Sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, pasti baju-baju kesayangan anda jarang dipakai. Maklumlah, bila duduk di rumah, hanya memakai baju-baju biasa saja. Namun, baju-baju kesyangan anda jangan dibiarkan begitu saja.

IKLAN

Masa inilah anda perlu menjaga baju tersebut agar ia tahan lebih lama. Khuatir disebabkan lama tidak digunakan, baju tersebut mungkin boleh rosak. Tambahan pula, kita tidak begitu pasti bila tamatnya tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.

Pastinya anda rasa terkilan sekiranya pakaian kesayangan anda sudah tidak boleh dipakai lagi kerana ia kelihatan lusuh, koyak ataupun nampak seperti kain buruk. Tidak semestinya pakaian dengan harga murah itu tidak tahan lama dan yang mahal itu boleh digunakan selamanya.

Ia bergantung pada cata kita menjaganya. Jika anda tahu menjaga pakaian yang dibeli dengan baik, ia boleh dipakai dalam jangka masa yang lebih panjang. Jom kita lihat tip menjaga pakaian untuk tahan lebih lama.

1. BASUH DENGAN TANGAN

Untuk Pastikan Pakaian Tahan Lebih Lama, Ini 4 Tip Mudah Untuk Menjaganya!

Sebaiknya, jika anda mempunyai pakaian jenis delicate/fragile, anda dinasihatkan untuk membasuhnya dengan tangan. Jangan sesekali membasuh dengan mesin basuh kerana boleh menyebabkan pakaian anda rosak. Jika anda tidak mempunyai masa untuk membasuh, anda boleh menghantar ke dobi dan memilih basuhan jenis dry clean.

2. SABUN BASUH YANG TEPAT

IKLAN
Untuk Pastikan Pakaian Tahan Lebih Lama, Ini 4 Tip Mudah Untuk Menjaganya!
Clean laundry and liquid washing detergent front view; Shutterstock ID 780542248

Gunakan sabuh basuh yang paling mild detergent. Ia dapat memelihara dan memastikan pakaian anda lebih terjaga dan bersih. Ia juga sesuai untuk dibasuh menggunakan tangan. Jangan menggunakan bahan pencuci yang terlalu kuat kerana boleh menyebabkan pakaian anda rosak.

3. TEMPAT JEMURAN

Untuk Pastikan Pakaian Tahan Lebih Lama, Ini 4 Tip Mudah Untuk Menjaganya!

IKLAN

Pastikan tempat jemuran anda berada di tempat yang redup dan tidak terlalu terdedah dibawah sinaran matahari. Jika dijemur dibawah pancaran matahari yang terlalu terik, pakaian anda menjadi tidak tahan lama, cepat lusuh dan cepat menjadi reput. Anda juga tidak digalakkan mengeringkan pakaian menggunakan dryer kerana sesetengah pakaian boleh menjadi kecut. Pastikan anda mengetahui fabrik pakaian anda terlebih dahulu sebelum mengeringkan ia menggunakan dryer.

4. SIMPAN DI TEMPAT YANG BETUL

Untuk Pastikan Pakaian Tahan Lebih Lama, Ini 4 Tip Mudah Untuk Menjaganya!

Cara menyimpan pakaian juga mempengaruhi pakaian agar tahan lebih lama. Pastikan pakaian kesayangan anda tidak dibiarkan begitu sahaja dan terdedah kepada bakteria. Ia boleh menyebabkan baju anda berbau dan mempunyai tahu lalat. Gantung baju anda didalam almari dengan kemas. Sekiranya anda tidak mempunyai runag yang cukup, lipat pakaian anda dengan sempurna dan susunkan ia di satu tenmpat yang bersih dan tersusun.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI