Wanita adalah ciptaan indah yang Allah SWT cipta. Tidak banyak syarat-syarat sebenarnya untuk menjadi wanita yang disayangi Allah. Pertemuan bersama dengan penceramah wanita terkenal Profesor Dr Che Muhaya Mohamad untuk satu sesi fotografi di kediamannya yang terletak di Country Heights, Kajang dimanfaatkan oleh Nona untuk bertanyakan tentang ciri-ciri yang perlu ada dalam diri setiap wanita untuk menjadi seorang wanita solehah.

IKLAN

“We Are Very Expensive!”- PROF DR MUHAYA Kongsi Ciri-Ciri Wanita Solehah

“Pertama sekali, niat untuk menjadi wanita solehah. Ini kerana nilai seorang wanita solehah lebih besar daripada dunia dan seluruh isinya. Kalau mempunyai akhlak yang baik, seseorang wanita itu akan menjadi lebih berharga daripada barangan berjenama. Jadi, wanita solehah tidak akan perlukan branded item dan hanya wanita tidak solehah mahukan branded item kerana you value yourself based on the brand that you wear. Tapi sebenarnya nilai seorang wanita berdasarkan hati yang bersih dan tenang”, jelas Pakar Mata ini yang juga mempunyai PhD dalam bidang Ocular Immunology daripada Universiti London.

Selain itu, beliau turut menegaskan wanita solehah akan tahu apa manfaat dan tujuan hidupnya iaitu untuk sentiasa beribadah kepada Allah SWT dan melakukan kebaikan.

“We Are Very Expensive!”- PROF DR MUHAYA Kongsi Ciri-Ciri Wanita Solehah

“Antara ciri wanita solehah ialah mempunyai akidah sangat mantap bererti tidak ada tuhan melainkan Allah. Tuhan dia bukan dia punya suami, whatsapp, instagram, darjat,dan rupa paras. Selain itu, wanita solehah juga tahu kenapa dia dilahirkan iaitu untuk ubudiyyah (menghambakan diri)  kepada Allah. Bila akidah mantap automatik ibadah akan menjadi sempurna. Wanita itu akan menjaga ibadah solatnya seperti solat tepat waktu dan dilakukan secara berjemaah”, tambahnya lagi.

Mengulas lebih lanjut lagi tentang ciri-ciri untuk menjadi wanita solehah,beliau menegaskan wanita sangat berharga dalam Islam dan martabat wanita tidak pernah dipandang rendah kerana wanita itu ‘mahal’!

IKLAN

“We Are Very Expensive!”- PROF DR MUHAYA Kongsi Ciri-Ciri Wanita Solehah

“Wanita solehah juga akan menjaga auratnya dengan sempurna. Ini kerana wanita yang menjaga aurat nilai dirinya akan meningkat. Siapa yang tidak menjaga aurat, dia sama seperti barang yang semua orang boleh tengok dan tidak eksklusif. Pergaulan juga perlu dijaga untuk menjadi wanita solehah. Selagi orang tak bernikah dengan kita, jangan biarkan dia sentuh kita sembarangan. We are very expensive item! Jadi jaga solat, aurat dan pergaulan. Kalau tak jaga tiga perkara ini confirm bermasalah”, katanya lagi yang tidak pernah lekang dengan senyuman.

IKLAN

https://www.instagram.com/p/Bon5_-rHJgD/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

“We Are Very Expensive!”- PROF DR MUHAYA Kongsi Ciri-Ciri Wanita Solehah

Selain niat menuju ke arah kebaikan dalam hidup, mempunyai akidah yang tinggi serta menjaga batas pergaulan dan menutup aurat, ciri wanita solehah itu akan lengkap sekiranya mempunyai kelembutan dalam dirinya.

“Mempunyai keperibadian dan akhlak yang lemah lembut akan membuatkan diri seseorang wanita itu lebih disayangi oleh Allah. Kalau tidak mempunyai sifat yang lemah lembut, takut nanti Allah tidak sayang. Jadikan kelembutan itu sebagai tujuan dalam kehidupan anda”, jelas isteri kepada Dr Azmi Jamion ini.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI