Kehadiran bulan Ramadan yang mulia ini kita perlu ambil kesempatan untuk memohon keampunan daripada Yang Maha Esa. Ustaz Don kongsi amalan sunnah yang rugi kalau kita tak amalkan. Oleh itu, mari kita amalkannya.

IKLAN

Coretan Ustaz Don Daniyal Don Biyajid ini sememangnya menyentuh hati. Kita hanya manusia biasa yang tidak dapat lari daripada membuat kesilapan.

Ustaz Don Kongsi 7 Amalan Sunnah, Rugi Kalau Tak Amalkan 
Foto: Instagram @ddaniyaldbiyajid

Ada kala kita mungkin telah melampaui batas dengan imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT.

Namun kasih sayang Allah SWT kepada hambaNya terlalu besar dan sentiasa membuka pintu taubat kepada kita. Sempena Ramadan pada tahun ini marilah kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ustaz Don kongsi tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Ustaz Don Kongsi 7 Amalan Sunnah, Rugi Kalau Tak Amalkan 
Foto: www.123rf.com

Kedua:
Membaca Al-Quran sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3 Qul atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke manapun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Ustaz Don Kongsi 7 Amalan Sunnah, Rugi Kalau Tak Amalkan 
Foto: www.123rf.com

Keempat:
Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

IKLAN

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wuduk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwuduk. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwuduk sentiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

IKLAN
Ustaz Don Kongsi 7 Amalan Sunnah, Rugi Kalau Tak Amalkan 
Foto: www.123rf.com

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.

Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.

Baca juga; 3 Sebab Kenapa Bersenam Perlu Ketika Puasa, Tak Sangka! Rupanya Buat Badan Lebih Cergas

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI