Melihat senario masa kini, terlalu banyak produk pelangsingan dan ubat-ubatan kesihatan dijual di pasaran. Dengan menggunakan strategi pemasaran yang menarik, pastinya pengguna yang melihat iklan produk berkenaan terpengaruh untuk membeli dan mencuba keberkesanannya.

Yang menjadi persoalan, adakah produk dan ubat-ubatan ini memang baik untuk kesihatan atau sebaliknya.

IKLAN

Prihatin terhadap nasib pengguna, seorang ahli farmasi sudi berkongsi infomasi dan butiran produk yang patut dijauhi. Jelas Mohammad Aswandy Adenan, senarai produk yang dinyatakan berikut tidak berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia selain telah dianalisa dan dikesan mengandungi bahan terlarang.

======================

Bahaya atau tidak menggunakan produk ini? Skrip inilah yang saya selalu ulang dimana-mana tempat yang saya pergi sama ada ceramah, berdikir, berbusking, temu ramah di radio mahupun di TV serta hebahan di media sosial.

Ahli Farmasi Dedah RATUSAN Senarai Produk & Ubat TAK BERDAFTAR! Stop Makan Mulai Hari Ini

Ubat tidak berdaftar amat tidak digalakkan penggunaannya atas dua alasan ini. Pertama produk tidak berdaftar ini biasanya tidak pernah dianalisa oleh mana-mana pihak terutama Kementerian Kesihatan Malaysia. Kita khuatir ianya dikilangkan di tempat yang tidak mengikut standard yang membawa risiko pencemaran dan lain-lain lagi.

Ahli Farmasi Dedah RATUSAN Senarai Produk & Ubat TAK BERDAFTAR! Stop Makan Mulai Hari Ini

Selain itu juga kita bimbang ianya dicampur dengan bahan terlarang demi memberi kesan segera dan melariskan penjualan semata-mata. Biasanya bahan terlarang ini terdiri dari ubat terkawal ataupun racun berjadual contohnya seperti steroid dan lain-lain lagi. Ubat terkawal/racun berjadual ini hanya boleh dibekalkan oleh doktor ataupun ahli farmasi melalui preskripsi daripada doktor.

Ahli Farmasi Dedah RATUSAN Senarai Produk & Ubat TAK BERDAFTAR! Stop Makan Mulai Hari Ini

Penggunaan ubat tidak berdaftar yang telah dicampurpalsu bahan terlarang ini menyebabkan pengguna ‘terpaksa rela’ menelan ‘bahan terlarang’ a.k.a steroid/racun berjadual tanpa sedar dan tanpa pemantauan serta dos/sukatan yang betul daripada mereka yang berkelayakan yang mungkin mengundang risiko masalah kesihatan yang lain dan mungkin mengundang maut.

Senarai produk bahaya terbaru ini saya ambil dari laman sesawang Bahagian Regulatori Farmasi Negara di link ini http://npra.moh.gov.my/…/…/adulterated-products-unregistered

IKLAN

Ahli Farmasi Dedah RATUSAN Senarai Produk & Ubat TAK BERDAFTAR! Stop Makan Mulai Hari Ini

Di sini saya nasihatkan agar semua pengguna menyemak ubat yang digunakan sama ada diluluskan KKM atau tidak. 2 ciri mudah ubat yang berdaftar dengan KKM, pertama ada nombor MAL & kedua ada hologram meditag. Luangkan seminit untuk membuat semakan ini demi kesihatan anda.

Kenapa pula kita disuruh menggunakan ubat yang diluluskan KKM? Kerana ia dijamin selamat, berkesan & berkualiti oleh kerajaan. Jadilah pengguna bijak yang hanya menggunakan produk terbaik untuk diri sendiri.

Pengguna juga boleh like dan follow untuk mengikuti perkembangan info ubat-ubatan :

IKLAN

1) Cawangan Penguatkuasaan Farmasi Negeri Kelantan
di link https://m.facebook.com/CPFKelantan/

2) Cakna Ubat Anda
di link https://m.facebook.com/caknaubatanda/

3) Cakna Ubat TV
di link https://m.facebook.com/CaknaUbatTV/

Semak dulu sebelum guna ye!

Mohammad Aswady Adenan
Ahli Farmasi
Medical Mthybusters Malaysia

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI