Semasa dalam tempoh mengandung ramai wanita sibuk memikirkan proses berpantang yang bakal dilalui selepas melahirkan anak. Membaca semua pantang larang ketika berpantang dan mula mencari jamu atau tukang urut untuk membuang segala jenis angin selepas menjalani proses bersalin sama ada secara pembedahan mahupun normal. Tetapi, ramai wanita yang tidak endah tentang penjagaan selepas keguguran.

Mengikut perbidanan Melayu rawatan selepas bersalin lebih mudah berbanding rawatan selepas keguguran. Ini kerana ketika menjalani proses bersalin uri dan segala yang menjadi teman bayi turut keluar bersama-sama. Namun, keguguran adalah proses janin dikeluarkan secara semula jadi atau secara pembersihan. Jika tidak dirawat dengan betul wanita yang keguguran mudah diserang angin dalam badan.

IKLAN

Jika keguguran tidak dijaga dengan betul akan membawa masalah seperti angin meroyan yang berpunca daripada keracunan darah. Apabila rahim tidak dicuci dengan bersih toksik akan menyerap masuk ke seluruh sistem badan. Justeru ibu yang baru keguguran sering diserang demam panas atau sejuk dan kadang-kala diserang kancing gigi kerana mengambil makanan yang ditegah ketika dalam proses berpantang.

Jenis keguguran mengikut perbidanan Melayu

 1. Gugur Ugut

Keguguran jenis ini sering berlaku pada rahim yang lemah. Dinding rahim tidak mantap dan sering berlaku kerana suhu badan tidak sekata, muntah yang kronik atau ibu terjatuh. Keguguran terjadi apabila keluar tompokan darah tanpa rasa sakit.

 1. Gugur Bentan

Keguguran jenis ini digelar jika berlaku keguguran pada kehamilan tiga bulan ke atas. Ibu akan merasa seperti kontraksi atau senggugut yang serius. Kesakitan yang diikuti dengan tumpah darah menyebabkan ibu lemah atau boleh pengsan.

 1. Gugur Sangkut

Keguguran jenis ini berlaku apabila janin atau keguguran tidak berlaku sepenuhnya. Ibu masih mengalami tumpah darah tetapi ada lebihan tisu janin atau tisu uri yang tertinggal di dalam rahim. Biasanya rahim akan membengkak dan sakit apabila disentuh.

 1. Gugur Sawan atau Keracunan

Keguguran ini berlaku apabila ibu mengeluarkan darah berbau busuk dan mengandungi nanah. Ibu akan mengalami demam panas berserta rahim yang membengkak dan mengeras.

 1. Gugur akibat kecacatan

Apabila kandungan berhenti membesar dan janin tidak bernadi bermakna berlaku kecacatan janin. Janin yang telah berhenti membesar itu akan disaluti pendarahan dalam rahim dan membentuk seperti gumpalan darah. Gumpalan darah ini akan keluar diikuti dengan cebisan isi.

 1. Gugur Berulang

Wanita yang mengalami keguguran berulang mempunyai rahim yang lemah. Rahim tidak dapat memegang kehamilan yang kukuh. Apabila kerap berlaku keguguran ibu perlu mendapat rawatan yang secukupnya agar tubuh lebih bermaya.

Rawatan Selepas Keguguran

Rawatan selepas keguguran ini perlu dilakukan sama sahaja seperti rawatan selepas bersalin. Malah ibu yang baru menjalani proses keguguran perlu lebih berhati-hati dalam penjagaan makanan dan aktiviti seharian. Melihat diri seperti tidak sakit selalu menjadi tanggapan ibu yang baru keguguran.

IKLAN

Oleh itu, rawatan khas dengan adunan herba-herba yang terpilih untuk ibu yang baru keguguran. Ramuan yang istimewa ini diadun untuk membantu mereka membuang segala angin yang tertinggal dan membuang lebihan lendir dan segala yang tidak diperlukan di dalam rahim.

 1. Sauna

Langkah pertama yang disediakan adalah bersauna. Tujuan sauna ini adalah untuk melembutkan liang roma dan membuang segala sel kulit yang mati di kulit.

 1. Berurut

Campuran minyak dan herba yang terpilih pelanggan akan diurut untuk melancarkan peredaran darah. Urutan ini mampu menegangkan segala urat yang kendur dan menekan poin-poin yang tertentu di bahagian yang bermasalah.

 1. Bertungku

Kemudian pelanggan akan menjalani proses bertungku. Sebuah beg yang diisi dengan rempah ratus istimewa digunakan untuk membuang segala angin dalam badan, melegakan urat dan memberi kelegaan selepas diurut.

IKLAN
 1. Bertangas

Proses bertangas menggunakan bahan semula jadi yang terpilih dapat membantu memperbaiki dalaman rahim dan melancarkan peredaran darah dalam rahim dan membuang darah yang kotor.

 1. Lulur

Kulit kayu manis adalah ramuan istimewa dalam proses lulur. Kulit kayu manis berfungsi membuang angin dalam dan memberi aroma yang istimewa di tubuh.

 1. Mandi rempah

Jika bertangas membantu membaik-pulih dalaman, mandi rempah pula membantu memperbaiki tubuh dari luar. Rempah yang terpilih membantu membuang angin, toksik, legakan tubuh dan menaikkan aroma tubuh secara semula jadi.

 1. Berparam

Setelah tubuh dibersihkan pelanggan akan di param perut dengan ramuan rempah terpilih. Rempah ini berupaya membuang angin dalam badan yang tidak diperlukan.

 1. Bengkung

Bengkung diikat dari bawah payudara ke punggung dengan bengkung istimewa. Bengkung berupaya membuang angin dan mengembalikan bentuk badan yang lebih menawan. HAMIZATUL MAIZAN MOHAMED

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI