Sehingga ke hari ini lebih 13, 500 wanita Syria telah dijatuhkan hukuman tanpa sebab yang kukuh manakala lebih 7 ribu lagi masih diseksa dan dirogol setiap hari di dalam penjara! Tidak cukup dengan seksaan fizikal, rata-rata mangsa peperangan tidak berdosa ini terdedah kepada penderaan tanpa belas kasihan dan mengundang trauma yang teruk kepada mereka.

IKLAN

Itu kekejaman yang sedang dilalui kaum wanita di Syria ketika ini. Dalam kegembiraan kita menjalani hidup aman damai di samping keluarga, rupa-rupanya saudara Islam kita di sana sedang berjuang untuk hidup. Semuanya gara-gara perebutan kuasa dan kemelut politik yang rumit melibatkan kuasa besar di Syria.

Dalam apa jua peperangan, kaum wanita dan kanak-kanak  tidak seharusnya menjadi mangsa. Nasib mereka perlu dilindungi dan dibela namun situasi berbeza berlaku sejak tercetusnya perang di Syria sekitar tahun 2011. Sejak berlakunya perang, penduduk dunia menyaksikan ramai kanak-kanak dan wanita dibunuh menggunakan senjata kimia berbahaya, dibom dan bermacam-macam lagi.

Seksaan, pemerkosaan, pembunuhan beramai-ramai dan kewujudan kubur tanpa nisan merupakan antara kezaliman yang dilakukan tentera di sana. Kesannya, lebih daripada 450 ribu orang mati, lebih 90 ribu rakyat termasuk wanita dan kanak-kanak hilang tanpa berita!

Angkara Perang, Lebih 7 Ribu Wanita Syria DISEKSA & DIROGOL Setiap Hari!

IKLAN

Terpanggil untuk membela nasib mangsa perang yang tidak bersalah ini daripada terus ditindas, satu pergerakan yang dikenali sebagai Conscience Movement dilancarkan. Ia terdiri daripada ratusan wanita dari pelbagai cabang kerjaya seperti wakil badan bukan kerajaan, ahli akademik, peguam, wartawan, pekerja awam, doktor, ahli seni, atlet sukan, ahli politik dan juga suri rumah berganding bahu memerangi perkara ini.

IKLAN

Menerusi manifesto Conscience Movement, satu undang-undang dan manifestasi perundangan patut digubal dalam usaha menentang ketidakadilan undang-undang yang menjadikan wanita sebagai tahanan penjara di Syria.  Selain tegas melaungkan ‘suara kebangkitan’ dari tirai besi yang dihuni rakyat Syria, pergerakan murni ini yang melibatkan pelbagai lapisan agama, budaya, bangsa dan warna kulit berhabis-habisan menolak kezaliman yang berlaku di Bumi Syria.

Semoga dengan adanya Conscience Movement, ia dapat menggalakkan lebih ramai insan prihatin menyertai usaha ini agar hak wanita dan kanak-kanak dilindungi daripada sebarang konflik dan peperangan. Layari www.consciencemovement.org untuk maklumat lanjut.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI