Kehidupan kompleks yang hanya tertumpu pada kerjaya dan keluarga telah membuat Julia Chong tidak pernah memandang kepada kehidupan mereka yang kurang kemampuan.

IKLAN

Bercerita tentang bantuan terhadap mereka yang kurang berkemampuan telah mendorong rasa kagum dalam diri penulis.

“Mendiang suami saya banyak menyuntik semangat saya untuk berbahagi rezeki kepada kanak-kanak yang memerlukan di rumah anak-anak yatim. Selama 30 tahun bergelumang dengan dunia korporat, saya kurang mempunyai masa untuk melakukan kerja amal. Namun, melihat kesungguhan suami ketika itu untuk mengajak saya untuk turut serta, membuat saya akur untuk mencuba.

Terlalu Sibuk Sampai Kurang Beramal, Akhirnya Wanita Ini TERSEDAR FAEDAH CSR Selepas Kematian Suami!

Akhirnya ketika cuti panjang musim perayaan Krismas, saya ikut suami untuk menyediakan hidangan Krismas untuk kanak-kanak yang menghuni rumah anak yatim. Apabila pertama kali melakukan kerja amal di badan yang memerlukan telah menyentuh hati kecil ini bahawa terdapat ramai lagi orang yang hidup serba kekurangan,” terang Julia penuh semangat.

Apabila ditawarkan jawatan Pengarah Urusan di sebuah syarikat multinasional, kehidupan teruji saat suami tersayang pergi buat selama-lamanya kerana serangan jantung. Tugasan pejabat yang tidak kenal erti titik noktah dan membesarkan dua orang anak yang sedang membesar telah membuatkan fokus saya hanya untuk kerjaya dan anak-anak.

Bukan mudah untuk menguruskan segala-galanya seorang diri tanpa bantuan daripada suami seperti kebiasaannya. Saya terpaksa meninggalkan ‘sementara’ dunia kerja amal ini yang telah bercambah dalam hati. Bagi saya ini adalah momen yang paling sukar untuk dihadapi sepanjang kehidupan ini.

IKLAN

Saya terpanggil untuk meneruskan usaha murni ini apabila hadir di majlis hari konvokesyen anak bongsu. Masa tu anak sulung sudah menjawat jawatan sebagai seorang arkitek di sebuah syarikat pembinaan terbesar tanah air. Manakala anak bongsu pula menabur bakti di United Kingdom, sebagai Pakar Pembedahan Plastik.

Terlalu Sibuk Sampai Kurang Beramal, Akhirnya Wanita Ini TERSEDAR FAEDAH CSR Selepas Kematian Suami!

IKLAN

Kini sudah tiba masanya untuk saya give back to the nation. Selama lebih hampir lapan tahun tinggalkan kerja amal, kini saya mahu menyediakan platform untuk semua orang berbahagi rezeki. Saya telah membuat suatu keputusan drastik meninggalkan kerjaya yang mempunyai gaji lumayan dengan menubuhkan The Truly Loving Company Sdn Bhd. (TLC),” jelas Julia yang mempunyai hobi berkebun ini.

TLC adalah sebuah syarikat yang memasarkan pelbagai jenis produk pembersihan rumah mesra alam dengan visi untuk memberi inspirasi kepada semua untuk memperkasa masyarakat dan memulihara alam sekitar.

TLC juga turut menyediakan dana bagi membantu mereka yang kurang bernasib baik dan 100 peratus daripada dividen TLC turut disalurkan kepada badan-badan kebajikan yang terpilih.

Antara badan kebajikan yang tersenarai di TLC adalah Handicapped and Mentally Disabled Children Association, Johor Baharu, HOSPIS Malaysia, National Stroke Association of Malaysia, Rumah Aman dan SHELTER Home for Children. Sejak ditubuhkan pada tahun 2006 dan selama hampir 10 tahun penubuhannya, TLC telah berjaya menyalurkan wang kepada 36 badan kebajikan terpilih hampir RM1.7 juta.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI