Kesibukan kerjaya serta cabaran yang terpaksa dihadapi sebagai petugas barisan hadapan khususnya ketika perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tetap tidak melunturkan semangat pasangan suami isteri ini untuk menggenggam Ijazah Sarjana dalam bidang komunikasi.

IKLAN
Suami Isteri Bergelar Pegawai Polis Berjaya Genggam Master Bersama, Fasa PKP Detik Paling Struggle
Kredit Foto: Bernama

Mohd Hafiz Hafizul Khaidir dan Siti Narika Amirudin bersyukur akhirnya mereka berjaya menamatkan pengajian dalam tempoh dua tahun sekaligus dapat mengenggam Ijazah Sarjana Komunikasi Korporat di Majlis Konvokesyen UPM ke-46 baru-baru ini.

Mohd Hafiz berkhidmat sebagai Pegawai Penguatkuasa di Balai Polis Trafik Kuala Lumpur manakala isterinya yang berasal dari Negeri Sembilan berkhidmat sebagai Pegawai Perlesenan di Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya. Mereka dikurniakan dua cahaya mata berusia empat dan dua tahun.

Suami Isteri Bergelar Pegawai Polis Berjaya Genggam Master Bersama, Fasa PKP Detik Paling Struggle
Kredit Foto: UPM

Mohd Hafiz mengakui, pelbagai cabaran yang terpaksa beliau dan isteri lalui sepanjang dalam tempoh pengajian. Namun begitu, ia menjadi pencetus semangat untuk mereka meneruskan pengajian di samping menabur bakti kepada masyarakat serta negara.

“Sepanjang tempoh pengajian, kami bukan sahaja terpaksa bekerja dalam tempoh 24 jam secara bergilir sementara cuti pula dibekukan.

“Dalam tempoh itu juga, kami terpaksa belajar secara dalam talian walaupun ketika waktu operasi Sekatan Jalan Raya (SJR) dengan suasana bising akibat daripada bunyi kenderaan. Pernah juga, kami terpaksa mengadakan pembentangan kelas ketika bertugas di jalan raya,” kata Mohd Hafiz yang berusia 35 tahun dan berasal dari Kelantan.

Kongsi Siti Narika pula, beliau pernah hampir berputus asa kerana sukar untuk memberi komitmen semasa belajar terutama untuk menyiapkan tugasan yang ditetapkan oleh pensyarah.

IKLAN
Suami Isteri Bergelar Pegawai Polis Berjaya Genggam Master Bersama, Fasa PKP Detik Paling Struggle
Kredit Foto: UPM

“Saya dan suami bersyukur kerana pensyarah dan majikan begitu memahami keadaan kerjaya kami. Ia membuatkan saya kembali bersemangat untuk meneruskan pengajian.

“Ketika itu kami rasa tak boleh nak beri komitmen lagi kerana banyak benda perlu dibuat dalam satu-satu masa. Belum lagi masa dengan anak-anak. Namun pensyarah sentiasa memberi kata-kata semangat dan bertolak ansur terutama dalam soal tugasan.”

IKLAN

Menurut pasangan ini, mereka memilih jurusan tersebut kerana kemahiran berkomunikasi sangat penting bagi anggota polis terutama dalam aspek penyampaian maklumat serta pencegahan jenayah kepada rakyat.

Seterusnya pasangan ini turut berpandangan, antara kelebihan menyertai kerjaya beruniform ialah dapat membentuk sahsiah serta jati diri agar menjadi seorang yang berjiwa kental ketika menghadapi cabaran dan halangan.

Sumber: Bernama

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI