Setiap orang mahu sihat dan bebas daripada penyakit. Tapi realitinya, harga untuk makanan sihat sangat mahal, begitu juga kos yang tinggi untuk menguruskan badan atau rawatan mengubati penyakit di hospital. 

Jadi cara terbaik untuk kekal kurus dan sihat adalah dengan bersederhana. Ikuti 10 cara mudah dan murah ini yang pasti berkesan untuk anda.

IKLAN

(1) Tidur Awal

Badan manusia berupaya membaiki sendiri setiap kali kita tidur pada malam hari. Proses membaik pulih badan selalunya lebih efisien jika waktu tidur adalah sama.

Masalah tidur tak menentu, lambat laun boleh mendatangkan mudarat. Jadi penting untuk kita tidur awal sebagai langkah paling mudah mengelakkan penyakit.

(2) Bersarapan Pagi

Majoriti orang yang tidak bersarapan akan merasa sangat lapar pada sebelah petang dan malam. Makan pada malam hari boleh mengganggu proses kebiasaan badan akibat keperluan proses pencernaan makanan yang tidak konsisten.

Ini menyebabkan banyak makanan disimpan sebagai lemak seterusnya menyebabkan seseorang yang meninggalkan sarapan makan lebih banyak daripada kebiasaan.

(3) Senaman 

Badan perlu bergerak untuk membakar kalori dan lemak terkumpul serta membantu badan mengagihkan keperluan nutrisi secara lebih efisien ke bahagian tertentu mengikut keperluan.

Berjalan, melompat tali atau regangan berterusan selama 30 minit sehari (setiap pagi) secara berterusan lebih digalakkan berbanding membuat senaman agresif tetapi tidak konsisten.

(4) Jaga Pemakanan

Tidak semua orang menyukai sayur namun cara paling mudah untuk sihat dan kurus adalah makan banyak sayuran. Berhenti makan makanan yang memudaratkan, kurangkan pengambilan daging merah serta sukat gula dan garam agar tidak berlebihan.

Ingat, pemakanan yang sihat akan menyebabkan semua risiko berkaitan masalah kesihatan diri dikurangkan.

(5) Ambil Makanan Tambahan

IKLAN

Jika anda bukan seorang yang mengamalkan cara pemakanan seimbang, pengambilan makanan tambahan adalah cara paling mudah mengekalkan kesihatan.

Sesetengah vitamin dan mineral penting untuk melawan penyakit, dan jika anda tidak berselera makan sayur, kekacang dan buah-buahan sekurang-kurangnya sekali dalam setiap hari ambillah multivitamin atau makanan kesihatan organik.

(6) Jangan Berlapar

Seharusnya anda makan ketika baru terasa lapar, kunyah secara perlahan dan ini membolehkan anda mengawal pemakanan secara lebih baik.

Badan boleh menyerap nutrien secara lebih baik jika ketiga-tiga elemen penting karbohidrat, lemak tidak tepu dan protein diambil bersama.

(7) Kawal Tekanan

IKLAN

Tekanan selalu menjadi punca penyakit. Elakkan sumber stres dan elakkan berfikir dengan banyak tentang sesuatu perkara. Wujudkan keseimbangan dalam semua perkara, ada masa untuk kerja, untuk keluarga dan untuk diri sendiri.

(8) Buat Pemeriksaan Kesihatan

Selalu sihat tidak bermakna anda betul-betul sihat secara dalaman. Lakukan pemeriksaan kesihatan seperti tekanan darah, kandungan kolesterol dan lain-lain secara berjadual.

Untuk wanita, beberapa ujian klinikal perlu dilakukan dalam setiap fasa kehidupan anda seperti ujian Pap Smear, Mammogram dan sebagainya.

(9) Selalu Utamakan Keselamatan

Sihat tidak bermakna kebal. Jadi jaga tindakan kita untuk keselamatan diri dan orang tersayang. Tak berbaloi jika kita bersungguh-sungguh menjaga kesihatan tapi masih memandu laju apabila membawa kereta. Malang memang tak berbau tapi usahalah untuk mengelakkannya sebaik mungkin.

(10) Kuatkan Dalaman

Kesihatan emosi dan rohani juga penting untuk dalaman kita. Dekatkan diri dengan ajaran Islam, patuh pada suruhan-Nya, rajin lakukan amalan sunat dan bersahabat dengan masjid dapat merawat jiwa serta memberi ketenangan yang dicari. Norzalina Mohd Alias

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI