Proses kehamilan dan melahirkan anak sememangnya menjadikan seseorang wanita itu cukup sempurna kejadiannya.

IKLAN

Pun begitu, proses ini tentu sekali mengubah penampilan fizikal kita. Contohnya perubahan bentuk badan, kesan regangan kulit, saiz payudara yang membesar dan kondisi vagina selepas bersalin.

Buat pasangan berkahwin, bahagian sulit merupakan aset yang sangat penting untuk suami. Tapi beberapa perubahan ini adalah hakikat yang mesti pasangan anda terima selepas ia melalui trauma bersalin yang menyakitkan.

5 Perubahan Badan Selepas Isteri Melahirkan Anak, Kaum Suami Jangan Buat-Buat Hairan Pula

(a) Perubahan Warna

Warna bahagian sulit anak gadis dengan wanita yang pernah melahirkan anak tentu sekali jauh berbeza. Hal ini disebabkan luka atau regangan kulit pada kawasan tersebut sewaktu bersalin. Anda akan dapat melihat perubahan warna yang ketara di bahagian vulva dan juga labia yang berubah kehitaman.

(b) Lebih lebar dan longgar

Tidak perlu mempertikaikan mengapa bahagian sulit isteri tidak seketat dahulu. Proses melahirkan anak bukanlah proses yang mudah, malah kesakitannya bersamaan 20 tulang yang dipatahkan serentak.

Apabila mengeluarkan bayi dari dalam perut melaluinya, tentu akan menyebabkan ia melebar. Otot-otot di kawasan itu juga turut longgar. Namun ia akan beransur-ansur sempit semula selepas setahun melahirkan, jadi kerapkan berlatih senaman Kegel untuk menguatkan lantai pelvis.

IKLAN

(c) Terasa ngilu

Ramai wanita yang mengeluh tentang rasa ngilu ini. Ia berlaku disebabkan kesan luka episiotomi iaitu potongan yang dilakukan di kawasan perineum agar bukaan lebih luas untuk bayi keluar. DIsebabkan itu, proses berpantang amat penting untuk penyembuhan bahagian sulit namun ia masih boleh menyebabkan ngilu sewaktu sesi bersama.

5 Perubahan Badan Selepas Isteri Melahirkan Anak, Kaum Suami Jangan Buat-Buat Hairan Pula

IKLAN

(d) Kekeringan

Selepas melahirkan, bahagian sulit akan terasa kering disebabkan penurunan hormon estrogen dalam fasa penyusuan anak. Bantuan produk pelincir sangat penting untuk keselesaan pasangan ketika bersama, selain mengurangkan rasa pedih yang mungkin dialami.

(e) Pendarahan

Pendarahan ini mungkin berupa campuran darah, cecair dan lendir yang sering disebut nifas. Darah yang keluar berasal daripada rahim dan tempoh pembersihan bahagian sulit biasanya berlangsung selama 40 hari atau 6 minggu. Ia adalah normal dalam tempoh tersebut.

Demikianlah 5 perubahan yang biasanya terjadi pada badan wanita selepas melahirkan. Jangan tergesa-gesa membeli produk yang suka memperdayakan pengguna dengan kata-kata manis untuk mengembalikan rupa fizikal kerana ini adalah lumrah seorang ibu. Semoga bermanfaat.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI