Industri penerbangan hambar sejak wabak COVID-19 menular. Namun tatkala meninjau angkasa, ingatan serta-merta tertumpu pada aktiviti Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia Berhad, Datuk Kamarudin Meranun yang juga penerima Nona Men’s Corporate Award.

Kebetulan sewaktu sesi temu bual ini berlangsung, Datuk Kamarudin dan isteri, Datin Siti Munajat Md Ghazali baru sahaja berlepas ke London. Sekadar mampu berutusan melalui e-mel, wakil dari unit Komunikasi Kumpulan AirAsia ringan tulang membantu.

IKLAN

Syukur, segalanya lancar sebelum tiba-tiba gempar berita Pengasas Bersama AirAsia itu disahkan positif COVID-19 dan terpaksa mendapatkan rawatan di sebuah hospital di sana.

‘Datuk Kamarudin stabil tapi Datin terpaksa bertahan dengan bantuan mesin pernafasan.’ Petik laporan dari sebuah portal terkemuka dari bumi Inggeris.

Seperti dapat merasai kebimbangan warga AirAsia Allstars terhadap keadaan ‘ibu bapa’ mereka, penulis berusaha mengintai khabar lelaki asal Kuala Lumpur itu dari kejauhan, melihat perkembangan kesihatannya yang kian pulih dari semasa ke semasa.

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Datuk Kamarudin ketika berkunjung ke UK

 

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Datuk Kamarudin bersama juara UFC, Khabib Nurmagomedov

 

Berpegang kepada prinsip hidup iaitu mementingkan keseimbangan fizikal dan spiritual juga menjaga hubungan silaturrahim yang baik dengan semua orang, lelaki yang diiktiraf Nona Men’s Corporate Award di acara Nona Superhero Award ini menjadikan Nabi Muhammad SAW sebagai sumber inspirasinya.

“Bagi saya kerja dan keluarga perlulah seimbang. Dalam kesibukan bekerja, kita perlu juga mencari waktu untuk bersama keluarga.

Contohnya apabila terpaksa ke luar negara atas urusan kerja dan apabila berpeluang, saya akan cuba untuk membawa keluarga saya bersama kerana masa yang dapat diluangkan bersama keluarga dalam apa jua keadaan adalah suatu nikmat yang tidak ternilai.” Datuk Kamarudin

 

LELAKI PINTAR

Datuk Kamarudin berkelulusan Diploma Sains Aktuari (UiTM) dan Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian Tinggi (Magna Cum Laude) dalam jurusan Kewangan (1986) serta Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (1987) dari Central Michigan University.

“Sebelum menyertai AirAsia, saya bertugas di Arab-Malaysian Merchant Bank dari 1988 hingga 1993 sebagai Pengurus Portfolio, menguruskan kedua-dua institusi dan dana pelaburan pelanggan individu bernilai tinggi.

Pada tahun 1994, saya dilantik sebagai Pengarah Eksekutif Innosabah Capital Management Sdn Bhd (anak syarikat Innosabah Securities) yang kemudiannya dinamakan semula sebagai Intrinsic Capital Management.”

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Kenangan berbuka puasa di Tanah Suci

 

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Keluarga adalah segala-galanya

 

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Bersama Mufti WIlayah Persekutuan

 

Mudah mesra, senang diajak berbual dan meminati muzik, Datuk Kamarudin juga amat dikenali dengan sifatnya yang merendah diri. Orangnya warak dan senang menghadiri majlis-majlis ilmu kerana kecintaannya terhadap agama.

Tokoh korporat dan keusahawanan hebat ini merupakan teman karib dan rakan niaga Tan Sri Tony Fernandes, yang sama-sama mengambil alih pengurusan AirAsia pada Disember 2001.

Misi dua sahabat itu jelas. Mereka sama-sama mahu menubuhkan sebuah syarikat penerbangan tambang rendah sekaligus merintis tagline ‘Now Everyone Can Fly’.

Dan dari cita-cita polos itu, berkembang menjadi sebuah syarikat disegani di seluruh rantau Asia Pasifik!

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Datuk Kamarudin dan Tan Sri Tony Fernandes

 

“Pada awal permulaan AirAsia, ramai yang beranggapan bahawa model perniagaan kami tidak akan berjaya dan hanya mampu bertahan selama 3 bulan sahaja. Namun kami berjaya membuktikan kami masih bertahan hingga ke hari ini.

Saya percaya when there’s an opportunity and if you strongly believe in it, you should grab it. Ambil peluang dan cuba lakukannya sebaik mungkin kerana you don’t want to live a life with regret!” Datuk Kamarudin

Kini Datuk Kamarudin merupakan Pengasas bersama dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan AirAsia Berhad, yang bertanggungjawab membangunkan strategi menyeluruh bagi syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia, ahli lembaga pengarah penerbangan tambang rendah jarak jauh AirAsia X Berhad, selain memegang jawatan Ahli Lembaga Pengarah bagi pasukan bolasepak Red Giants Selangor dan Yayasan Anugerah Sains Mahathir.

