Pergilah merantau ke hujung dunia sekali pun, masakan seorang ibu tetap dikenang sebagai masakan paling sedap di dunia ini.
IKLAN
Air tangan seorang ibu sebenarnya mengalirkan kasih sayang, kesungguhan dan ketulusan yang tidak berbelah bahagi. Si ibu memasak untuk memberi sedangkan tukang masak memasak untuk menerima (keuntungan).
Kerana itu, cuba manfaatkan waktu memasak ini untuk ‘mengikat’ selera dan hati mereka. Nona rangkumkan doa dan amalan zikir langkah demi langkah ini yang boleh anda amalkan sewaktu memasak.
(1) Berwuduk dan solat sunat dua rakaat sebelum memulakan urusan memasak.
(2) Doa masuk dapur iaitu surah Al-Kahfi ayat 10 yang bermaksud, “Ya Tuhan kami, berilah kami rahmat yang besar dari sisi-Mu dan persiapkan petunjuk terhadap urusan kami.”
(3) Doa mengambil beras iaitu surahAn-Nahl ayat 96 yang bermaksud, “Apa yang di sisi-Mu akan lenyap dan apa yang di sisi Allah adalah kekal.”
(4) Doa simpan beras iaitu surah Ali Imran ayat 27 yang bermaksud “Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya.”
(5) Doa memotong sayur atau daging iaitu surah Al-Baqarah ayat 71 yang bermaksud “Musa berkata: “Sesungguhnya Allah berfirman bahawa lembu betina itu adalah lembu betina yang belum pernah dipakai untuk membajak tanah dan tidak pula untuk mengairi tanaman, tidak cacat, tidak ada belangnya”. Mereka berkata: “Sekarang barulah kamu menerangkan hakikat sapi betina yang sebenarnya”. Kemudian mereka menyembelihnya dan hampir saja mereka tidak melaksanakan perintah itu.”
(6) Doa memotong sayur ialah surah Al-Kautsar ayat 1–3 yang bermaksud, “Sesungguhnya kami telah memberikan kepada mu nikmat yang banyak. Maka dirikanlah solat kerana Tuhan mu dan berkorbanlah. Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus.”
IKLAN
(7) Doa meletak kuali atas dapur ialah surah Al-Baqarah ayat 137 yang bermaksud, “Maka Allah akan memelihara kamu daripada mereka. Dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
(8) Mulakan dengan bacaan Bismillah. Dan setiap kali hendak masukkan bahan dalam periuk atau kuali, dahulukan dengan ucap Bismillah untuk mendapatkan keberkatan.
(9) Waktu mengacau masakan, KACAU IKUT LAWAN ARAH JAM. Maksudnya dari kanan ke kiri. Itu sunah Rasulullah.
IKLAN
(10) Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa surah Al-Imran ayat 200 yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman! Sabarlah dan lawanlah sabar, dan bersedialah dan berbaktilah kepada Allah supaya kamu mendapat kejayaan.” Doa ini boleh melembutkan hati ahli keluarga.”
(11) Zikir penyedap sajian yang dimasak ialah selawat dan istighfar sepanjang proses memasak.
Semoga hidangan makanan yang dimasak sentiasa diberkati oleh Allah SWT di samping suami dan anak-anak yang makan juga mempunyai akhlak terpuji yang menyenangkan hati. Norzalina Mohd Alias
Coklat sering dikaitkan sebagai makanan yang boleh mengemukkan. Malah mitos ini telah mula tersebar sejak dahulu lagi bahawa coklat boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan antaranya ia boleh menyebabkan kegemukan, masalah penyakit kencing manis, gigi rosak dan sebagainya. Andaian tersebut ternyata tidak benar kerana kajian telah membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan coklat tidak berkaitan dengan masalah kencing manis, gigi rosak, paras kolesterol yang tinggi atau penyakit berkaitan jantung. Jadi, jika anda penggemar coklat, usah risau!
Ramai orang mengatakan bahawa makanan dan minuman yang diperbuat daripada koko enak, melazatkan dan memberi nikmat. Tetapi masih ramai yang tidak mengetahui khasiat-khasiat yang boleh diperolehi daripada makanan dan minuman yang berasaskan koko.
Ada juga kajian menunjukk an bahawa individu yang gemar memakan coklat dikatakan dapat hidup satu tahun lebih lama berbanding individu yang tidak gemar menjamah coklat. Satu fakta yang boleh dikaji keberkesanannya.
Menurut penyelidikan yang dijalankan di University Harvard, coklat mengandungi bahan kimia yang boleh membantu mengekalkan keanjalan saluran darah dan meningkatkan kandungan flavonoid dan antioksidan di dalam darah. Ia juga didapati dapat menghalang penyakit kardiovaskular serta menghalang kerosakan sel dan tisu badan.
Tidak dinafikan setiap makanan mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Terpulang kepada individu untuk menikmatinya tetapi dalam kuantiti yang berpatutan.
10 Fakta Menarik tentang Coklat:
1. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Kerosakan Gigi
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi agen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi agen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi.
2. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Jerawat
Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Malah pakar perubatan tidak menemui sebarang bukti sahih yang boleh mengaitkan pengambilan coklat sebagai punca jerawat. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu.
3. Kafein di dalam Coklat Bukan Penyebab Keresahan
Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan perangsang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. Oleh yang demikian, anda perlu makan lebih daripada satu dozen coklat untuk mendapatkan jumlah kafein yang sama dengan secawan kopi.
4. Coklat tidak menyebabkan migraine
Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutamanya di kalangan pesakit migraine.
5. Coklat TIDAK menyebabkan peningkatan paras kolesterol.
Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak neutral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL.
Malah, lemak koko dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Ia sebenarnya meningkatkan kandungan lemak sihat yang diperlukan badan (HDL). Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
6. Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat.
Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam
kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat sus seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Jadi, ia juga membekalkan protein buat tubuh badan! Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi serbuk koko juga mengandungi berbagai-bagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ini termasuklah lemak, protein, karbohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Di samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.
7. Coklat tidak bertindak mengawal emosi dan tingkah laku.
Penyelidik dari Neurosciences Institute, San Diego, California menyatakan bahawa coklat mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Menurut kajian tersebut, bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak akan menyebabkan tindak balas seperti yang ditunjukkan di dalam kajian itu.
8. Coklat Bukan sebagai Punca Penyakit Jantung
KAJIAN Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang menghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan.
9. Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan.
RAMAI percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun pada hakikatnya, coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Bahan yang diberi nama Theobromine yang terdapat di dalam coklat didapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk yang terdapat di pasaran. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak.
10. Coklat TIDAK menyebabkan barah.
Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plumbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.
Coklat juga merupakan sejenis bahan makanan yang mengandungi tiga bahan utama yang berasaskan koko seperti likur dan lemak koko, gula dan juga susu. Oleh itu, coklat bukan sahaja merupakan bahan makanan yang lazat tetapi juga kaya dengan zat makanan yang diperlukan.Terdapat tiga jenis coklat yang biasa didapati di pasaran iaitu coklat susu, coklat kosong atau coklat pahit dan coklat putih.
– Coklat susu: jika dibandingkan dengan jenis-jenis coklat lain, mempunyai nilai pemakanan yang lebih baik. Coklat susu mempunyai kandungan tenaga, protein, kalsium dan Vitamin A dan B yang lebih tinggi. Kandungan protein, kalsium dan vitamin sebahagian besarnya adalah disumbangkan oleh susu yang merupakan salah satu bahan utama dalam coklat susu. Coklat susu seberat 100 gram boleh menyumbangkan 18% daripada tenaga, 11% daripada protein, 8% daripada zat besi, 47% daripada kalsium, 19% daripada Riboflavin dan 11% daripada Vitamin A yang diperlukan oleh badan dalam sehari. – Coklat putih: juga mempunyai kandungan tenaga yang tinggi. Coklat putih seberat 100 gram boleh menyumbang 18% daripada tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Di samping itu, coklat putih juga mengandungai kalsium dan vitamin yang tinggi. Walau bagaimanapun, berbanding dengan coklat susu, kandungan protein dalam coklat putih adalah lebih rendah kerana coklat putih tidak mengandungi likur koko dan serbuk koko. – Coklat kosong: pula mengandungi kandungan lemak dan zat besi yang tinggi. Zat besi yang terkandung dalam 100 gram coklat kosong boleh menyumbang 23% daripada zat besi yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Walau bagaimanapun kandungan zat-zat lain didapati lebih rendah berbanding jenis-jenis coklat yang lain disebabkan coklat kosong tidak mempunyai campuran susu.
Musim perayaan Aidiladha ini, tentu sekali stok daging korban yang diagih-agihkan akan melimpah ruah. Nak dimasak sekaligus tentu tak akan habis. Jadi simpan siap-siap cara penyimpanan ni bagi mengelakkan pembaziran.
(a) Jangan Basuh
Sebelum disimpan, daging tidak perlu dibasuh kerana jika dibasuh guna air paip, kuman boleh masuk dan tinggal dalam pori-pori daging. Basuh daging bila kita mahu masak daging tersebut.
Simpan daging dalam peti sejuk beku
(b) Simpan Dalam Ukuran Kecil
Jika dapat daging yang banyak, jangan simpan 2 – 4 kg daging ketul besar sekaligus. Cara yang betul, potong daging berukuran lebih kecil dan simpan di dalam plastik lebih kurang 1/2 kg atau 1 kg seplastik.
Jika mahu masak, ambil satu plastik atau jumlah kilogram yang hendak dimasak saja. Dengan cara ini, daging dalam peti sejuk beku boleh tahan lebih satu tahun.
(c) Jangan Terus Dibekukan
Sebelum simpan di freezer, simpan daging dalam peti sejuk selama 4-5 jam. Setelah sejuk baru masuk ke dalam freezer.
(d) Cara Menyahbeku
Jika mahu masak daging beku, jangan cairkan ais pada daging beku menggunakan air panas. Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di dalam air biasa (dalam keadaan daging masih terbungkus rapat dalam plastik).
Setelah daging sudah dinyahbeku, buka plastik, basuh daging hingga bersih dan potong lalu siap dimasak.
(e) Tip Tambahan
Jangan guna plastik hitam kerana ia adalah hasil kitar semula iaitu mengandungi cadmium yang merangsang kepada sel kanser. Pakailah plastik putih atau plastik jernih untuk membungkus daging. Norzalina Mohd Alias
Pernahkah anda mendengar tentang pengambilan coklat yang boleh menyebabkan penyakit terhadap kesihatan? Pasti sering didengari bukan. Ada yang menyatakan makanan yang dihasilkan daripada buah koko ini mengakibatkan kerosakan gigi, merangsang pembentukan jerawat, meningkatkan berat badan dan tidak kurang juga menjadikan kanak-kanak hiperaktif. Realitinya, tahukah anda bahawa coklat membawa berbagai-bagai manfaat penting kepada tubuh badan anda?
Meskipun coklat lazimnya dilabel sebagai makanan tidak sihat,tetapi kandungan jenis zat yang terkandung di dalamnya membekalkan sejumlah tenaga yang diperlukan tubuh. Selain menyihatkan tubuh, coklat turut berfungsi memperhebat aktiviti perkembangan otak dan degupan jantung yang kuat. Malah, setiap pengambilan coklat dalam diet harian dengan jumlah yang tertentu dapat menurunkan tekanan darah. Coklat hitam atau dark chocolate misalnya menjadi pilihan penggemar coklat masa kini kerana kandungan antioksidan yang tinggi di samping mengurangkan pembentukan radikal bebas.
KATEGORI COKLAT
Empat kategori coklat yang perlu anda tahu adalah coklat tulen atau couverture, coklat tiruan atau masakan, coklat tanpa gula dan coklat berperisa.
COKLAT MASAKAN
Turut dikenali sebagai chocolate compound, coklat masakan diperbuat daripada gula, lemak sayur, esen, lesitin dan susu. Ia hanya digunakan dalam masakan seperti membuat kek termasuk brownies dan biskut.
COKLAT COUVERTURE
Digunakan secara meluas oleh pembuat coklat profesional. Ia merupakan coklat asli yang paling sedap dan berkualiti namun sangat sensitif terhadap suhu.
COKLAT TANPA GULA
Juga dikenali di kalangan penghidap diabetes. Ia tidak mengandungi gula biasa kerana menggunakan pemanis tiruan seperti stevia.
COKLAT BERPERISA
Coklat yang sering dinikmati sebagai snek seperti coklat susu, coklat putih dan coklat hitam.
Kandungan antioksidan yang ada pada coklat adalah 3 kali lebih tinggi daripada teh hijau. Umum mengetahui dan mampu membezakan jenis coklat yang dijual di pasaran namun pasti ramai yang tidak peka akan khasiat dan kandungan yang ada.
COKLAT SUSU
Mengandungi kira-kira 12% ramuan susu, 25% koko dan gula yang tinggi. Ia menjadi kegemaran kerana rasanya yang manis dan lembut. Coklat susu mudah hangus saat dicairkan dan mengandungi antioksidan terendah kerana kombinasi bahan-bahan di dalamnya.
COKLAT PUTIH
Atau lebih dikenali sebagai white chocolate memiliki sekurang-kurangnya 33% kandungan koko dan selebihnya adalah campuran gula, susu dan vanila. Pengambilan berlebihan boleh menyebabkan penyakit diabetes.
COKLAT HITAM
Rasanya lebih pekat, berwarna lebih gelap dan mengandungi lebih banyak kandungan berkhasiat untuk kesihatan. Ia tidak mengandungi susu sebaliknya terdiri daripada 70% koko tanpa lebihan gula, lemak tepu atau minyak sayuran terhidrogenasi (HVO).
TIP MEMILIH COKLAT BERKUALITI
Agak sukar untuk mengenal pasti keadaan coklat yang dibeli kerana coklat yang dijual telah dibungkus kemas tanpa boleh membuka isi di dalamnya. Hanya boleh melihat jenis dan kandungan coklat yang tertera pada label berserta tarikh luput. Pun begitu, anda masih boleh mengetahui kualiti coklat berkenaan setelah membuka bungkusan seperti ciri-ciri yang dinyatakan di bawah.
Permukaan coklat halus dan berkilat
Coklat hitam memiliki warna coklat yang lebih gelap berbanding coklat lain dan bukan berwarna hitam
Saat coklat dipatahkan terdapat beberapa serpihan halus dan bertekstur padat
Menghasilkan rasa berkrim tetapi tidak berminyak
Cepat mencair kerana kandungan coklat mentega yang tinggi
Tidak meninggalkan rasa kelat atau sebarang rasa kurang menyenangkan apabila memakannya
CARA MENYIMPAN COKLAT
Simpan coklat di tempat kering dan dingin di bawah suhu 16 hingga 18 darjah Celsius. Coklat yang disimpan pada suhu kurang daripada itu menyebabkan penghasilan sugar bloom dan seakan mengeluarkan ‘peluh’ apabila disimpan pada suhu bilik. Manakala jika ditempatkan pada suhu tinggi akan mengubah kandungan lemak dan kelihatan sangat berminyak.
Setelah membuka bungkusan, pastikan coklat dibungkus kemas semula agar ada udara yang masuk. Untuk menjaga kualiti coklat ada baiknya ia dipindahkan ke dalam bekas kedap udara.
Elakkan menyimpan coklat dalam peti sejuk. Coklat yang diletakkan di dalam peti sejuk perlu dibiarkan seketika pada suhu normal atau suhu bilik sebelum ia digunakan.
Percaya atau tidak coklat yang disimpan dengan baik boleh tanah selama lebih kurang satu tahun. Walau pun terhasil bintik putih di permukaan coklat namun ia masih selamat digunakan untuk membuat biskut dan sebagainya. Asalkan tidak melebihi tempoh tarikh luput.
Semakin kejar akhirat, semakin melimpah ruah rezeki Rozita Che Wan. Sebut sahaja nama selebriti popular ini pasti ramai yang membayangkan kejelitaan dan imej glamor isteri Zain Saidin ini ...