Kebanjiran jenama tudung di pasaran sememangnya memberi limpahan rezeki buat empunya jenama melebarkan sayap memperkenalkan jenama masing-masing bagi memenuhi permintaan hijabi.

Jenama Waarna yang menjengah pasaran sejak Jun 2015 merupakan antara jenama custom prints yang mendapat tempat di hati para pelanggan yang gemarkan rekaan tudung yang eksklusif.

IKLAN

Bagi Tengku Zadora Tengku Ahmad Zainal Abideen, dia tidak menyangka perniagaan skaf dengan rekaan corak eksklusif di bawah label Waarna mendapat sambutan yang menggalakkan dari para pelanggan kerana perniagaan yang dimulakan dari hobi semata-mata itu kini merupakan antara jenama tudung yang sering menjadi sebutan di kalangan hijabi.

“Jenama Waarna ditubuhkan sejak Jun 2015 lagi. Bermula dari hanya suka-suka dan secara sambilan, tanpa saya sedari ia semakin mendapat sambutan di kalangan peminat selendang bercorak,” ujar Tengku Zadora ketika ditemui di sesi fotografi bersama majalah NONA di Kumpulan Media Karangkraf baru-baru ini.

“Saya memulakan perniagaan ini secara sambilan kerana ketika itu saya masih bertugas sebagai guru bahasa di Universiti Malaysia Perlis. Namun dek kerana minat terhadap selendang bercorak dan eksklusif, saya mengambil keputusan untuk menghasilkan sendiri corak dan rekaan dengan bantuan suami tersayang,” ujar Tengku Zadora yang mesra disapa Tengku Dora.

TENGKU ZADORA Pastikan WAARNA Dapat Puaskan Hati Pelanggan, Cipta Sendiri Corak Skarf Eksklusif!

Tambah bekas guru bahasa di Universiti Malaysia Perlis ini lagi, memandangkan dirinya sering berulang alik dari Perlis ke Kuala Lumpur untuk menguruskan perniagaan, Tengku Zadora tidak ralat terpaksa melepaskan jawatan sebagai guru bahasa bagi mengejar cita-citanya untuk mengembangkan lagi perniagaannya.

“Pada awal ianya bermula dari minat saya sendiri dengan skaf dan skaf bercorak.  Saya sememangnya seorang yang gemarkan skaf bercorak yang nampak eksklusif dan jarang digayakan oleh orang lain.

Pada ketika itu, agar sukar untuk mendapatkan selendang bercorak pada harga yang berpatutan dan kebanyakan jenama yang ada ketika itu agak mahal dan hanya jenama-jenama tertentu sahaja yang berada di pasaran. Atas keinginan sendiri, saya dan suami terfikir untuk menghasilkan selendang yang nampak mahal dan eksklusif tetapi pada harga yang berpatutan. Dari situlah segalanya bermula mengenai jenama Waaraa,” ujar ibu kepada seorang cahayamata ini.

“Dari segi corak, pemilihan warna, konsep dan pembungkusan turut memainkan peranan penting dalam memastikan jenama Waarna kekal relevan dan menjadi pilihan di kalangan penggemar hijabi,” tambahnya lagi

IKLAN

Sokongan dan dorongan dari suami tersayang membuatkan wanita berusia 33 tahun ini membulatkan tekad untuk menghasilkan selendang bercorak yang berkualiti tetapi masih mengekalkan harga yang berpatutan untuk para peminat selendang di luar sana.

TENGKU ZADORA Pastikan WAARNA Dapat Puaskan Hati Pelanggan, Cipta Sendiri Corak Skarf Eksklusif!

CABARAN INDUSTRI FESYEN TUDUNG

IKLAN

Tidak menafikan industri fesyen terutamanya tudung amat luas dan mencabar, Tengku Zadora yakin penghasilan produk yang berkualiti dan harga yang berpatutan menjadi elemen utama perniagaannya berkembang pesat walaupun persaingan sengit diterima dari pesaing dalam dunia perniagaan. Namun, wanita kecil molek ini mempunyai formula tersendiri bagi mengekalkan jenamanya di pasaran.

Tambah Tengku Zadora lagi, setiap jenama mempunyai follower dan keistimewaan tersendiri dan tidak timbul persaingan yang tidak sihat dalam perniagaan kerana niat yang ditanam dalam menzahirkan perniagaan ini sememangnya untuk melahirkan produk hijab yang berkualiti dan memenuhi syariat.

“Pada pandangan saya, jenama Waarna mempunyai keunikannya yang tersendiri. Contohnya dari segi corak, pemilihan warna, konsep dan pembungkusannya lain dari jenama lain yang ada di pasaran.

Langkah seterusnya saya ingin memperluaskan perniagaan ini dan membentuk satu pasukan yang kukuh dan mampu bekerjasama dan mengembeleng tenaga membawa jenama Waarna menembusi pasaran Indonesia dan negara-negara Asia yang lain.

Apa yang penting, sepanjang tiga tahun dalam perniagaan ini kami dapat mengekalkan kualiti dan harga mampu milik sesuai dengan tagline kami iaitu made for all. Jadi, kepercayaan yang diberikan oleh para pelanggan merupakan kekuatan untuk kami terus menghasilkan produk terbaik untuk memeriahkan lagi industri hijab di Malaysia,” ujar Tengku Zadora seraya mengakhiri perbualan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI