Figura yang mempunyai semangat juang tinggi tanpa menghiraukan kekurangan yang ada pada dirinya sememangnya dikagumi dan menyuntik inspirasi.

IKLAN

Atas dasar keprihatiannya mempertahankan hak komuniti Orang Kurang Upaya (OKU) tanpa mengharapkan sebarang balasan satu persatu sejarah tercipta menjadi miliknya.

Foto: Instagram @rasadibaradzi

Terbaharu, YB Senator Datuk Ras Adiba Radzi telah dianugerahkan sebagai Profesor Adjung PSITRA Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi. Tahniah! Datuk Ras Adiba atas perlantikan ini.

Datuk Ras Adiba telah menzahirkan rasa syukurnya melalui coretannya di laman media sosialnya. “Alhamdulillah dan terima kasih kepada Universiti Kebangsaan Malaysia kerana melantik saya sebagai Profesor Adjung PSITRA.

Pelantikan ini adalah tanggungjawab serta amanah yang besar untuk saya laksanakan. Akan saya berkongsi ilmu dan pengetahuan berlandaskan pengalaman diri, dalam melahirkan modal insan yang berkualiti, dengan izinNya,” kongsi Datuk Ras Adiba.

Foto: BERNAMA
Foto: Instagram @senatorrasadibaradzi

Buat pengetahuan PsiTra ialah Pusat Kajian Psikologi dan Kesejahteraan Manusia merupakan salah satu daripada enam pusat di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan (FSSK).

IKLAN

Ditubuhkan bertujuan untuk menjadi pelopor dalam penyelidikan yang memfokus kepada tiga aspek penyelidikan mengikut kluster berikut (1) Kluster Kaunseling, Pengurusan Krisis dan Kebajikan Sosial, (2) Kluster Kesihatan Mental dan Kualiti Hidup dan (3) Kluster Pembangunan Manusia dan Tenaga Kerja.

IKLAN
Foto: Facebook OKU Sentral
Foto: Instagram @rasadibaradzi

Berdasarkan aspek pendidikan, PsiTra penawaran tiga program pengajian utama kepada masyarakat iaitu (1) Program Psikologi, (2) Program Kerja Sosial dan (3) Program Pembangunan Manusia.

Foto: Instagram @rasadibaradzi
Foto: Instagram @senatorrasadibaradzi

Sebelum itu, Datuk Ras Adiba mendapat pengiktirafan apabila menerima pelantikan sebagai Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA) pada 24 November 2020 di Parlimen. Menariknya, bekas personaliti TV ini menjadi wanita pertama dilantik menjawat tugas berkenaan dalam sejarah penubuhan BERNAMA selama 53 tahun.

Foto: Instagram @senatorrasadibaradzi
Foto: Instagram @senatorrasadibaradzi

Wanita yang berusia 52 tahun ini juga telah dianugerahkan Darjah Kebesaran Panglima Mahkota wilayah (PMW) yang membawa gelaran Datuk. Menggalas status sebagai Orang Kurang Upaya (OKU) sejak 18 tahun yang lalu, Datuk Ras Adiba menerima PMW, satu daripada Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Wilayah Persekutuan yang dikurniakan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2021.