Kepincangan komunikasi dan masalah bercakap hati ke hati sering menjadi punca perbalahan rumah tangga. Kadang-kadang perkara yang berbangkit bukanlah pelik tetapi cara dan waktu berbincang itu yang ‘tidak kena’.

Sedangkan lidah lagikan tergigit, ini pula suami isteri. Datuk Dr Fadzilah Kamsah berkongsi cara isteri berbincang dengan suami tanpa mencuit perasaannya.

IKLAN

“Kata-kata kalian itu biasanya tajam berbisa. Ditambah lagi dengan intonasi yang nyaring memang buat telinga suami jadi panas.

Jika ada yang tak puas hati atau nak suarakan sesuatu, tunggulah keadaan sesuai dan reda. Bukan masa suami pulang kerja, sedang berpenat lelah itu, kalian tabur segala-gala isi yang terbuku lama.

Masa itu, jika silap percaturan memang boleh perang besar atau kalau jenis suami tak kesah, waktu itulah dia buat tak peduli sahaja.

Maka, luahan kalian hanya tinggal bebelan yang tiada kesan pun pada kebaikan rumah tangga. Petua terbaik untuk berbincang dengan suami adalah tiga waktu ini.” Datuk Dr Fadzilah Kamsah

3 Waktu Ideal Berbincang Dengan Pasangan, Pesanan Dr Fadzilah Kamsah Buat Suami Isteri

 

3 Waktu Ideal Untuk Berbincang Suami Isteri

 

1.Selepas solat berjemaah

Waktu sudah berdoa dan bersalaman, waktu inilah suasana harmoni dan tenang. Boleh suarakan dengan penuh adab dan halus. Pasti suami dengar.

 

IKLAN

2. Selepas makan bersama

Waktu perut sudah kenyang, hati pun jadi senang. Masa ini boleh suarakan dengan berhemah dan lemah lembut.

 

3. Sebelum tidur

Waktu sebelum lelapkan mata, budayakan memohon maaf pada suami. Kemudian tegurlah apa yang perlu. Masa itu, bila suasana tenang dan senyap, suami mungkin dengar.

IKLAN

Tetapi kalau sudah mengantuk tu, tak boleh buat apa. Kena praktis cara pertama atau kedua.

 

3 Waktu Ideal Berbincang Dengan Pasangan, Pesanan Dr Fadzilah Kamsah Buat Suami Isteri

 

Komunikasi dalam rumah tangga jangan dipandang remeh, ia memang perlu dijaga. Suami mahupun isteri kena bijak melihat waktu dan tempatnya juga. Agar yang disampaikan harmoni dan tidak melukakan hati mana-mana pihak.

Ingat, bahagia bukan sehari dua sahaja. Kita nak bahagia sampai syurga.

Sumber: Facebook Datuk Dr Fadzilah Kamsah

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI