Terkadang istilah cinta sukar untuk ditafsirkan. Jauh berkelana mencari cinta namun rupa-rupanya yang dicari selama ini sudah ada di depan mata. Itulah yang dialami Dr Muhamad Syamim Jamil dan pasangannya, Dr Noramira Shafleena Dato’ Shafii yang tidak pernah menyangka rakan seuniversiti ketika menuntut di Dublin, Ireland adalah teman sehidup semati mereka.

IKLAN

“Selama tiga tahun belajar di Dublin kami tak pernah berjumpa. Peliknya, apabila masing-masing kembali ke tanah air dan melanjutkan pengajian di Pulau Pinang barulah takdir mempertemukan kami berdua. Detik perkenalan bermula semasa saya menumpang kereta Amy ke hospital untuk beberapa minggu.

Tak Pernah Bersua Sedangkan 3 TAHUN Belajar Di Universiti Sama, Akhirnya Allah Satukan JODOH Mereka Ketika Pulang Ke Tanah Air!

Awal perkenalan, dia memang tidak beri sebarang respons pun setiap kali saya bertanya khabar. Mungkin kerana tak tahan dengan persoalan saya yang bertubi-tubi setiap hari, akhirnya Amy akur.

Sejak itu hubungan kami semakin rapat dan serius. Ikutkan perancangan sebenarnya kami hanya mahu berkahwin selepas umur 30 tahun dan setelah masing-masing puas mengembara ke pelosok dunia. Tapi hasrat itu tak kesampaian sebab seru untuk berkahwin datang awal.

Setelah berfikir panjang, kami sepakat untuk bernikah. Lagipun untuk apa pergi mengembara secara solo kalau memang ditakdirkan menikmatinya bersama isteri tersayang,” seloroh Syamim.

Mengikat tali pertunangan pada 24 Disember 2016, Syamim dan Amy kemudian disatukan sebagai suami isteri pada tanggal 4 Ogos 2017 di kediaman pengantin perempuan di Ukay Perdana. Dengan hanya sekali lafaz, anak gadis kepada Dato’ Shafii Haji Roshad dan Datin Juliana Hashim sah bergelar isteri kepada graduan perubatan dan penulis ini.

Tak Pernah Bersua Sedangkan 3 TAHUN Belajar Di Universiti Sama, Akhirnya Allah Satukan JODOH Mereka Ketika Pulang Ke Tanah Air!

Mengadakan majlis resepsi di Hotel Majestic Kuala Lumpur dengan jumlah jemputan seramai 700 orang,  persandingan gilang-gemilang Syamim dan Amy yang diadakan pada keesokan hari turut dihadiri golongan ternama. Antaranya, Timbalan Menteri Pertahanan, Yang Berbahagia Dato’ Sri Mohd Johari Baharum.

IKLAN

Bertemakan konsep moden dan le lustre yang menyerlahkan dekorasi kilauan candelier, perunding perkahwinan terkenal Reka Teemor diberi kepercayaan untuk merealisasikan persandingan impian Amy.

“Selain seorang yang sabar, Syamim juga matang dan berpandangan jauh. Dia amat optimis dengan apa yang dilakukan, seorang yang lucu, sangat sukakan cabaran dan mendekatkan saya dengan perkara baru. Alhamdulillah, saya senang dan serasi sepanjang bersama Syamim.”

Tersenyum mendengar pengakuan isteri tercinta, Syamim lantas mencelah. “Amy pula seorang yang sangat memahami dan cukup peka dengan perasaan serta keinginan saya. Senang cerita, dia mudah dibawa berbincang dan bertolak ansur. Apa jua yang saya buat, Amy selalu beri semangat termasuk minat saya dalam penulisan.”

IKLAN

Tak Pernah Bersua Sedangkan 3 TAHUN Belajar Di Universiti Sama, Akhirnya Allah Satukan JODOH Mereka Ketika Pulang Ke Tanah Air!

Usai sahaja resepsi pengantin perempuan di Hotel Majestic Kuala Lumpur, pasangan mempelai sekali lagi diraikan dalam majlis bertandang pengantin lelaki di K’Seena House pada 6 Ogos lalu. Berbeza daripada resepsi sebelumnya, majlis ini hanya melibatkan 270 jemputan dan bersifat lebih intim.

Hanya ahli keluarga dan rakan terdekat saja dijemput menyerikan acara. Tidak ketinggalan, tetamu kehormat, Tuan Yang Terutama Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Dato’ Seri Dr Hilmi Haji Yahya.

Foto: TERIMA KASIH PROJECT 2 PI

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI