Kemunculan penyanyi Ed Sheeran sememangnya mencipta fenomena tersendiri sekitar awal tahun 2000. Penyanyi yang popular dengan lagu-lagu seperti Bad Habitss, Shape Of You, Photoraphs dan banyak lagi juga turut pernah memenangi empat anugerag Grammy termasuk Grammy termasuklah Song Of The Year untuk lagu Thinking Out Loud.

IKLAN

Namun, lagu tersebut dikatakan diciplak dari lagu asal Martin Gaye berjudul Lets Get It on dan isu ini semestinya memberikan impak terhadap perjalanan karier Ed yang berterusan menafikan dakwaan tersebut.

Kes Ciplak Lagu, Kemenangan ED SHEERAN Jadi Inspirasi Pertahankan Kebebasan & Hak Penulis Lagu

Kes Ciplak Lagu, Kemenangan ED SHEERAN Jadi Inspirasi Pertahankan Kebebasan & Hak Penulis Lagu
Kredit foto: Instagram @teddyphotos @rollingstone

Dan hari ini, Mahkamah Amerika Syarikat (AS) memutuskan lagu popular Ed Sheeran, ‘Thinking Out Loud’, bukan satu naskah yang diciplak daripada lagu ‘Let’s Get It On’ yang dihasilkan pada tahun 1973.

Keputusan itu sekaligus menamatkan kes saman pelanggaran hak cipta yang difailkan anak penulis lagu tersebut, Kathryn Townsend Griffin.

Ed Sheeran sifatkan keputusan itu akan membantu melindungi proses kreatif untuk penulis lagu di AS dan seluruh dunia. Beliau sejak awal menafikan mencuri elemen dari lagu ‘Let’s Get It On’ untuk naskah ciptaannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

“Saya gembira dengan keputusan kes ini dan ini bermakna saya tidak akan bersara dari karier saya. Tetapi saya kecewa tuduhan tidak berasas ini dibawa ke mahkamah.

“Kami menghabiskan masa lapan tahun bercakap mengenai dua lagu yang mempunyai lirik, melodi berbeza dan empat kord yang berbeza yang digunakan oleh penulis lagu di seluruh dunia.

IKLAN

Kes Ciplak Lagu, Kemenangan ED SHEERAN Jadi Inspirasi Pertahankan Kebebasan & Hak Penulis Lagu

“Empat kord ini digunakan lebih awal sebelum ‘Let’s Get It On’ ditulis dan akan terus digunakan untuk tempoh yang panjang. Sekiranya juri memutuskan sebaliknya, kami mungkin akan ucapkan selamat tinggal kepada kebebasan bagi penulis lirik,” katanya.

Sebelum ini waris penulis lagu ‘Let’s Get It On’ mendakwa Sheeran, kumpulan Warner Group dan Sony Music Publishing bertanggungjawab ke atas dakwaan pelanggaran hak cipta.

IKLAN

Lagu ‘Thinking Out Loud’, tulisan Ed Sheeran cipta populariti global pada tahun 2014.

Sumber: Astro Awani

***

Majalah Nona juga ada di Telegram. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang –> https://t.me/majalahnona

***

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI