Bagi individu yang terlalu fokus dengan kerja dan dalam usaha untuk membina kerjaya sedikit sebanyak sikapnya itu akan memberi kesan terhadap pasangan. Mungkin ada pasangan yang tidak kisah dan sentiasa memberikan sokongan namun berapa ramai pula yang terpaksa memendam rasa akibat kurangnya perhatian.

IKLAN

Ada yang terpaksa ‘mengalah’ di tengah jalan kerana tidak mampu lagi mempertahankan hubungan akibat jarang berjumpa mahupun berkomunikasi. Namun bagi yang masih bertahan atas rasa cinta dan sayang, 8 kunci utama ini boleh dipraktikkan agar kekal bahagia bersama pasangan yang kuat kerja ini.

Pasangan Kuat Kerja, Pegang 8 Kunci Utama Ini Agar Hubungan Sentiasa MekarMEMAHAMI
Sebelum melayan emosi, sebaiknya tanyakan dulu alasannya yang terlalu fokus dengan kerja. Bercakaplah baik-baik, dari hati ke hati. Tanya pasangan mengapa sering tidak mempedulikan anda. Mungkin pasangan anda mempunyai alasan logik yang memaksa dirinya untuk memberi perhatian 100% terhadap kerja.

RANCANG MASA BERKUALITI BERDUA
Kalau susah sangat untuk luangkan masa bersamanya, apa kata anda buat jadual khas. Berbincanglah dengan pasangan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu hari untuk masa berkualiti berdua. Ingat, sepakat membawa berkat. Kalau nasib anda baik mungkin boleh dapat lebih daripada satu hari kan? Pastikan pasangan melupakan seketika segala hal kerjanya ketika meluangkan masa bersama. Cara ini membantu menjadikan hubungan anda berdua lebih sihat.

Pasangan Kuat Kerja, Pegang 8 Kunci Utama Ini Agar Hubungan Sentiasa MekarLUAH PERASAAN
Agar komunikasi terjaga dengan baik, usahakan untuk meluahkan hal-hal yang berbangkit. Contohnya kesan terlalu fokus dengan kerja akan menjejaskan masa berkualiti bersama keluarga mahupun diri sendiri. Luahkan sepenuhnya dari hatid agar dirinya sedar dan tahu bagaimana perasaan anda ketika itu.

SABAR
Kunci sukses ialah sabar. Ia juga sangat penting dalam hubungan suami isteri. Jika pasangan anda sering bekerja di luar kawasan dan sukar untuk mempunyai masa berkualiti berdua, luahkan kepada pasangan secara baik. Buat senarai prioriti iaitu ketika pasangan berada dekat dengan anda dan juga ketika ketiadaannya. Ia dapat membantu anda berhadapan dengan pasangan yang terlalu kuat kerja.

IKLAN

RAJIN BERTANYA APA YANG DIPERLUKAN
Mungkin pasangan anda betul-betul sibuk. Salah satu cara terbaik menghadapi kesibukan itu ialah dengan bertanya. Tanya pasangan, anda perlu bersikap bagaimana dan apa yang dia perlukan dari anda. Cara ini dapat membantu mengeratkan hubungan anda berdua.

Pasangan Kuat Kerja, Pegang 8 Kunci Utama Ini Agar Hubungan Sentiasa MekarINGATKAN PASANGAN
Di saat anda sedang berusaha menyelami ‘kehidupan sibuk’ pasangan, anda juga perlu mengingatkannya agar tahu untuk menyeimbangkan antara kehidupan dengan kerja. Kemungkinan besar pasangan anda tidak menyedari bahawa pentingnya memberikan sedikit ruang waktu hanya sekadar untuk berbincang dengan anda.

IKLAN

TERIMA PASANGAN SEADANYA
Jika anda tidak berjaya mengubah sikapnya dan keadaan ini masih berlanjutan terimalah pasangan seadanya. Tetapi ingat, menerima bukan bermaksud membiarkan sahaja pasangan memperlakukan anda begitu. Ini hanyalah satu kesepakatan dengan diri anda sendiri agar dapat menjalani kehidupan dengan tenang setiap hari.

FOKUS DENGAN DIRI SENDIRI
Dunia anda bukanlah hanya untuk pasangan. Di saat anda sedang berusaha untuk memahami dirinya, carilah kesibukan sendiri agar anda tidak terlalu memikirkannya. Fokus terhadap kerjaya anda termasuk melakukan hobi, berjumpa dengan rakan-rakan baik atau bersama ahli keluarga.

Kesimpulannya, sebuah hubungan perlu ada kepercayaan dan keinginan daripada kedua belah pihak untuk menyuburkan lagi rasa cinta. Kalau hanya sebelah pihak sahaja yang berusaha untuk mempertahankannya maka sukarlah untuk menjaga keutuhan hubungan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI