.
Selepas seharian berpuasa, jus buah tersebut juga berperanan dalam mengembalikan glukosa yang berkurangan dalam tubuh badan anda. Jadi, anda boleh ambil jus buah-buahan kegemaran anda yang segar dan bukannya dijadikan minuman kordial sebelum menjamah makanan ketika berbuka.
Minuman yang paling sesuai dijadikan sajian berbuka ialah air kelapa, ini kerana ia mengandungi manfaat yang membantu penghidratan tubuh semula serta mengembalikan elektrolit yang hilang sepanjang hari. Sayuran yang mengandungi rendah asid dan mampu mengawal gejala atau masalah penghadaman perlu diambil bagi memastikan kesihatan perut terjaga.
Buah-buahan yang tinggi kadar sitrus sangatlah harus dihindari bagi mengelakkan asid terhasil dan menyebabkan masalah penghadaman yang lebih parah. Bagi meastikan perut anda tidak mengalami kesakitan atau diserang penyakit gastrik, ambil buah-buahan yang lembut seperti pisang atau tembikai.
3. Makanan dengan kandungan kanji dan serat yang banyak
Makanan yang tinggi kanji dan serat amatlah digalakkan untuk diambil ketika bersahur. Ia berpotensi mengekalkan tenaga dan membekalkan tenaga yang mencukupi untuk anda sepanjang hari. Ia juga berupaya mengawal masalah penghadaman dan masalah pedih ulu hati sama seperti memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Cuba masukkan makanan berbijirin tinggi serat dan roti gandum penuh dalam pemakanan. Ia akan membantu anda dalam proses penghadaman dan anda akan berasa kenyang untuk tempoh masa yang lebih lama. Elakkan pengambilan produk berasaskan tenusu jika anda mempunyai masalah penghadaamn yang serius.
Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mencukupi ketika berpuasa, sumber berasaskan karbohidrat kompleks dalam makanan berkanji dapat membantu memenuhi keperluan tersebut. Antara makanan berkanji yang baik untuk tenaga ialah beras perang, bijiran dan kentang dan ia juga mampu meningkatkan tumpuan semasa melakukan tugasan dan mengawal emosi anda supaya sentiasa dalam keadaan baik sepanjang hari.
4. Makanan berasaskan kekacang
Bagi mengekalkan tahan lapar sepanjang berpuasa, makanan berasaskan kekacang juga amatlah digalakkan untuk anda amalkan sepanjang bulan Ramadan. Antara kekacang yang boleh diambil seabgai sajian snek semasa bulan puasa ialah kacang panjang, kancang tanah dan lain-lain jenis kekacang yang membekalkan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh kita.
Nutrisi yang anda boleh perolehi daripada kekacang ialah sumber protein yang tinggi yang kebiasaannya terkandung dalam sayur-sayuran. Khasiatnya sangat berguna kepada individu yang ingin mengamalkan diet pemakanan dalam mengelakkan lemak dan kolestrol dalam tubuh. Akan tetapi, kita jarang sekali mendapatkan protein daripada sayuran. Kita lebih kerap mengambil protein daripada haiwan seperti ayam berbanding sayur-sayuran.
Apa kata bulan puasa ini, kita bagi seimbangkan pemakanan dengan pengambilan sayur bersama daging. Makan apa pun boleh sahaja asalkan menu yang diambil mengandungi semua khasiat dan seimbang. Bukan sahaja di bulan puasa bahkan pada bulan-bulan lain juga perlu diteruskan corak pemakanan yang baik. Apa yang lebih menarik, amalkan kekacang sewaktu bersahur akan memberi keupayaan tahan lapar 31% lebih lama berbanding pengambilan makanan lain.
5. Madu asli dan organik
Khasiat madu dalam penjagaan kesihatan sememangnya tidak dapat dinafikan lagi dan ianya juga berupaya merawat pelbagai jenis penyakit yang ada. Ia juga merupakan antara makanan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Anda boleh amalkan pada bulan puasa dalam mengekalkan kesegaran tubuh badan dan mencegah pelbagai maslah kesihatan sepanjang Ramadan. Dalam melaksanakan ibadah, kita perlu pastikan tubuh badan kita segar dan tidak mengalami gangguan sepanjang ibadah agar kita lebih fokus untuk beribadah kepada-Nya.
Kebaikan madu dalam memastikan kesegaran tubuh badan kekal adalah kerana madu mengandungi sumber neuron kortikal iaitu sumber tenaga yang sangat diperlukan oleh tubuh badan kita. Manakala kandungan fruktosa dan glukosa dalam madu dapat diserap ke dalam badan dengan mudah dan menjadikan tubuh lebih segar dan keletihan dapat diatasi dengan segera.
Bagi sumber karbohidrat yang ada pada madu juga membekalkan tenaga yang cukup untuk anda dan ia mampu memberikan tahap tahan lapar yang maksimum sepanjang anda berpuasa pada siang hari. Jika kita sering mengamalkan pengambilan minuman tenaga untuk mengekalkan tenaga atau mengurangkan keletihan, segeralah berubah dengan mengambil madu sebagai makanan yang baik untuk bekalan tenaga yang baik.
Selain itu juga, madu diperkaya dengan mineral, vitamin, magnesium serta kalsium yang mampu merawat masalah insomnia. Bagi individu yang mengahdapi masalah sukar tidur ini, anda sebaiknya mengamalkan madu dalam menu bersahur dan berbuka anda. Ia membantu dalam menghilangkan masalah saraf tegang dan memudahkan tidur dengan baik tanpa kesan sampingan seperti tekanan dan keletihan di hari berikutnya.
TikTok Rai Kreativiti Pencipta Kandungan, KHAIRUL AMING Dinobat ‘Creator Of The Year’

TikTok, destinasi terkemuka bagi video mudah alih berformat pendek, telah meniti satu titik sejarah yang bermakna di negara ini, dengan anjuran TikTok Awards yang julung kali diadakan di Malaysia – meraikan kreativiti, inovasi, dan citra semangat komunitinya. Acara anugerah ini telah diadakan di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur pada tanggal 27 Ogos 2023, bagi meraikan para pencipta konten yang giat memahat tanda aras baharu serta mencorak industri kreatif dan penciptaan konten di Malaysia.

Sejak ditubuhkan, TikTok merupakan platform yang memupuk semangat ekspresi kreatif, tulen dan positif, serta membentuk sebuah komuniti yang utuh dan inklusif melalui bahasa yang dikongsi bersama, iaitu video. TikTok Awards 2023 membuktikan impak yang dicetus oleh para pencipta konten ini, yang bukan sahaja memberi ilham kepada jutaan individu, tapi juga memberi definisi baharu kepada kegiatan pembikinan konten digital. Biarpun bakat dan minat pencipta konten ini diperlihatkan melalui skrin kecil, tetapi impak mereka ke atas pelbagai komuniti melangkaui video-video yang disajikan di FYP para pengguna, menunjukkan betapa BESAR-nya mereka di sebalik skrin kecil itu. Dianjurkan beberapa hari sebelum Hari Kebangsaan Malaysia, TikTok Awards 2023 dilihat sebagai bersesuaian bagi meraikan bakat-bakat tempatan yang telah mengangkat nama Malaysia di mata dunia melalui perkongsian kreativiti di samping membawa keceriaan.
“Setiap pencipta konten mempunyai cerita mereka sendiri dan TikTok merupakan wadah untuk mereka berkongsinya dengan kreativiti mereka tersendiri. Berasal dari pelbagai latar belakang, para pencipta konten ini berjaya menempa nama dan kejayaan di TikTok, melalui video-video informatif, konten hiburan, atau yang melibatkan perniagaan – yang semakin dikenali sebagai ‘Shoppertainment’. TikTok Awards bukannya sebuah acara semata-mata, tetapi merupakan kemuncak bagi perjalanan para karyawan TikTok yang diorak setiap hari, dan kami sangat berbangga dengan pencapaian mereka,” ujar Yin Yin Hooi, Ketua Pemasaran dan Operasi, TikTok Malaysia.
“TV3 sangat sinonim dengan penerbitan rancangan anugerah yang berskala besar seperti Anugerah Juara Lagu, Anugerah Tonton Drama Sangat dan Anugerah Bintang Popular BH. Sudah tentulah kami tidak mahu melepaskan peluang keemasan untuk menyiarkan TikTok Awards Malaysia yang julung kali diadakan di Malaysia. Ini merupakan peluang berharga buat peminat untuk melihat pencipta konten kegemaran mereka diiktiraf di malam anugerah yang hebat ini,” kata Puan Nini Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima & Primeworks Studios.
Dihoskan oleh Izzue Islam, Sherry Alhadad dan Amelia Henderson, majlis anugerah ini diserikan oleh para selebriti dan warga pencipta pujaan ramai termasuk Dato’ Yusof Haslam, Bell Ngasri, Amber Chia, Farah Ann Abdul Hadi dan ramai lagi yang menyampaikan anugerah di atas pentas. Para tetamu juga disajikan dengan persembahan yang menarik daripada Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Ziana Zain, DOLLA, Marsha Milan, Ernie Zakri, dan Alyph antara lainnya. Menjelang segmen utama acara tersebut, pasangan hos karpet merah Ceddy dan Sissy Imann telah bersua sapa dengan para hadirin, sementara Jaa Suzuran dan Neeta Manis merangkapkan detik-detik istimewa di belakang pentas.

Pemenang-pemenang terbesar malam itu
TikTok Awards telah disampaikan dalam dua segmen: Anugerah Pilihan Popular (People’s Choice), yang membolehkan para peminat mengundi pencipta konten kegemaran mereka mengikut kategori; dan Anugerah Pilihan Juri (Judge’s Pick), di mana para pemenang dipilih oleh sebuah panel eksekutif yang dibarisi Ketua Pegawai Eksekutif Media Prima Television Networks dan Primeworks Studios, Nini Yusof; artis prolifik dan tetamu kehormat, Hael Husaini; serta Pengurus Besar Operasi & Pemasaran TikTok, Asia Tenggara, Angga Anugrah Putra.
Berikut merupakan senarai pencipta konten yang berjaya muncul sebagai pemenang mengikut kategori-kategori TikTok Awards:
People’s Choice Awards:
Creator of the Year: Khairul Aming
Rising Star of the Year: Ikhmal Nour
Popular Creator of the Year: Ryan Bakery
Celebrity of the Year: Aeril Zafrel
Popular Animation Account of The Year: Upin & Ipin
LIVE Creator of the Year: Tigerlabu
TikTok Shop Creator of the Year: Anas Zahrin
Judge’s Pick Awards:
Best of Beauty & Fashion: Shahira Azlan
Best of Education: Sir Asai
Best of Entertainment: Eiqa Maleq
Best of Foodie: Syifa Jamill
Best of Gaming: Sultan Riq
Best of Sports: Khalish
TikTok Awards di Malaysia dianjurkan menerusi kerjasama dengan TV3, bersama HONOR 90 5G (Penaja Utama), foodpanda (Penaja Bersama), F&N Dairies (Rakan Penaja), dan U Mobile (Rakan Penaja), dengan Hot FM dan FLY FM sebagai rakan radio, dan SAYS, Oh Bulan dan Viral Cham sebagai rakan media.
“Lebaran Waktu Terbaik Maafkan & Lupakan,” Puteri Sarah Liyana Tetap Rai Aidilfitri Dengan Keluarga Mentua!

Isi Kandungan
ToggleMeskipun perkahwinan dengan pengarah tersohor, Syamsul Yusof telah berakhir namun ikatan Puteri Sarah Liyana sebagai menantu dan mentua tetap terjalin erat. Keakraban aktres ini di samping Datuk Yusof Haslam dan Datin Patimah Ismail sentiasa menjadi perhatian masyarakat.
Buktinya, seperti kebiasaan pada 1 Syawal Puteri Sarah atau nama penuhnya Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin tidak ketinggalan bertandang ke kediaman mentua bersama dua anak kesayangan untuk meraikan Aidilfitri.
Puteri Sarah Liyana Raya Bersama Keluarga Mentua
Anggun dalam persalinan merah, selebriti berusia 40 tahun ini kelihatan ceria menyambut Hari Raya dan tampil sedondon bersama Syaikhul dan Sumayyah.
Titip Puteri Sarah, “Lebaran adalah waktu terbaik untuk memaafkan dan melupakan. Semoga Aidilfitri ini menjadi titik permulaan baru dalam hidup kita.”
Reda dengan takdir meraikan Hari Raya sebagai ibu tunggal, Puteri Sarah enggan menjadikan status itu sebagai halangan untuk bergembira seisi keluarga.
Walau tiada sosok suami di sisi namun dia tetap bahagia menjalani kehidupan bersama buah hati kesayangan Syaikhul Islam dan Sumayyah. Pada hari raya kedua, kelihatan Puteri Sarah sedondon mengenakan persalinan warna olive.
Sementara itu, menerusi perkongsian di media sosial Syamsul Yusof kelihatan dia yang berbusana olive turut gembira menyambut lebaran tahun ini di samping ibu bapa dan dua anak kesayangan.
Ujar Syamsul, “This Eid, may my prayers be answered.”
Ini merupakan Aidilfitri terindah bagi Syamsul dan kedua-dua ibu bapanya kerana sudah beberapa tahun pengarah filem Mat Kilau berkenaan tidak merayakan Syawal dengan keluarga kerana perselisihan faham.
Puteri Sarah Liyana Berhubung Baik Dengan Syamsul Yusof
Dalam pada itu, ibu Syamsul iaitu Datin Patimah meluahkan rasa syukur kerana akhirnya potret keluarga mereka lengkap dengan semua ahli ada bersama-sama.
“Alhamdulillah syukur kepada Allah keluarga kami lengkap 2025.”
Kemelut rumah tangga Puteri Sarah dan Syamsul Yusof akhirnya berakhir dengan penceraian pada Jun 2023.
Bagaimana pun, Puteri Sarah dan Syamsul Yusof berhubungan baik demi menjaga dua anak kesayangan mereka yang kian meningkat dewasa.