Pemilihan warna pada ruang kediaman menjadi salah satu keutamaan kepada setiap pemilik kediaman. Silap dalam proses pemilihan warna bukan sahaja ‘mencacatkan’ pandangan tetapi juga akan menaikkan kos perbelanjaan.

IKLAN

Kehadiran terlalu banyak warna juga memberi kesukaran kepada sebahagian besar daripada kita untuk membuat pilihan. Justeru, mengambil kira masalah ini, Nippon Paint telah mengambil inisiatif dengan memperkenalkan aplikasi Nippon Paint Colour Creations dan My Paint Expert.

Serap Aura Tahun Baru Dengan Aplikasi Cat Terkini, Menjadikan Ruang Kediaman Lebih Kemas & Menyerlah!

Aplikasi Nippon Paint Colour Creations membolehkan pengguna:

  • Memadan warna secara langsung kepada sesuatu imej sekali gus memudahkan mereka mengecat secara virtual pada imej dinding yang ditujukan dengan hanya gesekan sebelah jari.
  • Mengaplikasikan proses dengan tiga langkah mudah. Pertama, merakam ruang yang hendak dicat dengan kamera kemudian akses beribu-ribu. Warna yang ditawarkan di pustaka Nippon Paint untuk memilih warna idaman yang akan dipadankan terus pada imej.
  • Adunan dan olah skema warna masing-masing.
  • Mentafsirkan bagaimana pelbagai skema warna boleh dengan sekelip mata mengubah sesuatu ruang menjadi hasil seni tanpa menggunakan setitik cecair cat.
  • Setelah berpuas hati dengan skema warna baharulah anda boleh membuat keputusan yang bijak bagi membuat tugasan mengecat sempurna.

Serap Aura Tahun Baru Dengan Aplikasi Cat Terkini, Menjadikan Ruang Kediaman Lebih Kemas & Menyerlah!

Aplikasi ini juga mengambil kira nada berbayang yang wujud pada dinding untuk mengolah skema warna supaya lebih realistik. Dalam pada itu, teknik pemilihan warna cat untuk dalaman juga hendaklah jangan terlalu fokus pada cat dinding semata-mata. Untuk lebih optimal, perhatikan kombinasi warna tersebut dengan lantai atau siling. Kombinasi warna pada ketiga-tiga elemen ini tentunya akan mencipta efek tertentu pada ruang kediaman anda.

IKLAN

Anda juga boleh memberi unsur kejutan pada penampilan hasilan dalaman dengan menampilkan warna-warna kontras pada ruang berkaitan, misalnya pada perabot yang mengandungi warna kontras selain kekemasan dinding seperti lukisan yang memiliki warna kontras tidak melebihi dua warna.

Sementara itu, melalui aplikasi My Paint Expert pula membolehkan pengguna memilih produk cat bersesuaian dengan tugasan berpandukan panduan produk yang eksklusif.

IKLAN

Anda juga boleh membuat perancangan bajet dengan mengakses anggaran harga sesuatu produk. Aplikasi-aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma di App store dan Google Play Store. Nippon Paint juga secara berterusan mengemaskini aplikasi tersebut supaya pengguna diberi maklumat terkini tentang tawaran, produk terbaharu dan warna-warna sedia ada yang boleh diperoeleh untuk pilihan.

Cuba Ini:

Sebelum proses mengecat, pastikan permukaan yang hendak dicat bersih. Tampal lubang-lubang paku atau retakan dinding menggunakan simen atau plaster. Jika terdapat permukaan yang hendak dicat tidak rata, guna kertas pasir untuk meratakannya. ROSMAH IDAYU ABU SAMAH

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI