SHEERA ISKANDAR

Tengok Sheera Iskandar ni terus ingat Gerak Khas. Memang namanya sudah cukup sinonim dengan drama kepolisan berkenaan. Malah, takdir Allah juga telah mempertemukan Sheera dengan seorang anggota polis sebagai suaminya. Kuat betul penangan Gerak Khas dalam diri pelakon cantik ini sampai bertemu jodoh pun dengan anggota badan beruniform tersebut!

Semakin diulit bahagia sejak bergelar isteri pada tanggal 3 Mei 2021, Sheera bukan hanya aktres yang dikurniakan raut wajah cantik malah dia juga memiliki keperibadian yang menyenangkan. Melihat wajah jelitanya pasti mengingatkan peminat kepada pelakon veteran yang juga ibu Sheera, Aznah Hamid.

IKLAN

Menyambut ulang tahun perkahwinan pertama pada 3 Mei lepas, pastinya rumah tangga pasangan ini lebih bermakna lebih-lebih lagi apabila Sheera selamat bersalin anak sulung mereka iaitu bayi perempuan pada 22 Mei lepas. Alhamdulillah!

Berita gembira itu disampaikan suami Sheera di Instagram, “Bismillahirahmanirrahim Alhamdulillah syukur kehadrat Illahi segala puji bagi Allah Yang Maha Esa. Isteri saya Sheera selamat melahirkan puteri kami pada 22-05-2022 jam 1931hrs.

Jutaan terima kasih kepada semua atas doa dan ucapan. Terima kasih juga buat para petugas PPUKM, doktor dan nurse yang telah menjaga dengan baik anak dan isteri saya yang tercinta. Saya amat menghargainya Hanya Allah SWT sahaja yang dapat membalasnya. Amin amin ya rabbal alamin.”

Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar

Dihubungi Nona pada 19 Mei lalu, Sheera secara eksklusif memberitahu Nona yang dia sudah pun dimasukkan ke wad di HUKM untuk menunggu detik bersalin. Empunya diri pun mengaku terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara tersebut.

Kongsi Sheera, “Tengah terbaring ni sebab nak check jantung baby. Patut due date awal bulan 6, pergi hospital check up biasa tapi doktor kata kandungan pun dah cukup bulan. Air ketuban macam dah kurang jadi takut risiko. Doktor kata dah boleh beranak dah ni, kita pun ikut sajalah. Pagi ni doktor induce dan hopefully dapat bersalin normal.

Terkejut jugalah bila doktor terus kata dah boleh terus beranak. Kalau nak tunggu lagi kita risaulah kan. Lepas tu doktor tengok dah cukup bulan dah, so doktor saran saya bersalin. Cuma kitalah macam tak ready kan.”

Ujar aktres cantik ini lagi, “Jantina baby dah tahu dah. Cuma harap-harap scan tengok jantina baby tu betullah. Semalam, masa doktor tanya dekat suami yang saya kena segera bersalin, suami pun decide ikut saranan doktor. Kalau tunggu, takut membahayakan baby pula.”

Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar

Dalam temu bual bersama Nona sebelum ini, Sheera mendedahkan dia pernah menjalani pembedahan membuang cyst di ovari. Hasil pembedahan itu juga doktor dapati dia turut mengalami Polycystic Ovary Syndrome atau PCOS.

“Doktor kata faktor penyakit ini adalah daripada keturunan dan genetik diabetic. Bila dah berumah tangga ni, lagi saya kena jaga. Sebelum bedah, bahagian yang ada cyst tu timbul tapi sekarang dah susut. Waktu saya kena bedah kalau tak silap tahun 2015. Masa tu saja pergi buat medical check up memandangkan umur pun dah lebih 30 tahun.

IKLAN

Start dari situ, saya jaga pemakanan dan elakkan makanan yang boleh aktifkan cyst tu balik. Alhamdulillah, kahwin ada rezeki dapat mengandung semula jadi tanpa apa-apa rawatan kesuburan. Yang penting kena tahu keadaan badan macam mana. Jaga pemakanan itu penting.

Sebelum kahwin lagi memang saya dah amalkan pengambilan folic acid dan fish oil. Saya dapat tahu saya hamil bulan September lepas. Tapi sebenarnya suami yang rasa dulu. Dia ingat dia kena Covid sebab badan dia tak sedap sampai check swap test, negatif.

Pergi klinik, saya pening kepala. Rasa macam mengandung sebab selama ni period memang teratur. Doktor pun suruh check tapi negatif.

IKLAN
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar
Credit Instagram @sheeraiskandar

Tapi instinct tu ada, dapat rasa kita ni tengah mengandung. Walau sakit kepala, tak berani makan ubat migrain. Esoknya check, alhamdulillah pregnant. Tapi tak adalah buat video umum pregnant dan bagitahu husband macam kebanyakan orang buat tu sebab kita dah dapat rasa dulu,” dedah Sheera sambil tertawa.

Sementara itu, ditanya mengapa mengumumkan kehamilan ketika usia kandungan sudah memasuki trimester ketiga ini jawapan Sheera.

“Satu sebab iyalah saya pernah ada problem sebelum ini tak tahu boleh ke pregnant. Dan alhamdulillah dapat tahu pregnant. Proses tu macam cepat sangat, dari first trimester masuk second dan third. Sekarang terkejut dah nak bersalin.

Lagi satu, kita nak cakap dekat umum pun takut kalau jadi sebarang kemungkinan. Tambahan pula, umur dah meningkat. Kena penjagaan rapi. Risau dah cakap nanti lepas tu tak jadi, frust pula. Bila dah besar perut tu barulah kami announce.

Alhamdulillah sepanjang hamil, saya tak alami sebarang alahan atau mengidam. Sebaliknya, suami yang terkena ‘tempias’ tu,” kongsi Sheera yang mengaku sudah pun mempunyai nama untuk cahaya mata sulung mereka berkenaan.

Semoga segala urusan Sheera dipermudahkan dan ibu serta bayi berada dalam keadaan sihat.