 

IKLAN

PANDEMIK

Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia terpaksa berdepan cabaran paling besar dalam sejarah. Ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kebanyakan negara melaksanakan sekatan perjalanan serta menutup pintu masuk antarabangsa, industri pelancongan dan penerbangan lumpuh sama sekali.

Saat itu, ramai bertanya… Mampukah Kumpulan AirAsia terus bertahan dengan pendapatan yang menjunam, prestasi merosot dan keuntungan menyusut?

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Optimis dengan masa depan

 

“Pandemik COVID-19 adalah satu pengalaman yang sukar dilupakan kerana ia mengejutkan industri penerbangan di seluruh dunia dan merupakan cabaran yang tidak pernah dilalui oleh siapapun.

Namun setiap cabaran ada hikmah disebaliknya kerana ia akan membuka mata kita untuk belajar menjadi lebih kreatif dan kritis untuk mengatasi apa jua masalah yang dihadapi dengan usaha, tawakal dan izin Allah SWT.

Sebagai contoh, walaupun strategi pendigitalan perniagaan AirAsia sebenarnya telah bermula sejak 2018 iaitu lama sebelum pandemik melanda lagi, AirAsia telah menggunakan tempoh PKP untuk menggandakan usaha dan menggerakkan seluruh tenaga kakitangan kami untuk menjayakan projek pendigitalan ini sehingga lahirnya AirAsia Super App.

Pada masa yang sama kami juga telah menubuhkan sebuah aplikasi yang dinamakan IKHLAS. Aplikasi IKHLAS ini adalah satu cabang platform lifestyle patuh shariah dibawah AirAsia yang menawarkan kemudahan untuk masyarakat melaksanakan ibadah zakat, sedekah, infaq jumaat, qurban dan aqiqah.

Disamping itu, IKHLAS juga menawarkan pakej haji dan umrah serta platform jual beli atas talian untuk pelbagai produk yang bukan sahaja sesuai untuk masyarakat Muslim tetapi juga untuk semua.

IKLAN

Seterusnya IKHLAS juga bergiat aktif bersama badan-badan NGO, peniaga kecil dan sederhana dengan menjalankan aktiviti bantuan kemanusian bagi mereka yang memerlukan. Aplikasi IKHLAS ini bergerak seiring dan saling melengkapkan dengan AirAsia Super App.

Kejayaan Gelembung Perjalanan Langkawi juga mengajar kami mengenai beberapa perkara, antaranya semua tetamu telah biasa dengan pematuhan SOP dan sedia memberikan kerjasama untuk semua inisiatif kami seperti self check-in dan baggage drop.

Warak, Penyayang & Family Man, Ini Peribadi Sebenar Big Boss AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun Yang Ramai Tak Tahu!
Antara momen kenangan Datuk Kamarudin

 

Walaupun pandemik ini merupakan episod yang sangat perit sebenarnya, bukan sahaja bagi AirAsia tetapi keseluruhan industri penerbangan, namun kami percaya industri penerbangan dan pelancongan secara amnya akan kembali pulih secara berperingkat, bermula dengan pembukaan sektor domestik dan diikuti penerbangan antarabangsa tidak lama lagi.” Datuk Kamarudin

 

NORMA BAHARU

Bekerja dalam suasana norma baharu turut memudahkan Datuk Kamarudin menguruskan pelbagai tugasan di mana-mana sahaja.

“Sudah tentu fleksibiliti ini memberikan kelebihan kepada semua terutamanya kepada saya dan kakitangan kami yang sudah berkeluarga.

Sebagai contoh, saya dapat menjalankan tanggungjawab saya untuk mempengerusikan mesyuarat syarikat secara dalam talian walau dimanapun saya berada.

Walau bagaimanapun, jika berkesempatan sudah tentu saya akan ke pejabat untuk bertemu dengan kakitangan kami khususnya yang bekerja didalam bidang operasi di lapangan terbang.

Di samping itu, kita tidak harus melihat bencana COVID-19 ini sebagai suatu penamat. Sebaliknya lebih kepada peluang yang ada hikmah disampingnya. Oleh itu, penjanaan idea baru adalah sesuatu yang penting dalam usaha kita untuk mengharungi cabaran COVID-19 ini.

Sentiasa bersyukur dalam apa jua yang berlaku dan insyaAllah kita akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengharungi sebarang cabaran.”

Di akhir perbualan, Datuk Kamarudin sempat menitipkan nasihat bahawa ilmu dan keikhlasan adalah sesuatu yang penting untuk berjaya di dalam kehidupan dan kerjaya.

“The more you seek knowledge, the more you will find something that you don’t know. Carilah ilmu dan beri ilmu secara ikhlas.”

 

Penulis & Penyelaras: Norzalina Mohd Alias
Foto: AirAsia

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI