Angkara Konflik SUAMI ISTERI, Perkembangan Mental & Emosi Anak-Anak Terencat!

Angkara Konflik SUAMI ISTERI, Perkembangan Mental & Emosi Anak-Anak Terencat!

Islam amat mengambil berat tentang hal ehwal serta kebajikan wanita. Kaum lelaki diperintahkan untuk berbuat baik terhadap wanita. Dalam sebuah rumah tangga umpamanya, wanita yang bergelar isteri merupakan amanah yang dipertanggungjawabkan kepada seorang suami kerana suami merupakan ketua keluarga.

Berikut perkongsian Ustazah Sharifah Khasif Fadzilah Mohd Badiuzzaman atau lebih dikenali sebagai Ustazah Sharifah Khasif berkenaan jenis-jenis mudarat dalam rumah tangga berserta kesannya terhadap institusi keluarga.

Ustazah Sharifah Khasif

AMANAH

Seorang suami diperintahkan untuk menunaikan hak-hak isteri, menjaga maruah isteri serta mengajar isteri perkara-perkara berkaitan dengan agama dan pembentukan peribadi. Sebarang bentuk penganiayaan yang dilakukan suami terhadap isterinya seperti mengabaikan nafkah, mendera atau memukul isteri tanpa sebab-sebab yang dibenarkan oleh syara‘ dilarang oleh Islam.

JENIS-JENIS MUDARAT DALAM RUMAHTANGGA

1. Tidak memberi nafkah zahir dan batin. Nafkah zahir termasuklah:

a) Tempat tinggal bersama (suami dan isteri) iaitu rumah selayaknya yang memberi keselesaan dan keamanan.

b) Mengabaikan keperluan hidup iaitu makanan, pakaian serta peralatan yang munasabah dan selayaknya mengikut kemampuan suami. Sabda Rasulullah SAW maksudnya:

Dan wajib ke atas kamu memberikan mereka (isteri-isteri) rezeki mereka dan pakaian mereka dengan baik. Tempatkanlah mereka di mana kamu bertempat tinggal mengikut kemampuanmu.”

2. Tidak bergaul dengan isteri secara baik, mesra dan kasih sayang. Firman Allah SWT maksudnya: “Bergaullah dengan mereka dengan cara yang baik.”

3. Tidak berlaku adil kepada isteri-isteri jika suami itu mempunyai isteri lebih daripada satu.

4. Menyakiti hati isteri, berlaku kasar dan sebarang perbuatan yang memudaratkan isteri tanpa sebarang sebab seperti memukul tanpa belas ihsan.

5. Menghalang isteri untuk menziarahi keluarganya (ibu bapa dan kaum keluarganya).

KESAN TERHADAP INSTITUSI KELUARGA

  • Konflik boleh menjejaskan kesihatan pasangan terlibat. Dalam keadaan tertekan, satu kesan paling ketara ialah masalah tekanan darah tinggi dan boleh melarat kepada masalah penyakit jantung.  Penyakit ini jika berterusan boleh membawa maut
  • Anak-anak kurang mendapat perhatian jika ibu bapa asyik berkonflik. Jika ibu bapa tidak bersefahaman tentu sekali anak-anak juga menanggung akibatnya. Mereka tidak dapat melakukan akvititi yang biasanya dilakukan bersama. Contohnya, ibu bapa berdepan konflik tentu tidak akan keluar untuk bersiar-siar atau berkelah.
  • Prestasi kerja menurun. Kesan di tempat kerja, putus hubungan perniagaan, konflik di tempat keluarga dan hubungan dalam masyarakat wujud disebabkan masalah dalaman ahli keluarga. Bayangkan apa yang berlaku itu hasil daripada konflik suami isteri. Itu belum lagi jika berlaku perceraian.
Kagum Pesona Seorang ‘Princess’, Buatkan DATIN NINA SABRINA Suka Tampil Anggun & Menawan!

Kagum Pesona Seorang ‘Princess’, Buatkan DATIN NINA SABRINA Suka Tampil Anggun & Menawan!

Memang benar, isteri Dato’ Jovian Mandagie ini persis seorang puteri. Selain dikurniakan raut wajah yang cantik, peribadi Datin Nina Sabrina Ismail Sabri mampu membuatkan sesiapa saja tertawan dengan persona dirinya. Tutur bicaranya penuh kelembutan.. tidak kurang juga tingkah laku yang sangat menyenangkan. Masih ingat lagi keramahan anak bekas Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah ini tatkala menjalani sesi fotografi Nona Edisi Platinum 3 Dekad, lima tahun lalu.

Disifatkan seorang yang bercita-cita tinggi dan berjiwa penyayang.. Datin Nina kini bahagia melayari alam perkahwinan bersama pereka fesyen ternama negara. Lebih-lebih lagi sejak kehadiran puteri sulungnya, Jeanelle Nika Mandagie. Dalam temu bual bersama Datin Nina pada tahun 2013 itu nyata ia mencerminkan siapa dirinya yang sebenar.

Baca artikel berkenaan Meriahnya Majlis Akikah Princess Dato’ Jovian & Datin Nina, Macam Resepsi Perkahwinan! Cantik Sangat

Karakter anda?

Saya sangat sukakan kanak-kanak dan pernah menjadi sukarelawan untuk menjaga kanak-kanak ketika masih menuntut di University of Queensland, Australia. Rasa kagum terhadap perwatakan seorang puteri yang memiliki sikap penyayang dan cantik menyebabkan saya gemar berpenampilan anggun dan menawan persis seorang puteri.

Mantera fesyen?

Owh, I love colorful and pastel fancy things! Saya gemar mengenakan gaya feminin dengan memakai gaun berbanding pants. Dalam bergaya tidak perlu mengenakan banyak aksesori kerana bagi saya, less is more.

Aktiviti di waktu senggang?

Membaca, memasak dan saya suka ‘Google’ bermacam-macam benda untuk mengetahui sesuatu perkara itu dengan lebih lanjut. Resipi masakan saya tentunya masakan tradisional seperti ayam masak merah dan sambal belacan. Tambahan pula, Jovian sangat sukakan masakan tersebut.

Sumber inspirasi anda dalam dunia fesyen…

Saya kagum dengan personaliti Olivia Palermo dan Kate Middleton yang kelihatan sangat bergaya dan classy.

Baca artikel berkenaan Kata-Kata Datin Nina Ini Melegakan Hati Para Ibu Lepas Bersalin! Ada Perkara Lebih Penting Perlu Tahu Selain Perubahan Bentuk Badan

Jenama kegemaran anda?

Untuk kasut, saya sukakan jenama Prada dan Salvatore Ferragamo. Bagi aksesori dan beg tangan pula, Chanel menjadi pilihan. Sementara busana, Jovian Mandagie.

‘Chic’ membawa maksud …

young, fresh and edgy.

Destinasi percutian idaman?

Beach! Apabila bercuti di pantai atau pulau, saya tidak perlu bermekap atau mengusung gajet-gajet canggih. Cukup menenangkan! Destinasi percutian pilihan saya tentunya di Vanuatu Island, Bali, Phuket, Pulau Perhentian dan Pulau Tioman.

Individu paling anda kagumi?

Tentunya kedua ibu bapa saya. Saya begitu kagum dengan semangat papa terutama dalam urusan perniagaan. Beliau bijak menguruskan perniagaan dan komited dengan pekerjaan yang dilakukan. Sementara sikap rendah diri dan penyayang mama dalam mendidik kami adik-beradik dan menjaga keluarga menjadi contoh terbaik yang wajar diteladani.

Dalam temu bual itu juga penulis ada bertanyakan tentang impian Datin Nina dan katanya beliau berhasrat untuk mengusahakan salun kecantikan rambut yang dikhaskan untuk golongan wanita berhijab. Tidak hanya pekerja salun bahkan pelanggan juga terdiri daripada kaum wanita sahaja di samping menggunakan hanya produk organik yang mendapat pengiktirafan sijil halal.

Kini, selepas lima tahun berlalu.. kakak kepada penyanyi Dafi ini membuktikan ia bukan angan-angan kosong. Berkat kerja keras dan sokongan padu keluarga, Datin Nina berjaya mengusahakan salun yang diimpikan iaitu Capello by Nina di empat lokasi strategik iaitu Shah Alam, Bangi, Ampang dan Johor. Luar biasa semangat yang ada dalam diri isteri Dato’ Jovian ini. Beliau sememangnya lambang inspirasi kepada seluruh wanita di Malaysia!

Dugaan Bersuamikan Doktor ‘Sado’, DR AZURA Lali Populariti DR SAY!

Dugaan Bersuamikan Doktor ‘Sado’, DR AZURA Lali Populariti DR SAY!

Bukan mudah sebenarnya untuk seorang wanita menghakis perasaan cemburu di benak hati. Lebih-lebih lagi bila kelibat suami sering menjadi perhatian di kalangan peminat wanita. Meskipun pada mulanya Dr Azura Abas agak janggal saat disapa orang asing yang mahu bergambar bersama suaminya, namun kini dia mampu menyesuaikan diri.

Ajaibnya, sejak kisah viral tentang doktor kacak dan bertubuh tegap yang merupakan suami kepada Dr Azura ini bertebaran di media sosial, perhubungan antara mereka kian tersimpul erat. Bergelar isteri kepada Dr Shazril Shaharuddin pada tanggal 30 Mac 2014 setelah lebih enam tahun mengenali hati budi, perkenalan di antara mereka terbina ketika masing-masing menuntut dalam jurusan dan tempat pengajian yang sama.

“Kami mula berkenalan masa sedang belajar di India lagi. Kalau tak silap, pada tahun 2009. Waktu itu, saya dan Dr Say adalah pelajar perubatan di International Medical School di Bangalore. Dalam ramai-ramai pelajar Malaysia di sana, hanya dengan Dr Say saja saya boleh serasi. Mungkin sebab kami berkongsi minat yang sama kerana suka pergi ke gym.

Memang dekat India lagi dia sudah mula berjinak-jinak dengan seni bina badan dan kerap ke gimnasium. Begitu juga saya. Cuma bezanya, saya lebih kepada senaman dan tak terlalu ekstrem macam suami. Lepas saja habis belajar pada tahun 2013, dia masuk pertandingan bina badan dan terjun ke dunia modelling.

Sejak dia menang empat pertandingan bina badan itulah orang mula ambil tahu tentang dirinya. Kebetulan, kami baru berkahwin dan sedang buat housemanship selama dua tahun di Hospital Serdang,” terang Dr Azura yang pernah bertugas di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

Biarpun secara jelas terpancar sinar bahagia di wajah Dr Say dan Dr Azura, Nona sengaja menduga hati doktor muda berusia 28 tahun itu. Sambil mengakui pernah terbit rasa gusar dengan tempias dunia glamor Dr Say, wanita yang berasal dari Selangor ini yakin jejaka yang dikenalinya di India dulu masih setia berada di sisi.

“Isteri mana yang tak cemburu bila suami selalu dapat perhatian wanita lain. Alhamdulillah, dia lain daripada yang lain. Bahkan lepas saja waktu kerja, dia akan terus balik rumah. Tak ada benda yang patut dicurigakan sebab selalunya dia akan pulang tepat pada masa. Malah, apa juga yang berlaku di hospital dia akan beritahu saya. Termasuklah cerita peminat perempuan yang datang ke Unit Kecemasan semata-mata untuk bergambar.

Selama empat tahun menjadi isteri Dr Say, saya tengok dia seorang lelaki yang mementingkan keluarga. Rutin dia setiap hari cuma pergi kerja, gym dan kemudian balik rumah. Kawan pun memang tak ramai di Terengganu jadi kami banyak luangkan masa bersama. Sesekali, ada juga pergi ke pantai atau tengok wayang. Kalau ada cuti panjang, dapatlah pergi melancong luar negara. Rasanya tak perlu terlalu risau sebab dalam perkahwinan masing-masing kena saling mempercayai.”

Difahamkan sejak penyebaran kisah viral tersebut Dr Say turut menerima lamaran sebagai duta produk kesihatan dan bina badan iaitu Mesotropin dan Zofea Beauty. Murah rezeki suami isteri sama cantik sama padan ini. Harapan Nona agar perkahwinan yang dibina terus berlandaskan kesetiaan dan kejujuran serta berkekalan hingga ke syurga.

Romantiknya USTAZ DON DANIYAL Sambut Wedding Anniversary bersama Isteri, Dapat Berita Gembira Pula Tu. Tahniah!

Romantiknya USTAZ DON DANIYAL Sambut Wedding Anniversary bersama Isteri, Dapat Berita Gembira Pula Tu. Tahniah!

Tahniah Nona ucapkan kepada Ustaz Don atau nama sebenarnya Don Daniyal Don Biyajid dan isteri, Husna Mohd Zahry kerana bakal menimang cahaya mata ketiga.

Berita gembira itu dikongsi sendiri oleh isteri kepada penceramah bebas yang ‘sempoi’ itu di laman instagram sekali gus meraikan ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-6 pada 23 Ogos 2018.

“Tiada siapa kata kehidupan sebuah perkahwinan adalah mudah. Dalam pada masa 6 tahun, kami telah berkongsi banyak suka dan duka”, tulisnya.

Siapa sangka penceramah seperti Ustaz Don ni, sebenarnya merupakan seorang yang sangat romantik terhadap isterinya. Bagi meraikan hari bahagia itu, Ustaz Don membuat surprise dengan membawa isterinya makan tengah hari di sebuah hotel di Putrajaya.

Sebelum ini, Husna yang merupakan seorang doktor, turut pernah mendapat kejutan daripada Ustaz Don di tempat kerjanya sempena hari jadi. Wah, seronoknya selalu dapat kejutan daripada suami tercinta.

Ustaz Don dan Husna berkahwin pada 23 Ogos 2012 dan kini sudah dikurniakan dua orang cahaya mata lelaki.

Bertuahnya Husna dapat suami yang sweet macam Ustaz Don ni. Semoga hubungan kalian berdua kekal ke jannah.

Terharu Pengorbanan Suami, DEENA EMIR Dedah Perangai Sebenar SAHARUL RIDZWAN!

Terharu Pengorbanan Suami, DEENA EMIR Dedah Perangai Sebenar SAHARUL RIDZWAN!

Walau pun drama ‘Jangan Benci Cintaku’ sudah berakhir tapi ‘demamnya’ masih terasa hingga ke hari ini. Memegang watak Shah yang juga hero dalam drama berkenaan, Saharul Ridzwan sememangnya layak digelar superhero dalam dunia realiti. Masakan tidak, kerana mahu keluarga tersayang menjalani kehidupan selesa… aktor berusia 29 tahun ini sanggup bersusah-payah dan melakukan dua ke tiga kerja dalam satu-satu masa. Sampai demam jugalah dibuatnya.

Sebagai isteri yang menyaksikan segala kerja keras Saharul siang dan malam, Qabila Deena Emir mengakui dirinya cukup bertuah kerana dikurniakan seorang suami mithali. Meskipun kedua-duanya masih muda dan baru dua tahun melayari hidup sebagai suami isteri namun baik Saharul mahupun Deena, masing-masing matang mengharungi alam rumah tangga.

Dikurniakan seorang cahaya mata lelaki tahun lalu, kehadiran Muhammad Luth Ali nyata melengkapkan lagi kehidupan pasangan romantis ini. Sabar dan memahami tugas sang suami sebagai pelakon, Deena bagaimana pun sangat berdikari dan turut membantu menambah pendapatan keluarga dengan mengusahakan perniagaan busana muslimah, Qaabila.

Terharu dengan pengorbanan suami terhadapnya dan anak mereka selama ini, Deena menitipkan rasa syukur di Instagram miliknya.

This man. I never thought that one fine day there’s a man who will works very hard, not for himself but just to make sure my life better & happier. Sampai demam demam, buat 3-4 kerja dalam 1 masa, tidur tak menentu 2-3 jam je a day, berkorban wang ringgit (kadang-kadang duit poket sendiri pun tak ada) untuk make sure impian isteri dia tercapai. Bila saya suruh rehat, dia jawab “tak boleh nanti banyak kerja tertangguh… tanggungjawab saya banyak…” dan selalu cakap – “saya buat semua ini untuk persiapan bila saya dah tak ada di dunia ni satu hari nanti.. sementara saya kuat lagi.. sekurang kurangnya saya tahu ada something yang boleh bantu awak & Ali. Allah…

Suamiku, @saharulridzwan terima kasih for making me feel like the luckiest woman in the world every single day. I married the best husband in the world, and I thank Allah s.w.t that He made it happen. Alhamdulillah. I know I’m far from perfect, but thank you for staying with me and remaining strong amidst the challenges. You are the best thing that’s ever happened to me (plus my adorable son) and I look forward to spending many more happy years with you & our kids. Semoga Allah s.w.t beri ganjaran syurga tertinggi untuk awak sayang. I LOVE YOU.”

Alhamdulillah, mana-mana isteri pun pasti tersentuh bila dapat layanan sebaik yang diberikan suami seperti Saharul ini. Apa-apa pun, kunci utama dalam kebahagiaan sesebuah keluarga adalah kesabaran yang diikuti dengan rasa hormat dan memahami sikap serta kekurangan pasangan masing-masing.

Sumber: Instagram Deena Emir

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: