Gempar media sosial hari ini apabila pengasas kosmetik Qu Puteh, Datuk Seri Vida hampir kehilangan sejumlah wang akibat terpedaya dengan panggilan scammer. Meskipun si pelaku tidak berjaya mengeluarkan wang di akaun bank usahawan ini, namun kejadian tersebut benar-benar memberi kesan kepada Datuk Seri Vida.

IKLAN

KEPADA SEMUA….BERHATI HATI DENGAN PANGGILAN YANG DATANG KONON NYA DARI BANK ATAU BALAI POLISShit!! Syaitan!!Scammer.. saya hari ni 3 jam layan scammer….Saya Share cara mereka ni..Taktik mereka..Cara mrk Psyco..Supaya kita tak tertipu..Sentiasa dilindungi…JANGAN MUDAH PANIK..JANGAN MUDAH PERCAYA..Share..share ..share..SHARE SHARE SHARE.

Posted by Sayang-Sayang DSV on Monday, 20 November 2017

 

Berang dengan jenayah yang dilakukan sekumpulan individu tidak bermoral itu, beliau lantas memuat naik video peringatan buat orang ramai sejurus membuat laporan polis di Balai Polis Jelapang, Perak.

Berdasarkan video yang berdurasi hampir 19 minit tersebut, Datuk Seri Vida berkata taktik yang dilakukan ‘golongan’ ini cukup terancang. Malah, beliau mengakui terkejut apabila dikhabarkan akaun bank miliknya terpaksa dibekukan kerana pinjaman RM30, 000 yang dibuat di Karamunsing, Sabah.  Lebih mendebarkan Datuk Seri Vida, individu terbabit turut menyatakan pinjaman berkenaan ada kaitan dengan kes dadah.

“Saya terima call itu pukul 12.45 malam. Hampir 2 jam saya bercakap dengan orang itu. Dia memang pandai psiko kita. Bayangkan saya yang buat bisnes ini boleh dia psiko sedemikian rupa. Kalau orang yang tak tahu macam mana? Saya tengok ramai pesara kena sampai RM160 ribu, RM50 ribu, RM30 ribu … Tapi tadi Tuhan selamatkan saya. Dia sudah final stage nak keluarkan duit saya.

IKLAN

Mujur peguam saya datang dan beritahu itu scam. Saya jadi lembik kena soal siasat dan macam-macam. Pandai ‘trik’ dia sampai kita boleh tersangkut dalam perbualan dia, ” ujarnya sambil melahirkan rasa bimbang sekiranya perkara sama terjadi kepada individu lain.

TINDAKAN ANDA JIKA MENGALAMI SITUASI INI

IKLAN

Berdasarkan maklumat yang dinyatakan menerusi Portal Rasmi Polis Diraja Malaysia, sindiket penipuan seumpama ini didalangi oleh warga tempatan dan warga asing yang membuat panggilan telefon secara rambang dengan mendakwa mewakili mana-mana institusi kewangan. Panggilan tersebut dibuat bagi membuat pengesahan transaksi kad kredit yang kononnya milik anda. Taktik ini digunakan untuk memperdaya mangsa dan boleh menyebabkan kerugian berjumlah ribuan ringgit.

Tak Pasti, Jangan Layan! Kenali Modus Operandi SCAMMER & Elak Menjadi Mangsa

MODUS OPERANDI
1. Mangsa mendapat panggilan telefon mengatakan kad kreditnya di sebuah bank tempatan telah digunakan di sebuah pusat membeli-belah.
2. Mangsa menafikan beliau mempunyai sebarang kad kredit di bank tersebut dan sindiket berjanji akan berhubung dengan bank negara mengenai masalah tersebut.
3. Beberapa minit kemudian, mangsa menerima panggilan telefon daripada seorang perempuan yang kononnya dari bank negara dan meminta semua maklumat peribadi mangsa.
4. Bagi menyekat kad kredit supaya tidak disalahgunakan, mangsa diarahkan pergi ke mesin pengeluaran wang automatik (ATM).
5. Apabila sampai di ATM, mangsa sekali lagi menerima satu panggilan telefon yang memberikan arahan sehingga transaksi selesai.
6. Mangsa hanya sedar telah ditipu setelah transaksi selesai. Tanpa disedari mangsa telah membuat pemindahan wang kepada akaun pihak ketiga.

NASIHAT POLIS

1. Berhati-hati dan tidak mudah percaya dengan panggilan telefon oleh mana-mana individu yang mendakwa diri sebagai pegawai kerajaan atau swasta (pegawai polis, pegawai Bank Negara Malaysia atau pegawai bank) memaklumkan akaun bank anda digunakan oleh orang lain
2. Semak dengan pihak yang bertanggungjawab terlebih dahulu
3. Jangan menghubungi nombor telefon yang diberikan oleh mana-mana individu yang melalui telefon, sebaliknya hubungi nombor rasmi agensi tersebut
4. Untuk pertanyaan lanjut dan nasihat, sila hubungi Pusat Hubungan Pelanggan Bank Negara Malaysia (BNMTELELINK) di talian 1300-88-5465.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI