Apabila berpisah dan si dia memperlakukan anda dengan buruk atau menyakitkan, ia adalah tindak balas semula jadi untuk marah. Namun sampai bila mahu menyalahkan, bersedih atau terbawa-bawa perasaan? Tiba masanya untuk move on dengan tip ini.

(1) Sekadar berkawan

IKLAN

Cuba lakukan seketika bahawa anda boleh hidup sendiri tanpa perlu berteman. Mengekalkan bekas teman lelaki sebagai kawan mungkin bukan satu kematangan pada diri sendiri jika anda tidak bijak mengawal emosi dan menjaga diri.

Mungkin ada yang berpendapat, mengekalkan persahabatan itu adalah satu jalan pendamaian yang baik kepada kedua-dua pihak. Benar, tetapi untuk berlakunya secara tulen amat sukar, keadaan ini memerlukan satu jangka waktu untuk yang panjang agar tidak ada pihak merasakan sakit. Jangan mudah terdedahkan diri anda yang sudah terluka dengan sesuatu yang lebih menyakitkan.

Boleh berkawan tetapi mungkin selepas satu waktu tempoh yang panjang setelah hati masing-masing terubat dan sekadar berkawan untuk elak bermusuhan tetapi sebaiknya tidak terlalu rapat sepertinya seorang sahabat untuk berkongsi kisah hati dan perasaan.

Jika hati anda tidak boleh menerima keadaan ini, sebaiknya jangan terus berhubung sebagai kawan dan masing-masing meneruskan kehidupan peribadi sendiri tanpa mengambil tahu perihal antara satu sama lain lagi.

(2) Bukan sebuah impian

Dalam satu perhubungan, biasanya perpisahan itu berlaku dengan bersebab. Ia jarang sekali berlaku jika hanya perkara tersebut isu kecil ditimbulkan sehingga berlakunya pergaduhan dan perpisahan. Cuba tulis atau senaraikan sebab-sebab perpisahan itu dan impian yang pernah dijanjikan dalam perhubungan tetapi sayangnya tidak kesampaian. Ia pasti menyakitkan apabila segala-galanya itu telah dikhianati.

Dengan menulis segala setiap perkara yang menyakitkan hati anda, baca untuk diri sendiri berusaha untuk melupakan segala kenangan itu sehingga perasaan yang menyakitkan itu hilang dan anda dapat menerima bahawa semuanya ini telah terjadi dan tidak mampu diperbaiki. Mungkin dia bukan insan yang diimpikan untuk memenuhi segala impian anda.

Keadaan ini pada awalnya mungkin membuat anda marah tetapi ia sebenarnya melibatkan proses penyembuhan untuk memaafkan dan melupakan, tetapi untuk melepaskan sesuatu anda harus terlebih dahulu mengakui dan menerima bahawa perkara ini pernah terjadi dalam hidup anda.

(3) Berdamai dengan masa lalu

Kemarahan membantu anda menyedari keadaan yang tidak baik itu untuk berada dalam hidup anda dan ke arah proses perpisahan daripada hubungan yang tidak sihat. Tetapi apabila kita berpegang kepada kemarahan dan kebencian dari pengalaman masa lalu, sukar untuk membawa kita meneruskan kehidupan lebih baik di masa hadapan.

IKLAN

Apabila seseorang mengkhianati kepercayaan yang anda berikan, ia menyakitkan. Keadaan ini sukar untuk anda bergerak maju menguasai hidup yang lebih baik. Belajar untuk memaafkan dan membuat perdamaian dengan perkara-perkara yang berlaku pada masa lalu dan lebih mudah apabila anda mengambil fokus anda dari peristiwa-peristiwa yang berlaku pada perspektif orang yang terlibat. Mungkin benar memaafkan orang lain nampak mudah, tetapi sejauh mana memaafkan disertakan dengan keikhlasan itu dapat diberikan kerana setakat maaf sahaja tidak mencukupi untuk anda lebih tenang dan bahagia.

Sekiranya anda mendapati diri anda masih bersembunyi dengan kemarahan atas sesuatu yang dilakukan oleh orang lain, cuba tarik semula sifat-sifat baik yang anda lihat di dalamnya dan mengakui bahawa kita semua mempunyai kelemahan dan kita semua membuat kesilapan. Maafkanlah dengan keikhlasan… Ketahuilah baik untuk tetap mencintai mereka.

(4) Cinta tidak pernah salah

Apabila seseorang datang ke dalam hidup anda yang membolehkan anda berpeluang untuk mengalami cinta, itu selalu menjadi hadiah sejati. Walau bagaimanapun, sebahagian daripada kematangan mengiktiraf bahawa cinta dengan sendirinya tidak selalu cukup untuk membuat kerja dalam perhubungan. Banyak faktor dan keadaan lain, seperti masa, keserasian, atau pilihan yang kita buat, memainkan peranan penting dalam sama ada hubungan boleh berkembang dan terus dipertahankan.

IKLAN

Hubungan yang tidak berfungsi tidak selalu tentang mengakhiri cinta yang anda rasa. Kadang-kadang satu-satunya cara untuk melepaskan adalah mencintai seseorang yang cukup untuk menginginkan yang hanya terbaik untuknya walaupun itu bermakna pentingkan diri sendiri.

Terdapat banyak bentuk cinta, dan ia mempunyai keupayaan untuk beralih, berkembang, dan berubah dari semasa ke semasa. Biarkan cinta romantis yang anda rasakan berevolusi menjadi sejenis cinta yang merangkumi kepedulian dan belas kasihan bagi seseorang yang mempunyai tempat yang penting dalam hidup anda. Ini akan membantu memudahkan proses penyembuhan.

Kesakitan yang hebat yang kita rasakan apabila perhubungan berakhir mempunyai kaitan dengan kehilangan yang kita inginkan. Menyedapkan keadaan dengan dasar kasihan itu sebagai peralihan dan bukannya kerugian boleh mengurangkan beberapa kecederaan. Kebenaran adalah hubungan yang ada dalam hidup kita selama-lamanya. Mereka berada di dalam kenangan kita, dalam perasaan yang kita miliki ketika kita memikirkannya, tentang siapa kita setelah tidak bersama mereka dan pengajaran yang kita ambil dari mereka untuk kita meneruskan kehidupan lebih baik.

(5) Lebih suka diri anda

Akhirnya, cintailah diri sendiri. Bagi sesetengah pihak, ini adalah bahagian paling sukar. Percaya bahawa anda berhak berada dalam hubungan yang penuh kasih dengan seseorang yang berkongsi nilai-nilai anda dan memperlakukan anda dengan baik, memerlukan anda melihat diri anda dalam cahaya yang positif. Tetapi sewajarnya, anda tidak boleh mengharapkan orang lain untuk memperlakukan anda lebih baik daripada anda merawat diri anda.

Anda mungkin merasakan bahawa ada perkara yang anda boleh lakukan secara berbeza, tetapi tidak mungkin untuk mengetahui apa hasil yang berbeza. Menyalahkan diri sendiri dengan hanya membawa emosi negatif, hanya akan menangguhkan proses penyembuhan. Sebaliknya, pilih untuk menjadikan kesakitan menjadi keuntungan. Setiap hubungan, jika kita membiarkannya, dapat mengajar kita sesuatu tentang diri kita sendiri dan memberi kita kejelasan yang lebih jelas mengenai apa yang kita perlukan untuk menjadi bahagia. Mengakui peranan anda dalam apa yang salah dengan hubungan boleh menjadi bahagian penting dalam proses pembelajaran.

Apabila dua orang berada dalam hubungan, mereka mewujudkan dinamik dan apa saja yang berlaku, kedua-duanya menyumbangkannya dalam beberapa cara. Apabila anda mempunyai wawasan untuk memahami peranan anda, anda akan berada dalam kedudukan untuk melakukan sesuatu yang berbeza. Sekiranya anda percaya bahawa ini mungkin berguna untuk membuat perubahan tertentu dalam tingkah laku anda sendiri, seperti belajar menetapkan sempadan yang lebih baik atau meningkatkan kemahiran komunikasi anda, kemudian merangkul peluang anda untuk melakukan ini supaya hubungan seterusnya dapat menjadi lebih menakjubkan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI