Bukan mudah untuk bangkit dari kesakitan apalagi bila ia adalah barah payudara. Tetapi kesungguhan Dr Siti Zubaidah untuk kembali sihat sangat memberi inspirasi. Malah, dia kini begitu aktif mengendalikan klinik estetik sendiri, Cosmoglam Clinic yang terletak di Cheras. Kisahnya dikongsikan bersama majalah Nona.

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

IKLAN

“Saya berada di Moscow untuk sambung pengajian. Ketika sedang mandi, saya perasan ada ketulan di bahagian puting menyebabkan saya terus terfikir untuk lakukan pemeriksaan.

Sebagai seorang pelajar perubatan, pensyarah adalah tempat untuk kami membuat pemeriksaan dan nyata, selepas scan, pensyarah saya mencadangkan untuk membuat biopsi kerana ia nampak seperti sedang merebak.

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

Saya terus hubungi keluarga di Malaysia dan petang itu juga saya dipaksa pulang ke tanahair. Kebimbangan kedua ibu bapa saya membuatkan otak ini ligat berfikir. Entahlah, macam-macam bermain di fikiran. Di Malaysia, temujanji sudah pun ditetapkan di salah sebuah hospital swasta. Pembedahan membuang ketulan terus dilakukan sebanyak dua kali,”ujar Dr. Siti.

Semuanya berlaku terlalu cepat. Kehadiran ketulan sebesar 3×4 sentimeter itu tidak langsung memberikan rasa sakit. Benarlah, setiap perubahan yang berlaku pada tubuh tidak hanya datang dengan kesakitan, kerana yang sakit itu adakalanya tidak membimbangkan.

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

“Pembedahan kali kedua dilakukan untuk membuang ketulan yang sudah merebak ke bahagian bawah lengan dan payudara. Sebaik selesai, saya menjadi sangat lemah dan sakit.

Ketika itu bohonglah jika saya tak terfikirkan soal kematian. Tidak cukup dengan pembedahan, saya juga melalui radioterapi. Ya Allah, lembik sungguh badan selepas itu sehingga ayah terpaksa mengangkat saya. 42 saat radioterapi terasa seperti 42 minit!

Saya teringat kembali ketika doktor beritahu pada saya dan ibu bapa mengenai kanser ini, ayah saya terduduk di hadapan pintu lif. Ibu pula menangis sehingga saya memaksa diri menjadi kuat untuk mereka.

Saya hanya minta kekuatan ibu dan ayah untuk saya bangkit dari perasaan takut dan sedih. Saya mohon agar mereka menyembunyikan rasa sedih di hadapan saya kerana sokongan keluarga adalah kekuatan untuk mana-mana pesakit kanser untuk pulih, atau sekurang-kurangnya untuk menikmati kehidupan yang bersisa,” katanya.

 

IKLAN

SURVIVOR
Enam tahun menyimpan kisah penyakit dihadapi, baru kini Dr. Siti terbuka hati untuk berkongsi kisahnya pada dunia. Menurut Dr. Siti, ini adalah kali pertama dia menceritakan secara terbuka hal kanser ini kepada umum bersama Nona.

“Selepas lima tahun, saya dikategorikan sebagai survivor. Alhamdulillah saya bebas kanser. Terdapat juga kes di mana kanser datang kembali dan saya sentiasa berdoa agar ia tidak terjadi kepada saya.

Kawan-kawan langsung tak tahu apa yang berlaku, begitu juga saudara-mara. Kali ini saya memilih untuk bersama kumpulan sokongan di Breast Cancer Foundation (BCF) dan berkongsi kisah kehidupan saya.

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

 

IKLAN

Saya sungguh tergamam apabila melihat pesakit kanser ini lebih positif daripada saya. Sungguhpun derita yang mereka hadapi lebih teruk, tetapi sikap positif mereka begitu tinggi. Saya sungguh terharu melihat seorang wanita yang botak masih melakukan yoga dan tersenyum dengan senyuman yang amat manis,” hampir menitis air matanya kala mengenangkan kembali nasib yang menimpa pesakit kanser yang ditemui,” ujarnya.

Sesungguhnya, kanser mengubah seseorang dan seluruh keluarga di sekeliling. Sewaktu dalam pengajian dulu dia meletakkan matlamat untuk mendapat senarai dekan dalam setiap peperiksaan tetapi disebabkan apa yang berlaku, dia lebih tenang dan berusaha sekadarnya sahaja.

“Selepas pembedahan, saya sambung pengajian yang tertangguh walaupun dihalang oleh keluarga. Mereka meminta saya sambung pengajian di sini sahaja untuk memudahkan mereka menjaga saya. Tiket penerbangan balik pun saya terpaksa beli sendiri kerana ibu dan ayah langsung boikot, tak mahu saya ke sana.

STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA STRES & PEMAKANAN Jadi PUNCA DR SITI ZUBAIDAH Jadi Salah Seorang Survivor KANSER PAYUDARA

Tetapi saya ada matlamat. Seandainya saya berada di sini, tak buat apa-apa dan ditakdirkan saya sihat, kan dah rugi kerana tak dapat ijazah kedoktoran. Itu kata-kata saya pada ayah.

Akhirnya, saya berjaya di Moscow. Saya rendahkan aim supaya tidak rasa stres kerana stres dan pemakanan yang tak terkawal membuatkan saya mendapat kanser. Itu hakikat! Saya kembali ke Malaysia dengan cita-cita untuk membuka klinik aestetik dan Alhamdulillah Cosmoglam Clinic, sebuah klinik aestetik yang saya usahakan kini bertapak di Cheras,” katanya.

Kredit foto dan video: Instagram Dr Siti Zubaidah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI