Selepas berkahwin, perbezaan pendapat mahupun berselisih faham bukan hanya terjadi antara suami isteri bahkan boleh juga berlaku antara menantu dengan mertua.

Ternyata, ini bukan perkara baru kerana ia sebenarnya kerap berlaku dalam kehidupan masyarakat.

IKLAN

Seorang menantu boleh menjadi benci terhadap mertuanya jika konflik ini berterusan. Mertua pula akan merasa tidak dihormati oleh menantu. Di saat seorang menantu mempertahankan pendapatnya namun pada masa yang sama juga perlu menghormati pendapat mertua inilah dilema yang terpaksa dihadapi.

Amalkan 6 perkara ini ketika anda berada dalam situasi ini.

BERSIKAP JUJUR

Fahamkan terlebih dahulu bahawa maksud mertua anda sebenarnya baik. Jujurlah ketika anda tidak sependapat dengannya. Berikan alasan anda dengan cara yang paling sopan tanpa menyinggung perasaan mertua.

TERBUKA DAN POSITIF

Mungkin pendapat anda berbeza dengan mertua tetapi alangkah baiknya anda dapat melihat dari sudut pandang mertua juga. Mungkin apa yang diperkatakan bukan perkara yang tidak baik dan tujuannya untuk kebaikan anda juga.

Mungkin juga pendapatnya itu penyelesaian terbaik yang anda perlukan. Tidak sependapat tidak bermakna anda yang paling betul, bukan?

MENERIMA PENDAPAT MERTUA

IKLAN

Ucapkan terima kasih atas pendapat yang diberikan oleh mertua walaupun kontra dengan pemikiran anda. Namun yang penting terima saja setiap informasi yang diberikan. Mungkin ia bermanfaat buat anda suatu hari nanti.

SOKONGAN KELUARGA

Ketika pendapat anda seringkali dicanggah dan dianggap kurang bagus, dapatkan sokongan daripada pasangan dan berbincanglah dengan tenang.

Luahkan segala keluh kesah atau alasan mengapa anda sukar sependapat dengan mertua. Sokongan pasangan bukan bermaksud untuk memaksanya menentang ibu bapa. Hanya anak saja yang tahu bagaimana cara berkomunikasi dengan ibu bapanya.

IKLAN

PERTOLONGAN DARIPADA PASANGAN

Mintalah pasangan anda untuk berbincang secara baik dengan ibu bapanya bahawa keputusan yang diambil dalam keluarga anda adalah kesepakatan bersama.

Contohnya dalam hal mendidik anak, urusan kewangan atau hal-hal rumah tangga. Jelaskan setiap keluarga memiliki cara tersendiri dalam menjalani kehidupan berumah tangga.

JANGAN SAKITI PERASAAN SESIAPA

Elak konflik menjadi lebih besar apatah lagi jika anda seorang yang mudah melatah atau ego. Abaikan kritikan atau keluhan mertua dengan tenang tanpa perlu menyakiti perasaannya. Bersabarlah selagi ia boleh dibendung. Amy Mohd

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI