Tak terurus, serabai dan selekeh, selain selalu muram dan berfikiran negatif adalah ciri-ciri orang murung yang selalu kita bayangkan. Tapi di alam realiti, mereka sebenarnya nampak biasa saja. ‘Kebiasaan’ inilah yang membunuh dan lebih dahsyat impaknya.

Kemurungan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tetapi lebih ramai wanita mengalami kemurungan berbanding lelaki. 15-25% kaum wanita boleh mendapat penyakit ini. Purata umur pula adalah 40 tahun dengan 50% daripadanya mengalami kemurungan berumur antara 20-50 tahun. Kemurungan juga boleh berlaku di kalangan kanak-kanak dan orang tua. Ia juga kerap berlaku terhadap golongan duda, janda dan balu berbanding individu yang berkahwin.

IKLAN

Menurut Debra Kissen dari The Light on Anxiety CBT Treatment Center, berikut adalah mitos biasa tentang kemurungan yang selalu disalah tafsir.

(1) Penghidap tekanan kelihatan selekeh

5 Mitos Tentang Kemurungan, Perangai Pendam Masalah Rupanya PUNCA WANITA Sakit Jiwa!

Tekanan perasaan selalu digambarkan begini… Anda cuma terbaring di atas sofa, menangis histeria dalam baju tidur dan tak mempedulikan diri sendiri. itu mitos belaka.

Sebenarnya, banyak orang kemurungan masih mampu ‘berfungsi’ secara normal. Mereka mampu bekerja dan memakai pakaian biasa dengan tahap kebersihan normal, terang Kissen. Tapi jauh di sudut hati, mereka berjuang dengan perasaan tanpa harapan, kurang nikmat bergembira dan kurang bertenaga. Ia ketara sampai mudah dikesan orang lain.

(2) Semua orang murung dengan cara yang sama

5 Mitos Tentang Kemurungan, Perangai Pendam Masalah Rupanya PUNCA WANITA Sakit Jiwa!

Tak semua orang menghadapi kesedihan serupa. Kemurungan juga bukan seperti iklan di televisyen, di mana suasana nampak selalu mendung dan penghidapnya kelihatan selalu muram.

Kebenarannya, ia boleh diekspresikan dalam pelbagai cara dan mereka yang murung tak semestinya kelihatan muram. Anda pasti terkejut kerana orang yang kelihatan bahagia mungkin sebenarnya sedang menderita kemurungan!

(3) Bersikap positif akan menghilangkan kemurungan

Kita percaya bahawa kemurungan boleh diatasi dengan sikap positif. Sokongan kawan-kawan dan keluarga dirasakan mampu membantu penghidapnya melihat sisi kehidupan ini dari perspektif berbeza. Tidak semestinya.

IKLAN

Kemurungan lazimnya berlangsung dalam satu tempoh masa, diikuti beberapa tahap ‘kejatuhan’ serta kemerosotan daya konsentrasi atau kognitif. Dalam kata lain, hampir semua penghidap akan mengalami perasaan tertekan yang maha hebat selama beberapa hari. Antaranya sakit otak, hilang minat terhadap aktiviti kegemaran dan sebagainya.

Terang Kissen lagi, orang luar mungkin fikir bahawa kemurungan boleh diatasi dengan cepat dan mudah tapi tidak sebenarnya. Hanya penghidap saja yang tahu bagaimana perasaan melaluinya.

(4) Pengambilan ubat antidepresen akan membunuh personaliti anda

Telan ubat anti-kemurungan? Euuwww, mungkin kita anggap golongan yang mengalami kemurungan ni akan hilang personaliti diri atau jadi macam zombie!

Salah. Pengambilan ubat-ubatan yang betul mampu membuatkan penghidapnya rasa lebih normal dan menjadi diri sendiri. Secara tak langsung, ia membuat mereka rasa berpijak di bumi nyata.

IKLAN

(5) Bantuan diperlukan untuk sepanjang hayat

5 Mitos Tentang Kemurungan, Perangai Pendam Masalah Rupanya PUNCA WANITA Sakit Jiwa!

Fikir penghidap murung perlu berjumpa pakar terapi buat selama-lamanya?

Untuk sesetengah kes, kadang-kadang ia boleh diatasi dalam perjumpaan sekali dua saja. Mendapatkan terapi bukanlah perkara utama, tapi bantuan luaran sebenarnyalah yang mampu membantu penghidap melalui fasa kemurungan dengan lebih mudah.

Punca Murung

(a) Faktor psikososial

  • Masalah sosial seperti menjadi mangsa penganiayaan, penderaan fizikal atau seksual, kematian orang tersayang, putus cinta, kesempitan wang, gagal dalam pekerjaan, pelajaran dan lain-lain lagi. Masalah sosial ini mungkin telah lama dialami tetapi masih menjadi memori kepada pesakit dan boleh mencetus kemurungan.
  • Cara menyelesaikan masalah: Kemurungan lebih mudah berlaku di kalangan individu yang tidak tahu cara yang baik untuk menyelesaikan masalah. Individu yang mempunyai Coping Strategy dan problem solving technique yang betul dan produktif lebih mudah menangani masalah dan kurang risiko untuk murung.
  • Personaliti: Tiada satu personaliti tertentu yang menyebabkan individu mendapat kemurungan, tetapi terdapat individu yang mempunyai personaliti tertentu seperti terlalu obsesif (terlalu teliti, bercita-cita tinggi), dependent (bergantung kepada orang lain dan non-assertive – tidak mampu menegakkan hak sendiri) yang mudah mendapat kemurungan.

(b) Faktor biologi

  • Ketidakseimbangan neurotransmitter (seperti serotonin, noradrenalin, dopamin) dan reseptor ( seperti reseptor 5 HT2, ) yang penting dalan fungsi otak dan saraf.
  • Ketidakseimbangan regulasi hormon seperti hormon kortisol dan tiroid.
  • Patologi di otak seperti dilatasi ventrikel, patologi limbik sistem, prefrontal dan basal ganglia.
  • Faktor genetik.
  • Jangkitan virus di awal kelahiran atau di peringkat janin.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI